OLED tévék a filmek, a sportközvetítések és a videojátékok rajongóinak

Kütyü Magazin - 2020. január 8.

Az OLED televíziók első számú gyártójaként ismert LG Electronics (LG) idén is emeli a tétet, hiszen nem kevesebb, mint 14 új OLED készüléket mutat be a CES-en. A 2020-as modellválaszték egyik nagy dobása a most debütáló, művészetek által ihletett GX Gallery 4K Ultra HD termékcsalád, valamint az új méretkategóriának számító 48 colos készülék, de a kínálatban megtalálható egy 88 és egy 77 colos Real 8K, azaz valódi 8K képminőségű tévé is. 

A legújabb 8K és 4K LG OLED, valamint 8K LG NanoCell tévék számos fejlett technológiai megoldást vonultatnak fel, amelyek között talán a legfontosabbnak az új, harmadik generációs, mesterséges intelligenciával dolgozó α (Alpha) 9 processzor számít. Ez a továbbfejlesztett processzor mélytanulási algoritmusok segítségével javítja a képminőséget, a tartalmakhoz pedig olyan speciális funkciókat kínál, amelyek új magasságokba emelik a felhasználói élményt.

Az új Gallery modellcsaládot minimalista dizájn és ultravékony kialakítás jellemzi: a 65 colos készülék mindössze 20 milliméter vastag. A készülékekhez mellékelt, egyedi tervezésű tartókonzol révén a modellcsaládba tartozó 55, 65, illetve 77 colos televíziók teljes mértékben rásimulnak a falra, így ezek az OLED tévék egyfajta műalkotásként is gazdagíthatják a belső tereket.

A GX Gallery sorozat 4K UHD modelljei az LG luxuskategiórás tévéinek sorát erősítik, ahová a pengevékony 77 és 65 colos LG OLED WX Wallpaper készülékek, valamint az LG SIGNATURE OLED R (a 65RX modell) is tartozik. E televíziók közös jellemzője, hogy olyan futurisztikus luxust képviselnek, amely attól függetlenül hozzátesz a készüléknek helyet adó enteriőrhöz, hogy be vannak-e kapcsolva.

Az LG 2020-as, valódi 8K-s OLED ZX televíziói a 4K TV-khez képest négyszer, a HD TV-khez képest pedig 16-szor nagyobb felbontásra képesek, felülmúlva az amerikai Szórakoztatóelektronikai Szövetség (CTA) által a 8K Ultra HD tévékre meghatározott iparági 8K-szabvány szigorú előírásait. A 88 és 77 colos LG OLED modellek szintén felülmúlják a Nemzetközi Kijelző-mérésügyi Bizottság (ICDM) által ajánlott kritériumokat, továbbá az elsők között érdemelték ki az új CTA 8K Ultra HD logót.

Az LG az idén amellett, hogy két népszerű 4K UHD sorozatban is új modelleket (CX és BX) vezet be 77, 65 és 55 colos méretben, egy teljesen új méretosztályt is bemutat, vagyis immár 48 colos méretben is elérhetővé válik az OLED tévék páratlan képminősége. A 4K UHD készülék (az OLED48CX modell) esetében a rendkívül éles képet a kijelző több mint 8 millió képpontja garantálja, ami összemérhető egy 96 colos 8K tévé pixelsűrűségével.

Egyedülálló moziélmény

Az LG 2020-as OLED televíziói az OLED kijelzők saját fényt kibocsátó képpont-technológiájának köszönhetően képesek megjeleníteni az abszolút fekete színt, és támogatják a Dolby Vision IQ és az UHD Alliance Filmmaker Mode funkciókat. A hihetetlenül élénk, magas dinamikatartományú képért felelős Dolby Vision és az élethű térhangzást garantáló Dolby Atmos mellett most először érhető el az LG OLED tévéiben a Dolby Vision IQ, amely igazán látványos audiovizuális élményt garantál. A Dolby Vision IQ olyan új, intelligens funkciókkal látja el a televíziókat, hogy azok az alkotók szándékainak megfelelő, optimális képminőséget jeleníthessék meg a készülék környezetének fényviszonyaitól vagy a mozgóképes tartalom műfajától függetlenül.

