Bemutatkozik az FX30 kamera

Kütyü Magazin - 2022. szeptember 29.

A Sony örömmel jelenti be népszerű Cinema Line kínálatának legújabb termékét, az FX30-at (ILME-FX30), egy 4K Super 35 kompakt kamerát, mely elérhető áron biztosítja a Cinema Line-széria számos professzionális funkcióját, mint például a Dual Base ISO, a Log rögzítési módok, és a felhasználók által importált LUT-ok (keresőtáblák).

Az FX30 bemutatása mellett a Sony két új CFexpress Type A memóriakártyát, a CEA-G320T-t és a CEA-G640T-t is bemutatta. Mindkét nagy kapacitású memóriakártya rendkívül gyors teljesítményt biztosít írás és olvasás esetén egyaránt. 

“Az új FX30 remek választás azok számára, akik éppen ismerkednek a filmkészítéssel” – mondta Yann Salmon Legagneur, a Sony Europe szellemi tulajdonért és szabványokért felelős marketingvezetője. “Az FX30 rengeteg, a csúcskategóriás termékekre jellemző funkciót tartalmaz, elérhető árából adódóan pedig hozzáférhető a filmkészítők számára. Ez a kamera egy tökéletes kezdőtermék a teljes Cinema Line kínálatból.” 

 

A filmes látványvilág megteremtése

Az FX30 a legújabb képalkotó rendszerek segítségével biztosítja a művészi önkifejezést a feltörekvő filmesek számára. A termék egy hátsó megvilágítású 20,1 megapixeles APS-C Exmor R CMOS szenzorral (Super 35 formátum), és dual base ISO-val (800/2500) rendelkezik, így magas érzékenységet, alacsony zajt és 14+ szélességi fokot biztosít. 

Az FX30 számos videórögzítő kodeket támogat, és akár 60 képkocka/másodperc sebességű 4K Super 35 (16:9) felvételek készítésére is alkalmas a 6K-s túlmintavételezésnek köszönhetően. Az ILME-FX30B egyúttal lehetőséget biztosít nagy sebességű rögzítésre is, ideértve a 4K felvételeket 120 képkocka/másodperces sebességgel és a Full HD felvételeket 240 képkocka/másodperces sebességgel. Mindkét 16:9 felvételi mód 10-bites 4:2:2 rögzítést tesz lehetővé, 4K 16-bites RAW kimenettel, ha egy külső rögzítőt csatlakoztatunk a HDMI Type-A csatlakozó segítségével.

A Cinema Line kínálat további termékeihez hasonlóan az FX30 Log rögzítési funkcióval is rendelkezik a Cine El és a Cine El Quick bekapcsolásával és Flexible ISO beállításokat S-Log3 gamma görbe használata esetén, ami nagyobb rugalmasságot tesz lehetővé a színbesorolás kapcsán. 

 

Az alkotói igények szerint kialakítva

Az FX30 rendelkezik a Sony gyors és megbízható autofókusz technológiájával, beleértve az alábbi funkciókat:

• Valós idejű Eye AF (emberi, állati, illetve madarak szemeihez)

• Valós idejű követés

• Részletes AF beállítások

• AF Assist 

A kreatív alkotók a Focus Map funkció használatával még hatékonyabban irányíthatják a felvételeket, mivel egyszerűbben megjeleníthetik a mélységélességet, a fókuszlégzés kompenzáció pedig stabil felvételi szöget biztosít fókuszálás esetén. A kamera Active Mode funkciója stabilizást garantál a mozgás közben készített felvételek esetén a beépített ötállású képstabilizátornak és az időkód-szinkronizálásnak köszönhetően. 

 

Az FX30 a Cinema Line-szériára jellemző, kiemelkedő funkciókkal is rendelkezik:

• Új, testreszabható, listaszerű főmenü képernyő, amely gyors hozzáférést biztosít a gyakran használt elemekhez. 

• Új készenléti képernyő, amellyel folyamatosan láthatjuk az alanyt

• Filmfelvételhez kialakított gombok és tárcsák

Az FX30 a kreatív munkafolyamatot segítő funkciókkal is rendelkezik, mint az utómunka a beágyazott LUT-ok segítségével, és az EI metaadatok. Ezek a metaadatok elérhetőek a Sony Catalyst Prepare legfrissebb verziójában és a Catalyst Browse alkalmazásokban. Az Adobe Premiere Pro felületén elérhető új "Catalyst Prepare Plugin" augusztusban vált elérhetővé. 

