Bing ChatGPT: első tapasztalatok teljes hozzáférés után

Kütyü Magazin - 2023. február 15.

A mai napon teljes hozzáférést kaptam a Bing ChatGPT-jéhez. Ebben a cikkben megírom az első tapasztalataimat. Előre bocsátom: döbbenetes élmény volt és forradalmi változásokat hozhat az interneten véleményem szerint.

Korábbi cikkemben már írtam a Bing ChatGPT integrációjáról, így ezt itt nem ismétlem meg, olvas d el a korábbi cikket. Csak két dologra emlékeztetnélek. A Bing ChatGPT-je hozzáfér a Bing indexéhez, így képes friss, aktuális információkat adni, azaz naprakész. Ráadásul elérhető, és gyorsabb is, mint a ChatGPT.

Első körben csak várólistára lehetett kerülni, de most megkaptam a teljes hozzáférést, így megosztom a tapasztalataimat. Ha van olyan kérdésed, amit szeretnél feltenni írd meg nekem.

Mit gondol rólam a Bing ChatGPT?

Az első kérdés amit feltettem a Bing-nek természetesen magamról szól? Kíváncsi voltam tud-e rólam, és hogy mennyire naprakész.

 

 

A fenti válaszból kiderül, hogy:

  • tudja ki vagyok
  • tudja, hogy a napokban írtam egy cikket a ChatGPT-ről
  • azt is ki tudta szedni helyesen a cikkből, hogy nagyjából mi a véleményem a ChatGPT-ről.

Hangsúlyoznám, hogy a ChatGPT erre a kérdésre nem tudott válaszolni, sőt a nevemet sem ismerte, nem hogy a véleményemet a ChatGPT-ről.

 

Az is jól látható, hogy a Bing ChatGPT-je forrás hivatkozásokat is közöl és az első tapasztalatok alapján döntő részben helyesen.

Komplexebb információs kérdések a Bing ChatGPT-ben

Nézzük meg mennyire képes a ChatGPT helyettesíteni egy információs célú összetettebb keresést. Tegyük fel, hogy valaki retket akar ültetni és erről szeretne hasznos információkat összegyűjteni.

 

Nézzük tovább, hogy zajlik a beszélgetés!

 

Látható, hogy a Bing további kérdezési javaslatokat is megfogalmaz a kérdéssel összefüggésben, ami felmerülhet a téma iránt érdeklődőben. Például, “milyen talajt igényel a retek”.

 

És végül kérdezzük meg egy speciálisabb kérdésben is:

 

Ha a fenti párbeszédet elolvassuk, aligha kell ecsetelni, hogy a átlagos webhasználó kielégítő és alapvetően pontos választ kap kérdésére, bár ott vannak a hivatkozások, aligha fog átmenni a hivatkozott weboldalra, hiszen a Chat-en azonnal és pontos válaszokat kap a kérdésére, és nem egy hosszabb cikkből kell kibogarászni a válaszokat.

Mennyire járatos a magyar vonatkozású lokális információkban a Bing?

A ChatGPT egyik óriási hátránya volt, hogy a magyar vonatkozású, és különösen a lokális információkban nem működött jól, sokszor mondott hibás információkat, vagy egyszerűen nem volt információja.

Nézzük a Bing hogy teljesít ilyen szempontból!

 

Ezt a kérdést feltettem a ChatGPT-nek is és semmilyen érdemi választ nem tudott adni, a fenti válasz viszont pontos, jól össze van szedve és választékos is.

Természetesen megkérdeztem a helyi szálláshelyekről is.

 

Térképek a Bing-ChatGPT-n

Ráadás, hogy nem csak szöveges válaszokat ad a Bing, de akár térképes találatokat is. az alábbi kérdésre (kérés nélkül csatolt egy térképet is, ahol Esztergom környéke látható, bejelölve a Babits Mihály vonatkozású helyszínekkel.

 

Bing ChatGPT a kereskedelmi keresésekben

A fenti keresések inkább információs célúak voltak, de nézzük hogy teljesít kereskedelmi/tranzakciós célú kereséseknél:

 

Jól látható, hogy a válasz most is megfelelő, és konkrét webáruházakat is ajánl számomra.

És persze segít a döntésben is:

 

További extra megjelenések a ChatGPT-n

És ismeri a vármegye fogalmát is:

 

Naprakész a Bing

A Bayern München-PSG találkozót tegnap este játszották, ma délben a Bing válasza:

 

Mit gondol a keresőoptimalizálásról?

A lenti példában az az érdekes, hogy magyar és angol forrásokból is dolgozik, hogy megadja a választ a kérdésre.

 

Mivel a fenti válasszal nem voltam teljesen elégedett, kíváncsi voltam, tud-e jobb választ adni, hiszen a Google a mai napig tagadja, hogy a CTR befolyásolná az átkattintási arányt. Lássuk mit válaszolt erre a kérdésre.

