Két új taggal bővült a Formlabs termékpalettája

Kütyü Magazin - 2017. május 19.

A Form 2 sztereolitográfiás 3D nyomtató tavaly óta szerezhető be hazai, hivatalos forgalmazótól, azóta pedig robbanásszerűen tör be a magyar ipari, fogászati és ékszerészeti 3D nyomtatás piacra. 

A gyártó cég nemrég új, ipari felhasználásra fejlesztett, ellenálló anyagokat mutatott be, majd a fogtechnikusok számára prezentált új, dentál alapanyagokat, most pedig az utómunkát automatizáló Form Wash ultrahangos mosó és Form Cure UV kamra bevezetésével a teljes felhasználói bázisnak kedveznek.

Bárki, aki használt már 3D nyomtatót, tudja, hogy sok minden történik a nyomtatás elindítása és a kész termék kezünkbe vétele között. Miután a 3D nyomtató végzett a munkával, a modell leválasztásán túl szükség lehet felületkezelésre és a támasztékok eltávolítására. Sztereolitográfiás 3D nyomtatás esetén izopropil alkohol fürdőre és UV utókezelésre is sor kerül. A nyomtatás sikere egy jól megtervezett folyamat eredménye - erre a gondolatra alapozott a Formlabs, amikor bemutatta két legújabb termékét: a Form Wash és a Form Cure masinákat. A Form 2 SLA 3D nyomtatóhoz fejlesztett eszközök optimalizálják és automatizálják a nyomtatás utáni munkafolyamatot, ezzel tovább tökéletesítve a printek minőségét és csökkentve a manuális feladatokhoz szükséges időt.

A Form Wash ultrahangos mosó és a Form Cure UV kamra teljessé teszi a Formlabs ajánlatát a sztereolitográfia munkafolyamatában. A két új géppel a Form 2 3D nyomtató felhasználóinak munkája még gördülékenyebb és egyszerűbb lesz konzisztens, magas minőségű eredménnyel.

  

Automatizált izopropil alkoholos fürdő 

Korábban az SLA nyomatok utókezelésének munkafolyamata azzal kezdődött, hogy a nyomatot el kellett távolítani a nyomtatótálcáról, majd a Form 2-höz csomagolt Finish kit kádjaiban manuálisan kellett róluk lemosni izopropil alkohollal (IPA) a felesleges műgyantát. A legjobb eredményt akkor kaptuk, ha szemünket az órán tartva az adott anyagnak megfelelő ideig fürdettük a modelleket.

A Form Wash automatizálja ezt a feladatot: még a tálcáról sem muszáj levennünk a nyomatot, akár azzal együtt bele tudjuk helyezni a Form Wash kádjába a nyomtatást, majd egy időzítőt beállítva biztosak lehetünk benne, hogy elkalandozó figyelmünk ellenére a fürdő pont a megfelelő ideig fog tartani. Amíg mással törődünk, a Form Wash folyamatosan keveri a folyadékot a modell körül, amíg le nem telik a beállított idő. Akkor ugyanis automatikusan kiemeli a modellt a tartályból és a tárgy elkezdhet megszáradni.

A Form Wash dobozában van egy tároló a szerszámaink tisztántartására is, valamint egy hidrométer segít nekünk eldönteni, hogy mikor jött el az ideje a betöltött izopropil alkohol kicseréléséhek.

  

UV utókezelés a Formlabs alapanyagaira optimalizálva

Az UV utókezelés bizonyos alapanyagoknál szükséges, hogy azok elérjék a tulajdonságaik, például keménység, rugalmasság vagy hőállóság, maximumát. A különleges alapanyagokat (legyen műszaki, fogászati vagy kiégethető műgyanta) mind úgy tervezte a Formlabs, hogy UV utókezeléssel érjék el a tulajdonságaik maximumát, azonban a standard anyagok is ellenállóbbá tehetők egy UV kamrával.

A Form Cure UV kamrát arra tervezték, hogy a Formlabs műgyanták használói számára a legtökéletesebb megoldást nyújtsa. A 405 nm fény és a hőmérséklet precíz vezérlésével az adott alapanyagtípusnak a tesztek alapján legjobban megfelelő utókezelést biztosítja a gép.

  

Magyarországon is előrendelhető

A Form Wash és a Form Cure a FreeDee-nél előrendelhető, azonban a szállítást szeptemberben kezdi meg a gyártó. A Form Wash bruttó 189 000 Ft, a Form Cure UV kamra pedig bruttó 269 000 Ft-ért előrendelhető.

+1 apró megfigyelés: A Formlabs kommunikációjában a gépeken beállított idő azt a dátumot adja ki, amikor 2015-ben a gyártó bemutatta a Form sztereolitográfiás 3D nyomtatók harmadik generációját, a Form 2-t.

Vissza