A felhasználók döntő többsége maradna a laptopnál az irodai asztali gépekkel szemben

Kütyü Magazin - 2021. május 18.

Országos kutatást végzett a Laptophardware.hu laptop alkatrész webáruház a magyar lakosság laptophasználati szokásairól. A felmérés rámutatott, hogy a magyarok jelentős része a pandémia előtt jellemzően szórakozásra használta otthon a laptopját, azonban az otthoni munkavégzés hatására (61% kezdett el laptopon dolgozni) a markáns többség (72%) annyira megkedvelte a laptophasználatot, hogy nem szívesen „ül vissza” az irodai asztali gép elé.

A Laptophardware.hu kutatásában több mint 600 felhasználó vett részt. Közülük 98% már a pandémia előtt is rendszeres laptophasználó volt, viszont leginkább szórakozási célból vették elő az eszközeiket, mindössze 11% használta az eszközt munkavégzésre. Ez az arány a home office hatására 61%-ra ugrott fel. A megkérdezettek mindössze 16%-a vásárolt új laptopot a pandémiás helyzetre, 70%-uk a meglévő laptopot fogta munkára, míg 11% használt laptopot szerzett be.

Habár a legnagyobb ugrás a munkavégzés irányába történt a laptopozásban, a válaszadók egyéb célokból továbbra is szívesen elővették a gépeket otthon.  Legtöbben a munkán kívül továbbra is szórakozási (16%) és kapcsolattartási (12%) célból használják az eszközöket, míg tanulásra a pandémia előtti 3%-ról 10%-ra emelkedett a felhasználás célja.

 Csak kevesen vágynak vissza az asztali számítógépekhez

A kérdőívet kitöltők számára az otthoni munkavégzés és a hordozható eszközök használata sok pozitívummal járt: a legtöbben (a megkérdezettek több, mint 70%-a) kényelmesebbnek ítélték meg a laptopon való munkavégzést és a jövőben is maradnának a jelenlegi megoldások mellett, míg nagyon kevesen (csupán 9%) várják, hogy visszatérhessenek az irodában jellemzően használt asztali számítógépekhez. 

Az utolsó utáni pillanatban szervizelünk

A Laptophardware.hu kutatásában azt is megvizsgálták, hogy a válaszadók mennyire tartják fontosnak a laptopok rendszeres karbantartását. A válaszadók fele nyilatkozott úgy, hogy kizárólag akkor fordulnak szervizhez, ha az eszközeik már meghibásodtak, és csak 17%-uk törődik a rendszeres üzemben tartással. Ugyanakkor, a válaszadók mindössze 10%-a választja inkább az új eszköz vásárlását, mint a javítást. „A felmérésünk fontos konklúziója volt, hogy sajnos a magyar felhasználók döntő többsége még mindig csak akkor gondoskodna a laptopja karbantartásról, amikor az már túl késő. Ezen érdemes lenne változtatni, hiszen sok energia, idő és pénz megspórolható egy kis odafigyeléssel és rendszeres szervizzel” - mutat rá Krajnyák Tamás, a Laptophardware operatív vezetője. Sokak számára meglepő lehet, de csupán egy szakszerűen elvégzett laptop tisztítással akár 1 teljes évvel is megnövelhető a készülék élettartama.”  – fűzte hozzá.

Vissza