 

A fenti válasz szakmailag elfogadható, és ami különösen megbízhatóvá teszi, az számomra az, hogy egy-egy állítást gyakran nem csak egy forrással, hanem több forrással is alátámaszt.

A magyar nyelvű versírás még nem az erőssége

A ChatGPT-nek nem volt erőssége a magyar nyelvű versírás, és ebben a Bing sem jeleskedik. Nyilván itt nincs igazán forrás, amiből dolgozni tud, hanem alapvetően a GPT 3.5-re támaszkodik, így az eredmény nem igazán jobb, mint a ChatGPT esetében:

 

És nézzünk egy újabb feladatot, ahol szintén kreativitásra és a magyar nyelv igényes használatára van szükség:

 

Azért látszik, hogy a fenti szöveg kicsit döcög (és az árat nem tudom honnan vette), de tulajdonképpen kiindulásnak nem rossz, mégha át is kell szövegezni.

Ugyanakkor az is lehet, hogy a parancssoron kell még csiszolni.

Naprakész a hírekben

És akkor nézzünk egy nagyon aktuális történést!

 

A válasszal nem voltam elégedett, hiszen szombat óta három olyan objektumot is lelőttek, amit még nem azonosítottak, ezért erre rákérdeztem:

 

Számomra döbbenetes volt, hogy képes volt korrigálni a válaszát és ezúttal tényleg naprakész válaszokat adni.

A ChatGPT és az összeesküvés elméletek

Kíváncsi voltam, hogy mit szól az összeesküvés elméletekhez a ChatGPT, rá tud-e erősíteni ezekre. Íme egy kérdés?

 

És akkor jöjjön egy klasszikus:

 

Nyilván a kérdések során lehetne folytatni, de talán elég ennyi, hogy lássuk mit is tud az új Bing.

ChatGPT vs Bing

Ha a fenti párbeszédeket elolvastad és használtad valamennyire a ChatGPT-t akkor nyilvánvaló lehet, hogy igen sok területen lényegesen jobban teljesít a Bing, mint a ChatGPT. Elméletileg a Bing mögött is a GPT-3-as verziója áll, akárcsak a ChatGPT mögött, így a különbség elsősorban abban rejlik, hogy a Bing a saját indexéből is dolgozik.

Alapvető különbség a naprakész válaszok és a forrásmegjelölés, ami nagyban növeli a Bing válaszainak hitelességét.

Mivel a webhez hozzáférése van, ezért a válaszok sokkal pontosabbak a hazai helyzetre és kérdésekre és lokálisan is jó válaszokat ad. Ez szinte teljesen hiányzott a ChatGPT-ből.

Az új Bing-et használva bennem teljesen az a benyomás alakult ki, hogy egy átlagos hazai felhasználó számára nagyon jól használható a Bing Chatbotja. A válaszok gyorsan, naprakészek és a forráshivatkozások miatt hitelesebbek is.

Ez alapján azt gondolom, hogy a normál internetes keresések jelentős része áttevődhet a Csevegés-re. Meglátásom szerint a keresés módja is átalakul és sokkal jobban fog hasonlítani egy normál emberi párbeszédre.

Nem kulcsszavas keresések lesznek, hanem egész mondatos kérdések.

Jó eséllyel az emberek többsége humanizálni fogja a Chatbotot, ahogy sokan például az autójukat is kvázi személyként kezelik. Ettől pedig a párbeszédek sokkal személyesebbé válhatnak. Hogy mindennek milyen társadalmi hatásai lesznek még megjósolni sem tudom, de látv a közösségi médiának a társadalomformáló hatását abban nem kételkedem, hogy a hatások drámaiak lesznek.

De természetesen mindez nem csak a felhasználókra, hanem a weboldaltulajdonosokra is hatással lesz.

A Bing ChatGPT hatása a hazai weboldalakra

Ha a információkeresés áthelyeződik a Chatre, az azt is jelenti, hogy a hazai weboldaltulajdonosok organikus forgalma jelentősen visszaesik majd. Hiába vannak forráshivatkozások, az átlagos felhasználói kérdésekre jó választ ad a Chat, és bár lesz átmenő forgalom, az átkattintási arány lényegesen gyengébb lesz, mint a normál találati listán (ha tippelnem kellene 1-2% körül). Esetleges pozitívum, hogy a chat révén a keresések száma esetleg növekedhet, de ebben nem vagyok biztos.

Én is weboldalakból és keresőoptimalizálásból élek, tehát ellenérdekelt vagyok abban, hogy pánikot keltsek, de ezt egy nagyon komoly kihívásnak látom, különösen az olyan információs célú honlapok esetén. Nekem is van például kertészeti weboldalam, és a fenti párbeszéd nyomán túlzott illúzióim nincsenek hosszútávon.