A Hollywood vezető filmrendezői által támogatott Filmmaker Mode a filmkészítők elképzeléseinek megfelelően jeleníti meg a képeket. Az LG OLED tévéit a Hollywood Professional Association Excellence in Engineering Award díjjal tüntette ki, mivel ezek a készülékek az első és egyetlen olyan televíziók, amelyek integrált, hardverszintű kalibrációs szoftverrel rendelkeznek. Ez az elismerés még inkább megszilárdítja az LG OLED tévéinek pozícióját, amelyet Hollywood vezető referenciakijelzőjeként tölt be a tartalomkészítés terén.

Az LG díjnyertes webOS okostévé platformja révén az új OLED és NanoCell tévéken is elérhető a világ vezető tartalomszolgáltatóinak egyre növekvő műsorkínálata. Az idei modellek újdonsága az Apple TV alkalmazás, amellyel a felhasználók hozzáférhetnek az Apple TV+ és az Apple TV csatornákhoz, a saját iTunes videokönyvtárjukhoz, továbbá több mint 100.000 filmet és tévéműsort vásárolhatnak meg vagy kölcsönözhetnek ki. Idéntől ráadásul a 2018-as és a 2019-es LG televíziómodellek tulajdonosai is hozzáférhetnek az Apple TV szolgáltatásaihoz.

Páratlan játékélmény

Kiemelkedő képminősége és új játékfunkciói révén az LG 2020-as televíziói ideális választást jelentenek az elkötelezett gamerek számára. Az LG volt az első olyan gyártó, amely televízióit NVIDIA G-SYNC kompatibilissé tette, most pedig ezt a funkciót 12 idei OLED modellben teszi elérhetővé, így a játékosok úgy élvezhetik kedvenc PC-s videojátékaikat, hogy képszakadástól vagy más, zavaró vizuális hibáktól kellene tartaniuk.

A változó képfrissítési rátának és az ultragyors válaszidőnek köszönhetően az LG OLED készülékei a piacon jelenleg elérhető legfejlettebb gaming tévének számítanak. A drága asztali monitorokra jellemző extrém alacsony bemeneti késleltetés mellett elképesztő pontossággal képesek visszaadni napjaink videojátékainak aprólékos részleteit is.

Az LG az iparágban szintén elsőként vezeti be 2020-as OLED tévéiben a HDR játékélmény javítását célzó szabványok kifejlesztésén dolgozó HDR Gaming Interest Group által ajánlott HGiG üzemmód lehetőségét. Ennek révén a konzolokon HDR játékokat futtató gamerek épp olyan csúcsminőségben élvezhetik a videojátékok vizuális megoldásait, ahogyan azt az alkotók és fejlesztők elképzelték.

Az OLED technológia a hosszas játékmenetek alatt jelentkező szemfáradtság megelőzésére is alkalmas. A TÜV Rheinland által kiadott Eye Comfort Display tanúsítvány azt bizonyítja, hogy az LG OLED tévéi villogásmentes, bármely szögből élvezhető, kivételes képminőséget kínálnak, ráadásul a kékfény-kibocsátás tekintetében számos beállítási lehetőséget is kínálnak.

A sportrajongók kedvence

Nem csak a film- és videojáték-rajongók számára jelentenek tökéletes választást az LG OLED tévéi, hanem a sportközvetítések szerelmeseinek is. Az új, harmadik generációs α9 mesterségesintelligencia-processzor 120 Hz-es képfrissítési frekvenciát tesz lehetővé, ami — más, a sportműsorokra fókuszáló funkciók mellett — igazán látványos tévénézési élményt kínál.

A funkciók között a Sports Alert elnevezésű szolgáltatás abban segít, hogy a nézők nyomon követhessék kedvenc csapatukat, soron következő versenyüket, meccsüket és eredményeiket. A felhasználók számos sportágban kiválaszthatják azokat a csapatokat, amelyek esetében automatikus értesítést kapnak a mérkőzések kezdetéről és végéről, a csapat által szerzett pontokról, találatokról, gólokról.

A sportrajongók mindemellett a továbbfejlesztett hangrendszert is nagyra értékelhetik: a televíziót Bluetooth-hangszórókhoz csatlakoztatva még dinamikusabb hangzáskép érhető el, így a tévénéző úgy érezheti, mintha maga is a stadionban szurkolna. 

Vissza