Nagy teljesítményű kamerákat mutat be a Panasonic

Kütyü Magazin - 2022. szeptember 13.

Két új 4K videokamerát mutatott be a Panasonic integrált objektívekkel és 1.0 típusú érzékelőkkel, amelyek a profik által igényelt fejlett funkciókat és teljesítményt kínálnak kiváló súlyeloszlás és hordozhatóság mellett. A Panasonic HC-X2 és HC-X20 magas szintű videominősége, bővíthetősége és alkalmazkodóképessége lehetővé teszi, hogy gyorsan és hatékonyan lehessen őket alkalmazni a legkülönbözőbb szerepkörökben, például tudósítások, interjúk és rendezvények során.

A HC-X2/X20 kiváló optikai teljesítményt nyújt a beépített 24,5 mm-es nagylátószögű objektívvel, a 20x optikai zoommal és az 5 tengelyes HYBRID O.I.S.+ képstabilizátorral, valamint az új arcfelismerő képességekkel rendelkező nagy pontosságú és sebességű autofókusszal.

A videokamerák támogatják a 4:2:2 10 bites 4K 30p/25p belső videofelvételt, valamint a felvételi formátumok széles választékát, beleértve a Super Slow Motion (100/120fps) és a Variable Frame Rate (2fps és 60fps között) formátumokat, illetve a hatékonyabb tárolás érdekében a HEVC felvételt.

Mindkét modell olyan professzionális videokészítési funkciókat tartalmaz, mint az LCD-monitoron és az elektronikus képkeresőn való egyidejű megjelenítés, a könnyű vezérlést biztosító hármas manuális gyűrűk, XLR audio bemeneti csatlakozók, ND-szűrő, két SD-kártya foglalat, korlátlan felvételi hossz és beépített Wi-Fi.

A HC-X2, a páros felső kategóriás modellje emellett HLG (Hybrid Log Gamma) és V-log felvételt kínál a 4K HDR tartalmak létrehozásához, valamint Ethernet-kapcsolatot és párhuzamos SDI/HDMI kimenetet és HD élő streaming képességeket számos streaming protokollon keresztül.

A Panasonic a HC-X2-t közepes méretű tudósításokra és streamingre, míg a HC-X20-at kisebb független interjúkhoz és eseményekhez ajánlja.

 

Figyelemre méltó optikai teljesítmény a precíz felvételkészítéshez

A beépített objektív kiemelkedő sokoldalúságot kínál a 20x optikai zoomnak köszönhetően, amely 24,5 mm-es nagylátószögtől 490 mm-es teleobjektívig terjed. Emellett az i.ZOOM lehetővé teszi, hogy a HC-X2/X20 24x zoomot érjen el 4K felbontásnál és 32x zoomot FHD felbontásnál. A nagy zoomtartomány egy kompakt vázban érhető el a 4 lencsés fókuszmotorrendszernek köszönhetően, amelyben az egyes lencsecsoportok egymástól függetlenül vezérelhetők.

 

Nagy sebességű, nagy pontosságú AF arcfelismeréssel

Biztosítsa az arcfelismerő AF/AE és a 4K, illetve FHD felvételek esetében is a kiváló fókuszálási sebességet, stabilitást és követési teljesítményt nyújtó precíz fókuszmotor segítségével, hogy a témáknál mindig éles legyen a fókusz és pontos az exponálás. Emellett az LCD-monitor megérintésével aktiválható a téma követése színfelismeréssel.

 

 

Iktassa ki a kézremegést az 5 tengelyes HYBRID O.I.S.+ rendszerrel

A HC-X2/X20 hibrid rendszerében együtt dolgozik az optikai és az elektronikus képstabilizátor, így öt tengelyen keresztül érzékeli és korrigálja a kamera rázkódását, beleértve a forgási elmosódást is. Ez lehetővé teszi a gördülékeny pásztázást és a gyönyörű, stabil, kézből történő felvételkészítést még 20x zoomnál vagy instabil körülmények között, például alsó vagy nagy látószögű felvételek esetén is. A motor súrlódásának csökkentésével a Ball O.I.S. rendszer finom, pontos és észrevétlen korrekciót tesz lehetővé, még apró elmozdulásoknál is.

 

Nagy érzékenységű 1.0-típusú (1,0 hüvelykes) 4K érzékelő a kiváló képminőségért

A körülbelül 15,03 megapixeles effektív felbontással büszkélkedő 1,0-típusú MOS-érzékelő UHD (3840 x 2160) felbontású felvételt kínál nulla képkivágással, mérsékelt mélységélességgel, valamint a képminőség és az érzékenység közötti hatékony egyensúllyal. 

 

Többféle felvételi mód a professzionális munkafolyamatok kielégítésére

A videokamerák a bitráták és formátumok széles skáláját támogatják, hogy megfeleljenek a professzionális és kreatív igényeknek. A belső rögzítéshez 29,98p/25p UHD és akár 59,97p/50p 4:2:2 10 bites FHD minőségben áll rendelkezésre, míg a 60p 4:2:2 10 bites UHD minőség külsőleg a HDMI-kimeneten keresztül rögzíthető. A nagy hatékonyságú HEVC-felvétel (LongGOP/10 bites 4:2:0/MOV) 59,97p/200 Mbps sebességgel érhető el, és MOV (QuickTime), MP4 valamint AVCHD fájlformátum választható.

 

HDR videók készítése (csak a HC-X2)

A HC-X2-vel nagy dinamikatartományú (HDR) videofelvétel készíthető a HLG (Hybrid Log Gamma) felvételi móddal. A HDR-videó szélesebb fényerősségtartományt kínál, mint a hagyományos videó, így a képek természetesebbek és élethűbbek lesznek. Emellett a felhasználók 13 fokozatú V-Log módban is készíthetnek felvételeket, ami ideális alapot biztosít a felvételek pontos, egységes fényeléséhez az utómunkálatok során.

