Az 5G kapujában állunk

Kütyü Magazin - 2017. június 30.

A Samsung Electronics és az SK Telecom sikeres 5G végpontok közötti kapcsolati tesztet hajtott végre az 5G New Radio (NR) technológia használatával. A teszt, amely 3,5 GHz-es spektrumon, az 5G NR technológián alapuló virtuális magon, rádión és eszközön keresztül valósult meg, az 5G végpontok közötti kapcsolatok sikerét bizonyítja.

A teszt, amelyet a Samsung suwoni kutatási-fejlesztési központjában végeztek el, a 3GPP NR szabvány legújabb változatát alkalmazó elemeken alapuló teszteszközök, valamint Samsung 5G virtualizált mag, virtualizált RAN és elosztott egység (alapsávi egység és rádióegység) felhasználásával valósult meg. A 3GPP Release 15 szabvány várhatóan 2017 vége felé készül el, a 3GPP NR specifikáció ugyanakkor jelenleg már a numerológiához, keretstruktúrához és csatornakódoláshoz hasonló technológiák definícióját is tartalmazza. 

A most elvégzett próbán 1 Gbit/s feletti sebességet és 1,2 milliszekundumos legalacsonyabb késleltetést sikerült elérni. Az ultraalacsony késleltetés megvalósítását az átviteli időköz (Transmission Time Interval, TTI) 0,25 milliszekundumra való csökkentése tette lehetővé, amely a jelenlegi 4G LTE hálózatok átviteli időközének a negyede. A késleltetési fejlesztések mellett az is fontos szerepet játszott, hogy míg az LTE esetén a 20 MHz a maximális sávszélesség, a mai teszt során 80 MHz-es széles csatornás sávszélességet használtak, amely lehetővé tette a konzisztens gigabites teljesítményt. 

 

 

„Ma újabb mérföldkövet sikerült elérnünk: az 5G technológiát a 6 GHz alatti spektrumban is sikerült megvalósítanunk, amely lehetővé teszi a technológia szélesebb hálózati lefedettséget igénylő alkalmazási módokban történő használatát. A 6 GHz alatti spektrumot az iparág ideálisnak ítélte a nagy hálózati lefedettséget igénylő, az önvezető/összekapcsolt járművekhez hasonló szolgáltatások használatához – jelentette ki Dongsoo Park, a Samsung Electronics ügyvezetőigazgató-helyettese, a Hálózati üzletág globális értékesítési és marketingcsapatának vezetője. – Az SK Telecom vállalattal közösen elvégzett teszt jelentős lépés az 5G kereskedelmi forgalomba hozataláért végzett közös erőfeszítéseink terén.” 

Az SK Telecom és a Samsung közös erővel tanulmányozza az 5G kommunikáció számára ideális különböző frekvenciákat. Az ultramagas frekvenciák egyike, a 28 GHz akár 3 GHz-ig terjedő, nagy sávszélességű elérhetőségének köszönhetően lehetővé teszi nagy mennyiségű adat (például nagy felbontású videók) szupergyors átvitelét. A 3,5 GHz, amely a 6 GHz alatti frekvenciák egyike, szélesebb és stabilabb lefedettséget ígér. A két vállalat emellett folytatja a közös munkát, melynek keretében eddig elképzelhetetlen, a 28 GHz-es és 3,5 GHz-es frekvenciák különböző tulajdonságaihoz optimalizált és a következő generációs hálózati architektúrát alkalmazó szolgáltatásokat valósít meg.

A 28 GHz-en végzett 5G tesztekkel kapcsolatos együttműködésről további információ itt érhető el. 

Kulcsszavak: Samsung, SK Telecom, 5G, teszt
Vissza