Leválthatja a konzolos játékot a felhő?

Kütyü Magazin - 2022. augusztus 18.

Napjainkban már majdnem egy tucat felhőalapú játékplatform működik, mégis sokan nem ismerik ezeket, sem az ezek nyújtotta előnyöket, és inkább az extra kiadással járó játékkonzolok felé fordulnak. Mindeközben a cloud gaming hatalmasat fejlődött az elmúlt években, és rendkívül költséghatékony hozzáférést ad a legszórakoztatóbb játékokhoz. Sokan nem tudják, de mindez ráadásul internetkapcsolattal percek alatt hozzáférhető.

Aki valaha játszott számítógépes játékokkal, bizonyára szembesült már azzal a bosszantó problémával, amikor a készülék teljesítménye nem volt elegendő a játék gördülékeny futtatásához, így végül a szórakozás sem volt teljes értékű. Az elmúlt években ezek a játékok egyre összetettebbek és élethűbbek lettek, így egyre erősebb gépek szükségesek a zavartalan futtatásukhoz. Azok számára, akik nem szeretnének több százezer forintot költeni gaming számítógépre, és a szintén drága konzolok sem nyújtanak számukra megfelelő alternatívát, a cloud-gaming jelenthet megoldást. 

 

 

Streaming, csak játékkal

A cloud-gaming, vagyis a felhőalapú játék nem teljesen újkeletű dolog, az elmúlt évtizedben több vállalat próbálkozott már olyan felhőalapú játékplatform létrehozásával, ami tömegpiaci igények kiszolgálására alkalmas. Ezek a korai megoldások azonban nem vezettek sikerre, hiszen a megfelelő infrastruktúra sem állt még rendelkezésre.

A felhőalapú játék működése nagyon hasonlít a különböző streaming szolgáltatásokhoz. A játékmotor feldolgozása itt is egy nagy teljesítményű – a világ bármely pontján elhelyezhető – szerveren történik, a tartalom pedig az internet segítségével érkezik meg a képernyőnkre. Ezért a játék szempontjából kevésbé fontos, hogy milyen teljesítményű számítógépünk van otthon, hiszen a feldolgozást nem a mi készülékünk végzi. Sőt, ennek a technológiai megoldásnak egy másik előnye, hogy okostelefonon, táblagépen, de még televízión is ugyanúgy használható. Ha megfelelő tévékészülékkel rendelkezünk, csupán egy kompatibilis kontrollert kell beszereznünk. Az okostelevíziónk alkalmazásletöltő központjában kereshetünk rá, hogy melyik játékstreaming-szolgáltatás elérhető számunkra. Itthon a legismertebb szolgáltatások közt szerepelnek például a Google Stadia és a GeForce Now.

Azoknak, akik szeretnék kipróbálni a felhőalapú játékot, érdemes tudni, hogy a legalább 5.0-ás webOS verziószámmal ellátott LG televízióval rendelkező felhasználók most három hónapig teljesen ingyen hozzáférhetnek a Stadia Pro-hoz*, ahol közel 50 népszerű játék, egyebek mellett a Cyberpunk 2077, a Resident Evil Village, az Assassin's Creed: Valhalla, a Hitman 3, valamint a Baldur's Gate 3 is játszható. 

 

 

Azonnal hozzáférhető

A cloud gaming tehát egy olyan streaming szolgáltatás, amivel kiváló minőségben játszhatunk a legújabb játékokkal, ehhez pedig mindössze stabil internetkapcsolatra van szükségünk. Előnye, hogy nem kell beruháznunk drága hardver eszközökre vagy konzolra, és ezek karbantartása sem a mi feladatunk. Ehelyett meghatározott havidíjért cserébe számos népszerű játék közül válogathatunk, vagy egyszeri költségért további exkluzív tartalmakhoz férhetünk hozzá, így már rövid távon rengeteg pénzt és energiát spórolhatunk.

A megoldás további előnye, hogy nem számít, hol vagyunk, a világon bárhol hozzáférhetünk a kedvenc játékainkhoz és mentett adatainkhoz a felhőnek köszönhetően. Mindaddig tehát, amíg van elérhető és megfelelő minőségű internetkapcsolat a közelünkben, azonnal elérjük a platformot bármely eszközön.

___________________

* Az ajánlat új Stadia Pro előfizetők számára érhető el. A regisztrációhoz érvényes fizetőeszköz szükséges, azonban az első három hónapban a szolgáltató nem számol fel díjat a platform használatáért. A felhasználó a szolgáltatást bármikor – a három hónapos időszak lejárta előtt – lemondhatja – amennyiben ezt nem teszi meg, az előfizetés havonta automatikusan megújul, és a 3 hónapos promóciós időszak lejárta után az országában érvényes normál havi Stadia Pro-előfizetés árat számítjuk fel, mindaddig, amíg lemondásra nem kerül.  A felhasználói fiók a g.co/stadia/subscriptions weboldalon kezelhető. A kompatibilis tévémodellek teljes listája ezen a linken érhető el.

Vissza