 

Egyszerű kezelhetőség kompakt formában

Az FX30 egy kompakt és pehelykönnyű kamera, lapos tetejű kialakítással és menetes tartozékrögzítési pontokkal, melyek egyszerűvé teszik a kézi felvételek, az alacsony szögből készített felvételek rögzítését, valamint a gimbal és egyéb kiegészítők felhelyezését. Az FX30 továbbá egy XLR fogantyúegységgel is rendelkezik, mely szintén hatékony segítség az alacsony szögből készített felvételekhez, egyúttal lehetővé teszi a filmkészítők számára, hogy kristálytisztán rögzítsék a hangokat több különböző hangbemenettel, beleértve a két XLR audiobemenetet és a 3.5 mm-es sztereó mini jack bemenetet a négycsatornás felvételekhez. A Multi Interface Shoe és a mikrofon jack bemenet használatával külső mikrofonok is közvetlenül csatlakoztathatók a kamerához. Az FX30 egy belső sztereó mikrofonnal rendelkezik a hangrögzítésekhez. 

 

Az FX30 és az FX30B két memóriakártya-foglalattal érkezik, melyek kompatibilisek mindkét CFexpress Type A kártyákkal és az SDXC/SDHC kártyákkal, amely széleskörű rögzítési lehetőségeket biztosít. Az FX30 egyúttal kompatibilis az újonnan bejelentett nagykapacitású CFexpress Type A memóriakártyákkal. 

Az FX30 a rendkívül gyors teljesítmény mellett kiemelkedő megbízhatóságot nyújt: innovatív hőelvezető kialakítása folyamatos 4K/60p felvételt tesz lehetővé, a tartós magnézium ötvözetből készült váz pedig megbízható erőt nyújt a külső felvételekhez. A termékhez rendkívül széles választékű eszköz csatlakoztatható, ideértve az E-Mount objektíveket, a nagyteljesítményű mikrofonokat, és további kiegészítőket, melyek minden korábbinál nagyobb rugalmasságot nyújtanak és illeszkednek az alkotói igényekhez. 

 

Sony Future Filmmaker Awards

Az új FX30 ideális választás filmkészítők számára, akik fontolgatják nevezésüket a Sony Future Filmmaker Awards pályázatára, melyet rövidfilmesek számára hirdettek meg. A Sony által szponzorált ingyenes pályázat célja, hogy felerősítse az eredeti hangokat világszerte, és új megközelítéseket mutasson be a történetmesélés kapcsán. 

 

Elérhetőség

Az új FX30 2022 októberében lesz elérhető a Sony viszonteladó partnereinél. 

Az FX30 kiemelkedő kreatív szabadságot biztosít, és elérhető az XLR fogantyúval együtt és anélkül is. 

Az FX30 kompatibilis az Camera Remote SDK legújabb verziójával (1.06), a fejlesztői készlet lehetővé teszi a távoli vezérlést és a beállítások módosítását. 

 

CFexpress Type A memóriakártyák: CEA-G320T és CEA-G640T

A kompakt és nagy teljesítményű CFexpress Type A CEA-G320T memóriakártya 2022 októberétől, a CEA-G640T memóriakártya pedig decembertől lesz elérhető. A korábban megjelent 80GB és 160GB tárhelyű kártyák mellett immáron 320GB és 640GB is elérhető a kínálatban. 

Ezek a nagykapacitású memóriakártyák gyors teljesítményt és akár 700 MB/s sebességű írást, valamint “VPG400” minősítést garantál, amely akár 400 MB/s-os írási sebességet biztosít, és lehetővé teszi a 4K 120p nagy bitsebességű videofelvételt.

Az új, nagykapacitású kártyák TOUGH minősítéssel rendelkeznek, tehát víz- és porállóak (IP57), így hosszas felvételekhez is kifejezetten ideálisak, még kihívást jelentő felvételi körülmények esetén is. 

Vissza