50 nap vs 1 perc

Kütyü Magazin - 2019. április 18.

Egy friss felmérés szerint átlagosan 50 napot kell várni egy kardiológiai időpontra, miközben a stroke félóránként követel egy emberéletet Magyarországon. A WIWE mobil EKG segítségével a tulajdonosok bárhol, bármikor, akár otthonuk kényelmében készíthetnek EKG felvételt a súlyos előjelek kiszűrésére és a myWIWE Diagnosztika Kft. ezen felül számos ingyenes lakossági szűrést is ajánl az érdeklődőknek az év során.

A Medicina 2000 Járóbeteg Szakellátási Szövetség friss felmérése szerint átlag 50 napot kell várnunk egy kardiológiai vizsgálat időpontjára, mely így egyben az egyik leghosszabb várólistás ellátási terület, miközben átlagosan fél óránként veszíti valaki életét stroke következtében hazánkban. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy számos szívbetegség, például a veszélyes ritmuszavarok (pl. az ún. pitvarfibrilláció), melyek akár stroke-hoz is vezethetnek, sokszor tünetmentesek, illetve a tünetek csak rövid időtartamokra jelentkeznek, így nagy kihívás ezeket rögzíteni egy-egy szakrendelésen történő rövid vizsgálat során, kiváltképp, ha ezekre legjobb esetben is csak néhány havonta kerülhet sor. Az egyre népszerűbb mobil EKG készülékek ezzel szemben azt a hatalmas előnyt kínálják, hogy bárhol, bármikor elővehetik őket a tulajdonosok, különösen, ha rosszul érezik magukat, hogy a szakember számára fontos adatokat rögzítsenek egy-egy EKG felvétellel.

Az Indexnek a közelmúltban adott interjújában Dr. Lippai József kardiológus így nyilatkozott a mobil EKG-k által nyújtott előszűrési lehetőség kiemelkedő előnyeiről: „Rendkívül nagy a jelentősége ezeknek a méréseknek a betegségek felderítésében, hiszen a stroke-ot túlnyomó többségét a ritmuszavar miatt kialakuló vérrög agyba sodródása okozza. A ritmuszavar kiderítése azonban nem egyszerű feladat, főleg nem a betegség elején, amikor ritkábban jelentkezik, rövid szakaszokban, sokszor csak éjszaka. De még ha jelentkeznek is a betegek szívdobogás panaszával a háziorvosnál vagy a kardiológián, és ott EKG-t készítenek róluk, az esetek jelentős részében nem találnak semmit. Ami nem jelenti azt, hogy nincs is baj. Ilyenkor tesznek fel 24 órás EKG-t, és az esetek egy részében megtalálják a keresett ritmuszavart. Persze ennek is kisebb az esélye, ha nem túl gyakori a jelenség. A statisztikai esélyeken javítanak az otthoni mérőeszközök, mert aki pár héten át magánál tart egy ilyen eszközt, panasz esetén gyorsan készíthet magának egy EKG-görbét, és elküldheti az orvosának. Néha akkor is kiderülnek gondok, ha egyébként az embernek nincs semmilyen észlelt panasza.”

A myWIWE Diagnosztika Kft. az év során számos lakossági szűrést is ajánl az érdeklődőknek, többek között a Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja keretében, mely 2019-ben több, mint 200 települést érint. 

Vissza