Az LG a CES-en mutatja be valódi 8K képminőségű tévéit

Kütyü Magazin - 2020. január 6.

A valódi 8K élmény éllovasaként az LG Electronics (LG) a 2020-as CES-en mutatja be 8K televízióinak kibővített portfólióját. Az immár nyolc készülékből álló paletta korábbi 88 és 75 colos kijelzői mellé most új, 77 és 65 colos modellek is csatlakoznak.

A változatos 2020-as termékkínálat két prémium — egy 88 és egy 77 colos — LG SIGNATURE 8K televízióból (88/77 OLED ZX) és továbbfejlesztett LG NanoCell modellekből (75/65 Nano99, 75/65 Nano97 és 75/65 Nano95) áll, amelyek mindegyike felülmúlja az amerikai Szórakoztatóelektronikai Szövetség (Consumer Technology Association, CTA) által a 8K Ultra HD termékekre és szolgáltatásokra meghatározott hivatalos iparági szabvány szigorú előírásait, mindezt pedig olyan független laboratóriumok is elismerték, mint a TÜV Rheinland.*

Az LG új televíziói azon felül, hogy képesek a valódi 8K megjelenítésére, számos olyan időtálló funkciót is kínálnak, melyekkel teljessé válik a 8K-élmény. Mivel az új modellek HDMI és USB csatlakozóikon keresztül 8K tartalomforrások széles választékát támogatják, gond nélkül jelenítik meg a natív 8K tartalmakat és kompatibilisek többek között az olyan kódekekkel is mint a HEVC, a VP9 vagy az AV1 — utóbbit a legnagyobb streaming szolgáltatók, többek között a YouTube alkalmazza. Az LG televíziói másodpercenként 60 képkockás sebességgel jelenítik meg a streamelt 8K tartalmakat, és bizonyítottan képesek a 60P-s 8K tartalmak lejátszására HDMI-n keresztül is.

A harmadik generációs α (Alpha) 9 AI-processzorral az LG legújabb 8K televíziói még jobb teljesítményt nyújtanak. A 2020-as modellek optimalizált kép- és hangminőséget biztosítanak minden tartalomtípushoz a mesterséges intelligencia alapú 8K felskálázással. A gépi mélytanulási hálózatra épülő AI 8K felskálázás életteli és pontos 8K képmegjelenítést eredményez: a tartalom elemzése, a négylépéses zajcsökkentés és a frekvencia alapú képélességjavítás nyomán a készülékek az alacsonyabb felbontású tartalmakat is a tökéletes 8K-hoz közeli minőségre képesek feljavítani.

A harmadik generációs α9 processzor AI Picture Pro funkciója felismeri a képernyőn megjelenő emberi arcokat és szöveges tartalmakat, melyeket automatikusan feljavít és élesít, hogy a képernyőn természetesebb bőrtónusok, karakteresebb arcvonások és tisztább, olvashatóbb betűk jelenjenek meg. Az Auto Genre Selection funkció ezen felül azzal garantálja a lehető legjobb képminőséget, hogy azonosítja a lejátszott tartalom típusát és négyféle képi beállítási mód — film, sport, általános és animáció — közül kiválasztja a néző számára legideálisabbat.

Az LG AI Sound Pro az audiotartalmakat elemzés nyomán öt kategóriába — zene, film, sport, dráma, hírek — rendezi a tisztább hangokért és a gazdagabb, telítettebb háttérhangzásért. A funkció elkülöníti és felhangosítja az emberi beszédet, így a nézők számára könnyebben érthetővé és egyértelműen megkülönböztethetővé teszi azt, miközben a háttérzajok is azonosíthatóak maradnak. Az új készülékek ráadásul mindezt virtuális 5.1-es térhatású hangzással szólaltatják meg az igazi házimozi-élményért.

Az LG 8K televízióba épített mesterséges intelligencia nem csak a felhasználói élményt, de a kényelmet is új szintre emeli. A felhasználók közvetlenül tévékészülékükről felügyelhetik és irányíthatják kompatibilis okosotthon-eszközeiket, mindezt ráadásul akár a szoba másik végéből, egyszerű hangutasításokkal is megtehetik. A 144 országban elérhető ThinQ hangfelismerési technológia minden LG 8K televízióban helyet kapott. Az LG népszerű okostévés platformjával, a webOS-el az új modellek ráadásul támogatják az Apple AirPlay 2 és HomeKit szolgáltatásokat, a Google és az Amazon hangalapú asszisztenseit, később pedig az Amazon Alexa prémium, azaz nagyobb hallótávolságokra kifejlesztett verziójával is kompatibilisek lesznek.

Az LG 8K televízióit a 2020-as CES látogatói maguk is kipróbálhatják január 7. és 10. között, a Las Vegas Convention Center központi csarnokának #11100-as standján. Az LG CES-hez kapcsolódó aktivitásait és további beje-lentéseit az #LGCES2020 hashtag alatt, a közösségimédia-felületeken követ-hetik az érdeklődők.

___________________ 

* A TÜV Rheinland új LG televíziókon – a 77 colos LG SIGNATURE OLED 8K, valamint a 65 colos, Nano97 szériás NanoCell 8K készüléken – elvégzett tesztjei bizonyították, hogy a készülékek meghaladják a valódi 8K képmegjelenítéshez szükséges kontrasztmoduláció (CM) határértékét.

Vissza