Mit lehet tenni?

A weboldaltulajdonosoknak sokkal több energiát kell majd fordítaniuk a forgalomszerzésre, a konverzió javítására, vagy éppen e-mail címlista gyűjtésére. Sokkal többen fordulnak majd a PPC felé, ennek pedig árnövelő hatása lesz.

A hatás nem azonnali lesz, mert idehaza a felhasználók több mint 90%-a Google-t használja, és a Google jelenleg még nem tart ott, mint a Bing, de azt gondolom ez csak idő kérdése. A Google Bard első kudarca csak átmeneti jelenség.

Ha a Google nem lép elő sajátchatbottal, akkor óriási versenyhátrányba kerül, és idővel idehaza is jobban elterjed a Bing. Ez a lassabb folyamat.

A másik, valószínűbb lehetőség, hogy a Google is megjelenik saját chatbotjával és ha az legalább ezen a szinten lesz, akkor az azonnali organikus forgalomcsökkenést eredményezhet, különösen az információs weboldalaknál.

És mivel alapvetően ezek a Chatbotok első generációja, ami megjelenik a keresőben, egyértelmű, hogy az elkövetkező időkben ezek a mesterséges intelligencia rendszerek csak jobbá válnak majd.

Alkalmazkodni kell.

Kérdőjelek

Persze előfordulhat az is, hogy a Chatbotok körüli őrület, csak Hype, és az emberek nem fogják a napi életben használni azt. Ugyanakkor az, hogy a ChatGPT két hónap alatt 100 millió felhasználót gyűjtött mindenképpen figyelemreméltó ( megelőzve a TikTok, Netflix, Facebook növekedési ütemét).

Még egyértelműbb jel, hogy idehaza sem csak a tech érdeklődésű emberek próbálták ki, hanem valóban a nagymamától kezdve a kisiskoláson át a háziasszonyig rengetegen. Mindez pedig mutatja a társadalmi igényt.

De elképzelhető, hogy a hype lecsillapodik, és az emberek visszatérnek a normál találati listára. Bár én ebben kevéssé hiszek, de az sem elképzelhetetlen, hogy a chatbotok nem tesznek szert milliárdos felhasználói bázisra és akkor minden marad a régiben.

Bing és Google

Felmerülhet a kérdés, hogy a Bing-nek van- esélye felvenni a versenyt a Google-lel. Azt gondolom ez nagyban függ attól, hogy a google mikor lép elő a saját Chatbotjával és hogy az milyen minőségű lesz és mire lesz használható.

Az első bejelentések alapján a Google elsősorban azoknál a kereséseknél akarja használni, ahol nincsenek jó webes válaszok. Ez egy erősen visszafogott verzió, de nincs kétely bennem: ha a Bing Chatbotja népszerű lesz, akkor a Google-nak is lépni kell.

Felmerül a monetizáció kérdése is, de azt gondolom hirdetések ugyan úgy elhelyezhetőek a chatfelületre, mint a normál webes találatokra.

A Microsoft elmondása szerint a keresőpiacon 1%-os részesedés növelés 2 milliárdos bevételi lehetőség a hirdetési piacon.

Így tehát ha a Bing nem is lesz érdemi vetélytárs, kis előrelépések is óriási üzleti eredményt jelentenek a cégnek, amiből tovább fejleszthető a Bing.

Erre pedig szükség is van. A Bing találati listája jelenleg lényegesen gyengébb minőségű, mint a Google-é.

Ha a keresőóriás sikeres Chatbot-tal jelenik meg még idén, akkor talán nincs félnivalója a Bing-től.

Mit hozhat a jövő?

Nem akarok nagyon előreszaladni, de most engedjétek meg, hogy megtegyem. Sokszor a sci-fi irodalom elég pontosan megjósolta a jövő technológiai változásait és amit most látok körvonalazódni, annak elég pontos irodalmi háttere van.

Most gondold el, hogy a chatbot egyfajta személyi asszisztensé válik, hordozható formában, pláne összekötve valamilyen Google Glass-hez hasonló dologgal és hangalapú kommunikációval valamint képazonosító funkcióval. Ezek a technológiák már ma is léteznek csak még nem elég kiforrottak.

Húsz év múlva az, hogy a információszerzéshez gépelni kellett és entert ütni, és weboldalakat átolvasni: nevetségesnek tűnhet majd.

A kérdés persze az, hogy ki és miért lesz érdekelt abban, hogy a chatbot számára a tudásanyagot előállítsa.

 

Szerző: Szuhi Attila

Forrás: https://ite.hu/bing-chatgpt-elso-tapasztalatok-teljes-hozzaferes-utan/

Vissza