Az idei LG tévék a legújabb technológiáival, friss webOS okostévé-platformmal és személyre szabható funkciókkal érkeznek

Kütyü Magazin - 2023. január 5.

Az LG Electronics (LG) a 2023-as CES kiállításon mutatja be új tévékínálatát, amelynek élén az eddigi legfejlettebb OLED széria áll. A vállalat legújabb OLED televíziói az önálló fénykibocsátásra képes pixelek által garantált prémium képminőséggel, kimagasló képfeldolgozási technológiákkal és minden eddiginél több intelligens funkcióval, valamint az LG webOS okostévé-platformjának továbbfejlesztett verziójával érkeznek — mindezzel pedig olyan házimozi-élményt kínálnak, amelyre csak az LG OLED készülékei képesek.

Az LG egy évtizede mutatta be a világ első nagyképernyős OLED televízióját, és azóta is vezető szerepet tölt be a prémium televíziók piacán. A vállalat élvonalbeli OLED tévéit – amelyek az évek során folyamatosan fejlődtek, egyre nagyobb vásárlói értéket kínálva – 11 egymást követő évben ismerték el a CES innovációs díjával. Az LG OLED kivételes képminőségéről ismert: az élénk, pontos színek és a tökéletes fekete együtt végtelen kontrasztarányt produkál, amelynek köszönhetően a képek kivételesen valósághűen jelennek meg a képernyőkön.

Amellett, hogy az LG önálló fénykibocsátásra képes pixelei magával ragadó nézői élményt garantálnak, az OLED technológia lehetővé tette, hogy a vállalat korábban soha nem látott, lenyűgöző formatervezésű televíziókat alkosson meg – többek között olyan piaci újdonságokat, mint a feltekerhető LG SIGNATURE OLED R vagy az állítható íveltségű LG OLED Flex. A 2023-as CES innovációs díjaiból az LG OLED Flex kettőt is kiérdemelt, köztük a gaming kategória legjobb innovációjának járó elismerést is.

 

Az LG 2023-as OLED-kínálatának élén a legújabb Z3, G3 és C3 OLED evo sorozatú tévék állnak. Ezek a továbbfejlesztett, új modellek nagyobb fényerőt és színhűséget, valamint elképesztő tisztaságot és részletességet kínálnak az LG OLED evo technológia precizitásának és teljesítményének, valamint az új, 6. generációs α9 mesterségesintelligencia-processzornak köszönhetően.

A legújabb Alpha sorozatú processzor az LG legkifinomultabb mesterséges intelligencia (Artificial Intelligence, AI) alapú mélytanulási (Deep Learning) technológiáját használja a kiemelkedő kép- és hangminőség megteremtéséhez. Az új televíziókba épített AI Picture Pro technológia még fejlettebb felskálázással teszi tisztává az alacsonyabb minőségű tartalmakat, valamint jobb dinamikus színtérképezést kínál, amely abban segít, hogy minden egyes képkocka mélysége és részletessége tökéletesen kirajzolódjon. Az AI Picture Pro egy olyan képfeldolgozási technológiát is integrál, amely érzékeli és finomítja a képen szereplő fontos elemeket, például az emberek arcát, ezzel pedig élethűbb HDR-minőséget teremt. A képmegjelenítés finomhangolásán túl a 6. generációs α9 AI Processzor az LG AI Sound Pro technológjájáért is felel: a tévékbe épített hangszórórendszer virtuális 9.1.2-es térhatású hangzást kínál, amelynek köszönhetően a nézők teljesen elmerülhetnek a képernyőn zajló eseményekben.

 

Az idei OLED evo G3 sorozatba épített másik jelentős fejlesztés az LG Brightness Booster Max technológiája, amely vadonatúj fényvezérlő rendszerrel és fényerősség-fokozó algoritmusokkal növeli a fényerőt, akár 70 százalékkal*. A technológia a fényerőt pixelenként méri fel és szabályozza, így a képmegjelenítés pontosabb és valósághűbb lesz. 

Az LG 2023-as G3 OLED evo modelljei formatervezés szempontjából is kiemelkedő minőséget hoznak az ún. One Wall dizájnnal**. Ezek a tévék teljesen, látható rés nélkül simulnak a falra, ezzel könnyed eleganciát kölcsönözve a nappaliknak.

