Joel Marklund különleges projektje

Kütyü Magazin - 2018. január 17.

A Nikon európai nagykövete, Joel Marklund egy egyedülálló projektet hozott tető alá, amelyben a svédországi számik közösségét mutatja be – egy olyan témát, amely közel áll a szívéhez. D5 fényképezőgépét és NIKKOR objektívjeit használva Joel szeretett volna túlmutatni azokon a sztereotípiákon, amelyeket szerinte a számik közösségéhez társítanak, és bemutatni mindennapi életüket egy bensőséges portréfotó-sorozaton keresztül. 

A számik hazája Lappföld (Sápmi), amely Norvégia, Svédország és Finnország északi részén, valamint az orosz Kola-félszigeten terül el. Habár felszabdalják a négy állam formálisan kijelölt határai, a számik egyetlen népcsoportot alkotnak, amelyet összetart a kulturális és nyelvi kötelék, valamint a közös identitás. Joel ennek az identitásnak az igazi természetét akarta bemutatni, és túllépni azon a felszínes nézeten, mely szerint a számik nem többek a „hegyekben élő rénszarvaspásztoroknál”. 

„A legjobb történeteket nem mindig a legegzotikusabb és legtávolabbi helyeken kell keresnünk” – mondja Marklund. „Eltökéltem, hogy olyasmiről fogok mesélni, amiben hiszek, és ami igazán fontos számomra. A számik életéről még nem sokan meséltek, így tekintve, hogy még Boden városában is születtem, közel a számi közösségek egyik lakhelyéhez, alázatot és leküzdhetetlen késztetést éreztem, hogy bemutassam őket.”

Nikon D5, AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G                                Nikon D5, AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

Annak érdekében, hogy hűen dokumentálja, milyen ma a számik élete Svédországban, Joel hat hetet töltött közösségükben, hat helyi számi – köztük énekes és táncos, dobkészítő és egyetemi hallgató – életének vált részesévé, hogy elmesélje egyéni történeteiket. Projektje során a D5 fényképezőgépet az AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G, az AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G és az AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II objektívvel párosította.   

Joel képei hagyományos környezetükben és „gákti” elnevezésű népviseletükben, valamint a társadalom többi részével már sok esetben szorosabban összefonódó, mindennapi munkával töltött életükön keresztül is bemutatják a számikat. Ez a kulturális kontraszt végigvonul az egész fotósorozaton.  

Egy rénszarvasvágás alkalmával például Joel megismerkedett a családjának segédkező Marika Renhuvuddal, és már napok óta fotózta őt, amikor megtudta, hogy a Stockholmi Balett Akadémia növendéke. 

 

Nikon D5, AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

 

Nikon D5, AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

Nikon D5, AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II

Maxida Marak pedig, aki Stockholmban nőtt fel és csak később költözött egy tradicionális számi közösségbe, visszatért a városba, hogy sikeres énekesnő váljon belőle. Egy másik történetszál az egyetemi hallgató Merethe Kuhmunenről szól, aki azért harcol, hogy az LMBT-jogokat elismerjék Lappföldön. 

 

Nikon D5, AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

 

Nikon D5, AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

 

Nikon D5, AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G 

 

Ezen a weboldalon minden különálló történetszálat megismerhet: https://www.nikon.hu/hu_HU/
learn_explore/ambassadors/europe_ambassadors/joel_marklund/special_project.page

Marklund hozzáteszi még: „Igazságot kellett szolgáltatnom ezeknek az embereknek, és ehhez a megfelelő felszerelés alapvető fontosságú volt. Az AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G és az AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II objektív precíz a riportfotózás esetén, míg az AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G fantasztikusan bevált, amikor gyenge fényviszonyok között kellett fényképeznem. 

 Nagyon sokat tanultam ebből a projektből – és nemcsak mint fotóriporter, de mint svéd állampolgár is. Az, hogy a hazámban fotózhattam, és megismerkedhettem a számi közösséggel, megváltoztatta az életemet, és nagyon hálás vagyok, amiért a Nikontól lehetőséget kaptam erre.”

A Nikon európai nagykövetei program

A Nikon európai nagykövetei programban olyan tehetséges és befolyásos vizuális művészek vesznek részt, akik a fényképezés legújabb technológiai megoldásait használják, és fogékonyak a kor társadalmi folyamatainak bemutatására. A Nikon arra sarkallta Joelt mint világszerte elismert sportfotóst és fotóriportert, hogy megvalósítsa álmai fényképészeti projektjét. 

A felszerelés

Joel az alábbi felszereléssel dolgozott a projektjén: 

Vissza