 

Szuperlassított felvételek és 4K (UHD) VFR felvételek készítése

Az FHD képek nagy, 100fps/120fps képkockasebességgel történő rögzítésével, majd normál 50fps/59.94fps képkockasebességgel történő lejátszásával a videokamerák gördülékeny lassított felvételt hoznak létre. A HC-X2 emellett változó képkockasebességű (VFR) felvételi funkciót is kínál, amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy a képkockasebességet a 2fps és 50/60fps közötti tíz fokozat egyikére állítsa be (a választható képkockasebesség a felvételi formátumtól függ), és kreatív, kifejező videókat készítsen olyan technikákkal, mint a lassítás (overcranking) és a gyorsítás (undercranking).

 

Sokoldalú hálózati funkciók

A beépített Wi-Fi-vel minden eddiginél egyszerűbb a csatlakoztatás, a HC-ROP mobilalkalmazás pedig lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a videokamerákat vezeték nélkül, táblagépek és okostelefonok segítségével kezeljék (beleértve az objektív vezérlését és a kamera beállításait). 

A HC-X2 rendelkezik Ethernet-csatlakozóval, amely rendkívül stabil élő közvetítést biztosít, a HC-X20 pedig az opcionális USB Ethernet-adapteren keresztül (külön megvásárolható) vezetékes LAN-hoz csatlakoztatható. Az FHD élő közvetítés a népszerű RTSP/RTP/RTMP/RTMPS protokollokat használja, és lehetővé teszi koncertek, sportesemények, sajtótájékoztatók és egyéb események közvetlen közvetítését olyan platformokra, mint a Facebook és a YouTube. A felhasználók egyidejűleg rögzíthetnek és streamelhetnek is.

Emellett a HC-X2 USB tethering funkciójával a felhasználók élő közvetítést is indíthatnak 5G okostelefonokon.

 

Hatékonyságnövelő megjelenítési lehetőségek

A 3,5 hüvelykes, 2760k képpontos LCD-monitor felbontása és fényereje több mint kétszerese az előző modellének, így még erős napfényben is kiválóan éles és jól látható marad. Elektrosztatikus érintési funkciókat kínál, hogy a felhasználó egy ujjmozdulattal kiválaszthassa a kívánt menüpontot.

A videokamerákhoz egy 2360k képpontos, dönthető OLED képkereső is tartozik, amely az LCD-monitorral párhuzamosan használható a munka hatékonyságának növeléséhez. 

A gyors és pontos kézi fókuszálás támogatása érdekében a kijelzők olyan fókuszsegéd funkciókat kínálnak, mint a bővítés, a csúcspontozás és a területi mód.

 

Professzionális felhasználást támogató termékjellemzők

A videokamerák kezelőszerveit és funkcióit a videós szakemberek igényeit szem előtt tartva alakították ki. Az objektíven hármas manuális gyűrű található a zoom, a fókusz és az írisz műveleteinek gyors, egyszerű és pontos vezérléséhez, és 14 testre szabható felhasználói gomb áll rendelkezésre (kilenc a vázon és öt az LCD érintőképernyőn).

A beépített ND-szűrő négy beállítással rendelkezik (semleges, 1/4, 1/16 és 1/64), és külön vezérlőszerveket kapott az erősítés és az AWB.

A mellékelt akkumulátort úgy tervezték, hogy a fényképezőgép vázformájába illeszkedjen, ne álljon el tőle, és hosszú felvételi időt biztosítson: körülbelül 3 óra 50 percet a HC-X2-nél és 4 óra 25 percet a HC-X20-nál.

 

Két SD-kártyafoglalat és kettős kódolású rögzítés

A két SD-kártyafoglalat lehetővé teszi a hosszú, folyamatos felvételt: a kamera automatikusan és zökkenőmentesen vált át az 1-es foglalatból a 2-es foglalatba, és a felhasználók a felvétel megszakítása nélkül üres kártyára cserélhetik a megtelt kártyát (ez az úgynevezett korlátlan váltott felvétel).

A további funkciók között megtalálható a párhuzamos felvétel (azonos adatok rögzülnek mindkét kártyára), a háttérfelvétel (az egyik kártya folyamatosan rögzít, a másik a szükséges jeleneteket rögzíti a Rec gomb bekapcsolásakor) és a kettős kódolású felvétel (párhuzamos felvétel két különböző formátumban, pl. UHD és FHD).

 

48-kHz/24 bites nagy felbontású lineáris PCM hangrögzítés

A két kapcsolható XLR bemenet támogatja a +48V-os fantom tápellátás/MIC/LINE módokat. A hangfelvételek 24 bites lineáris PCM (MOV), 16 bites AAC (MP4) vagy Dolby Audio (AVCHD) formátumban is rögzíthetők.

 

Műsorszórásra kész képbeállítás

A HC-X2/X20 számos műsorszórási minőségű képbeállító funkciót kínál, köztük a Soft Skint (automatikusan beállítja és kisimítja a bőr tónusait), a 16 tengelyes független színkorrekciót (lehetővé teszi a színegyeztetést több kamera esetében) és a 8 módú gammát, amely nyolc gamma-előbeállítást kínál, köztük kétféle CINE-LIKE-típust. A gamma üzemmódokon kívül a HC-X2 rendelkezik HLG és V-log funkcióval, így a felhasználó elérheti az adott produkció által megkövetelt gradációs szintet.

Kulcsszavak: videokamera, Panasonic
Vissza