Az LG nem csak a mindennapi életet segítő termékek és szolgáltatások létrehozásában használja ki vezető technológiai szerepét. A 2023-as LG OLED tévék életciklusát a gyártástól kezdve egészen a leselejtezésig fenntarthatósági szempontok alapján tervezte meg a vállalat. A készülékekben nincs külön háttérvilágító egység, így egy új modell előállításához kevesebb nyersanyagra van szükség, mint a hagyományos LED televíziók esetében. A folyamat során az LG számos újrahasznosított műanyagból készült alkatrészt is használ, sőt, a készülékeket újrahasznosítható anyagokból készült, egyszínű nyomtatással ellátott ökocsomagolásban szállítják. Az OLED televíziók a felhasználók szeméhez is kíméletesek: a TÜV Rheinland a 2023-as modellek mindegyikét alacsony kékfénykibocsátású, az UL Solutions pedig villódzásmentes eszköznek minősítette.

 

 

A 2023-as televíziók egy új, minden korábbinál könnyebben személyre szabható felhasználói felülettel érkeznek. Az LG webOS okostévé-platformjának legújabb verzióját integráló idei modelleket egy All New Home nevű újragondolt felhasználói felülettel mutatják be, amely rengeteg személyre szabható funkciót és minden korábbinál kényelmesebb használatot biztosít. Az új "gyorskártyák” funkció könnyű hozzáférést biztosít a felhasználóknak az általuk leggyakrabban használt tartalmakhoz és szolgáltatásokhoz, amelyek könnyen átlátható kategóriákba csoportosítva – például home office, játék, zene, sport – helyezkednek el. Az LG új okostévé-platformjának köszönhetően minden felhasználó a saját preferenciáira szabott, egyéni ajánlásokat kaphat, amelyeket a televízió a nézési előzmények és a felhasználói szokások alapján határoz meg.

Mindezt az AI Concierge technológia segíti, amely minden felhasználó számára egyéni, a korábbi aktivitás és a keresési előzmények alapján összeállított tartalomválasztékot kínál, és az aktuálisan felkapott tartalmakból is készít egy válogatást a kényelmesebb tartalomfogyasztáshoz.

Az elsőosztályú házimozi-élményhez tervezett LG OLED televíziók 2023-ban is támogatják a Dolby Vision és a Dolby Atmos kép- és hangmegoldásait. Az idei készülékek ráadásul még gördülékenyebb integrációt garantálnak az LG hangprojektoraival, amelyek kiemelkedő, többcsatornás térhatású hangzást szólaltatnak meg a DTS:X által támogatott, továbbfejlesztett IMAX hangminőséggel. Az LG televíziók és hangprojektorokat párosítva ráadásul a felhasználók a WOW Orchestra***  funkciót is megkapják, amely mindkét termék hangcsatornáinak előnyeit kihasználva erősebb, magával ragadóbb hangzást eredményez.

 

 

Az LG 2023-as OLED modelljei természetesen számos, a HDMI 2.1a szabványnak megfelelő funkciót is támogatnak. Ezek például az első olyan tévékészülékek, amelyek megkapták a HDMI szabványokat menedzselő szervezet nemrég bejelentett Quick Media Switching VRR (QMS-VRR) tanúsítványát. A QMS-VRR képes kiküszöbölni a pillanatnyi "fekete képernyőt”, amely néha megjelenik akkor, amikor a TV HDMI 2.1a szabványnak megfelelő portjain keresztül csatlakoztatott különböző forráseszközökről lejátszott tartalmak között váltanak a felhasználók.**** 

Az LG önálló fénykibocsátásra képes pixeleiből álló OLED televíziók 0,1 milliszekundumos válaszidejükkel, alacsony bemeneti késleltetésükkel és akár négy HDMI2.1a kompatibilis portjukkal tökéletes választást jelentenek a játékokhoz. Az LG OLED modellekbe épített Game Optimizer funkcióval a felhasználók gyorsan kiválaszthatják az adott játékhoz szükséges funkciókat, például a játék műfajához illő kijelzőbeállításokat. A Game Optimizer menüjéből a G-SYNC, a FreeSync Premium és a változó képfrissítési ráta (VRR) funkciók is kényelmesen bekapcsolhatók.

_________________

*Az állítás a 55, 65 és 77 hüvelykes G3 modellekre vonatkozik. 

**Kizárólag a G széria modelljeinél érhető el.

***Szoftverfrissítésen keresztül lesz elérhető.

****Csak HDMI 2.1 QMS-VRR hitelesített forráseszközök használatakor érvényes.

Vissza