Wiwe: hogy ne álljon le a szív

Kütyü Magazin - 2016. november 23.

Majoros Péter, azaz Majka is jelen volt azon a sajtótájékoztatón, amelyen bejelentették a Wawe sorozatgyártásának megkezdését. A zsebben hordozható kis készülék azért érinti a rappert, mert veleszületett, jóindulatú szívritmuszavara miatt már kétszer meg kellett operálni a szívét az elmúlt években. A WIWE-nak köszönhetően azonban Majka most már biztonságban van.

A WIWE egy névjegykártya méretű diagnosztikai eszköz, amely EKG görbét mér és - a világon egyedülálló módon - intelligens algoritmus segítségével kiértékeli azt. Ezáltal jelezni tudja, abban a pillanatban mekkora kockázata van annak, hogy a használó stroke-ot kap vagy hirtelen szívmegállás történik.

A WIWE mögött több éves kutatómunka áll, amelyet Dr. Kozmann György (D.Sc.) egyetemi tanár, a Pannon Egyetem Egészségügyi Informatikai K+F Központ elnöke, az MTA doktora és munkatársai végeztek.

A professzor elmondta, hogy a készülék a 12 elvezetéses EKG I csatornájával egyenértékű mérést végez 60 másodpercig. Az applikáció megjeleníti az EKG görbét, felismeri a pitvarfibrillációt (PF) valamint a Kamrai Heterogenitás (KH) kóros mértékét, ami viszont a hirtelen szívhalál szükséges feltétele.  A WIWE ezen kívül képes mérni a vér oxigénszintjét, számolja a pulzust is, illetve rendelkezik olyan egyéb funkciókkal is, mint a lépés- és kalóriaszámláló. 

 
Az első prototípus a Neato Fejlesztési Kft-ben született, majd a találmányt az egri székhelyű Sanatmetal Kft. karolta fel, fejlesztette tovább és szerezte meg a szükséges engedélyeket. A 100%-ban magyar tulajdonú vállalkozást, mely a WIWE-on kívül traumatológiai, ortopédiai, gerincsebészeti és fogászati implantátumokat gyárt és forgalmaz, a nemzetközi szakma Európa top 40 orvostechnikai gyártója között tartja számon, éves árbevétele meghaladja a 4 milliárd forintot. A vállalat tavaly elnyerte a Magyar Innovációs Nagydíjat, valamint a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Innovációs Díját.
 
„Kétéves fejlesztési és engedélyeztetési munka előzte meg a WIWE debütálását, de munkatársaimmal biztosak vagyunk benne, hogy az eszköz Magyarországon és világszinten is siker lesz. Remélem, hogy a WIWE-val ismét bebizonyíthatjuk, hogy a magyar tudományos élet világszínvonalú és az ország a találmányok egyik fontos bölcsője” – mondta el Farkas József, a Sanatmetal Kft ügyvezető igazgatója.
 
A diagnosztikai eszközt néhány hete használja már Majoros Péter (Majka) is, akinek köztudottan komoly figyelmet kell fordítania szíve állapotára, mert korábban veleszületett szívritmuszavarral diagnosztizálták. Ő is jelen volt a sajtótájékoztatón és elmondta: „Ez a készülék nekem biztonságérzetet ad. Ha rosszul érzem magam, akkor gyorsan mérek egyet a WIWE-val. Ha baj van, hívom a kardiológusomat.” 
 
A WIWE Magyarországon webshopon keresztül, az iCenter és iStyle üzletekben és a kiemelt WIWE üzletekben lesz kapható, de a tulajdonosok tervezik további disztribúciós partnerek bevonását is, hogy a készülék minél szélesebb körben elérhető legyen a potenciális használók számára.
Vissza