Még a vártnál is gyorsabban terjed az 5G

Kütyü Magazin - 2019. június 12.

Az 5G telepítések gyors kezdeti lendületét és az új technológia népszerűségét látva az Ericsson a mobil szélessávú előfizetések számára vonatkozó 2024-es előrejelzését 400 millióval megemelte. Az Ericsson Mobilitási Jelentés 2019. júniusi kiadásában 1,9 milliárd 5G előfizetés szerepel, ami közel 27 százalékkal magasabb a legutóbbi, 2018. novemberi Mobilitási Jelentésben szereplő 1,5 milliárdnál. 

Az előrejelzések más területen is jelentősen felfelé módosultak, az 5G gyors terjedése miatt. A legújabb prognózis szerint az 5G lefedettség 2024 végére elérheti a világ lakosságának 45 százalékát – sőt, az arány akár a 65 százalékot is meghaladhatja, mivel a spektrum-megosztási technológia lehetővé teszi az 5G kialakítását LTE frekvenciasávokon is.

A kommunikációs szolgáltatók számos piacon elindították az 5G szolgáltatást, az 5G kompatibilis okostelefonok megjelenését követően. Egyes piacokon a szolgáltatók a lakossági lefedettség terén igazán ambiciózus célokat tűztek ki maguk elé, van, ahol az első éven belül a lakosság 90 százalékát szeretnék lefedni. 

 

Az 5G gyorsabb elterjedésében komoly szerepet játszanak a lapka- és készülékgyártók is. A főbb spektrumsávok mindegyikén működő okostelefonok piacra dobására már az idén sor kerülhet. Az 5G készülékek növekvő kínálatának és az 5G hálózatok növekvő számának köszönhetően, 2019 végére az 5G előfizetések száma világszerte elérheti a 10 milliót.

Az 5G előfizetések leglendületesebb elterjedése az észak-amerikai piacon várható, a régióban 2024-re az összes mobilelőfizetés 63 százaléka várhatóan 5G szolgáltatásra szól majd. A második helyen áll Észak-kelet Ázsia (47 százalék), és ezt követi Európa (40 százalék). 

 

Fredrik Jejdling, az Ericsson alelnöke és hálózatokért felelős igazgatója elmondta: „Az 5G visszavonhatatlanul elindult, méghozzá meglehetősen nagy sebességgel, tükrözve a szolgáltatók és a felhasználók komoly érdeklődését az új technológia iránt. Az 5G pozitív hatással lesz az emberek életére és a vállalkozások működésére, túlszárnyalja az IoT és a negyedik ipari forradalom kínálta előnyöket. Az 5G adta lehetőségek  teljes körű kiaknázásához azonban olyan stabil ökoszisztéma kialakítása szükséges, amelyben a technológiai, hatósági, biztonsági és ipari partnerek egyaránt szerepet játszanak.” 

A mobil adatforgalom szédületes növekedése 2019. első negyedévében is folytatódott, és 82 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket. Az előrejelzések szerint 2024 végére a globális havi adatforgalom 131 exabájt is lehet, aminek 35 százaléka 5G hálózatokon bonyolódik. Jelenlegi 1 milliárd mobil IoT kapcsolat van világszerte – ez 2024-re várhatóan 4,1 milliárdra növekszik, és ennek 45 százalékát a Massive IoT teszi ki majd. A Massive IoT technológiát számos iparág használja, ezen alapul egyebek mellett az okos mérőórák használata a közüzemi szolgáltatóknál, a viselhető  eszközök használata az egészségügyben, és nyomkövető érzékelők a közlekedésben.

További részletek a 2019. júniusi Ericsson Mobilitási Jelentésben olvashatók. 

Vissza