A Samsung Neo QLED televíziói elnyerték a VDE Optimalizált Térhangzás tanúsítványát

Kütyü Magazin - 2021. június 14.

A Samsung 2021-es Neo QLED televíziói* az elsők között kapták meg az elismert minősítő intézet, a Német Elektrotechnikusok Szövetségének (VDE) Optimalizált Térhangzás tanúsítványát. 

A különböző környezetben, például a nappaliban, a hálóban vagy a teraszon használt tévékészülékek esetében más-más hangzás szükséges. A VDE Optimalizált Térhangzás tanúsítványát olyan készülékek nyerhetik el, amelyek a használat helyétől függetlenül képesek kiemelkedő hangzást biztosítani.

Annak érdekében, hogy csökkentse a környezet okozta különbségeket a hangélményben, a Samsung Neo QLED modelljeiben bevezette a Teret betöltő hangtechnikát (Spacefit Sound), amellyel a tévék képesek a hangzást a már megszokott, magas szinten tartani, zavaró környezetben is. 

A készülékekbe épített mikrochipek képesek a környezetet és annak a hangot befolyásoló alkotóelemeit, mint a függönyök, szőnyegek vagy falak, felismerni. Például, ha a TV azt érzékeli, hogy a szőnyeg a nappaliban elnyeli a középtartományú- és magas hangokat, úgy állítja be a hangzást, hogy erősebben szóljanak ezek a tartományok. 

Amikor a tévéket a falhoz közel helyezik el, a kevés hely miatt a basszus torzíthat. A Teret betöltő hang funkció felismeri ezt a problémát és felerősíti a basszust, így tisztább hangzást hoz létre.

Egyre több felhasználó igyekszik az életstílusához igazítani a lakókörnyezetét, így a tévékészülékek ma már nemcsak a nappalikban vagy a hálószobákban találhatók meg, de gyakran nézik őket a dolgozószobákban, sőt akár a konyhákban is.

A falakról, a mennyezetről és a padlóról visszaverődő hangok sokkal erősebbek, mint a közvetlenül hallhatók. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók ugyanannak a készüléknek a hangjait a helyiség méretétől és alakjától, valamint a fal anyagától függően eltérően érzékelhetik.

A felhasználók korábban manuálisan állíthatták be a tévéjük hangzását, a Teret betöltő hang funkció azonban automatikusan felismeri a felhasználók környezetét, így nincs szükség további beállításokra.

„A Teret betöltő hang elemzi a felhasználók környezetét, és a lejátszott tartalmak hangját ahhoz igazítja – mondta Younghun Choi, a Samsung Vizuális kijelzők üzletág K + F csoportjának vezetője és alelnöke. – A célunk, hogy a felhasználók minden gond nélkül élvezhessék a tévézést."

_________________

* A tanúsítványt a Q70A, Q80A, QN85A, QΝ90A, QN94A, QN95A, QΝ700A, QΝ800A és a QΝ900A modellek kapták meg. 

Vissza