A magyaroknak külföldön is kell a mobilnet

Kütyü Magazin - 2023. június 26.

A magyarok 71%-a nélkülözhetetlennek tartja a mobilinternetet a nyaralás során, 10-ből 9-en pedig elvárják, hogy külföldön is ugyanolyan feltételekkel használhassák mobilszolgáltatásaikat, mint hazai környezetben – derült ki a Vodafone Magyarország megbízásából készült friss kutatásból*. A felmérésből az is kiderült, hogy a nyaralók 62%-a került már olyan váratlan helyzetbe külföldön, ahol a mobilinternet-elérés segített. Jó hír a Vodafone Magyarország ügyfeleinek, hogy nyaralás közben sem kell lemondaniuk az 5G adta lehetőségekről, köztük a szupergyors letöltésről vagy a HD minőségű videókról, ugyanis a Vodafone 5G roaming szolgáltatása immár 51 országban elérhető.

Magyarországon elsőként a Vodafone indította el mindenki számára elérhető, kültéri 5G hálózatát a fővárosban, amit több hazai nagyváros követett. Hasonlóképpen fontos mérföldkő volt az 5G roaming szolgáltatás elindítása, mely lehetővé teszi, hogy az ügyfelek külföldön is az itthon megszokott feltételek között élhessenek az 5G nyújtotta lehetőségekkel. A Vodafone az elmúlt évek során dinamikusan bővítette az 5G roamingot kínáló országok körét, így immár 51 országban érhető el a mobilszolgáltató 5G roaming szolgáltatása. 

A bővítés illeszkedik az ügyféligényekhez, ugyanis ahogy arra a Vodafone megbízásából készített felmérés is rámutatott, a magyarok 87%-a külföldön – nemtől, kortól és lakóhelytől függetlenül – ugyanolyan feltételekkel kívánja használni mobilszolgáltatásait, mint itthon. A mobilinternetet leginkább a fiatal, 15-19 éves korosztály találta nélkülözhetetlennek (80%), őket követi a 20-29 éves korosztály 75%-kal, valamint a 30-39 közöttiek 73%-kal. A kutatásból az is kiderült, hogy a megkérdezettek 62%-a került már olyan váratlan helyzetbe külföldön, ahol a mobilinternet-elérés segített a helyzet megoldásában – a szupergyors internet külföldön is biztosítja például a kapcsolattartást videóhívások formájában, de a tájékozódásban, információkeresésben is kapaszkodót jelent a megbízható internet-hozzáférés.

 

 

A kutatás arra is rávilágított, hogy a magyarok külföldön történő tartalomfogyasztása nem különbözik jelentősen a hazaitól. A fiatalok a közösségi médiától, míg az idősebbek a hazai hírolvasástól nem tudnak elszakadni. A 15-19 évesek 72%-ban social media platformokon töltik az időt, míg a 40-50 éves korosztály 54%-ban hazai hírfogyasztásra használják az internetet. Lokális információt (programajánló, nyitvatartás) a válaszadók 60%-a fogyaszt. A külföldön nyaralók körében továbbra is a funkcionális applikációk a legnépszerűbbek: a térképet és útvonaltervezőket a válaszadók 87%-a, az időjárást előre jelző oldalakat 73%, míg a banki és pénzügyi digitális szolgáltatásokat 58% használja.

A fent ismertetett ügyféligényekre is reagálva a Vodafone Magyarország ügyfelei június közepétől 51 országban vehetik igénybe az 5G roaming szolgáltatást, amely számos európai és Európán kívüli országban is elérhető, többek között a magyarok körében az elmúlt években legnépszerűbb úticéloknak számító**  Horvátországban, Olaszországban, Görögországban, Spanyolországban, valamint a KSH szerint a magyarok körében legnépszerűbb nem európai desztináción, az Amerikai Egyesült Államokban is.

A Vodafone a jövőben további szolgáltatókkal tervez stratégiai megállapodást kötni annak érdekében, hogy az ügyfeleknek külföldi útjuk során se kelljen lemondaniuk az 5G szolgáltatás előnyeiről. A szolgáltató azon ügyfelei, akik 5G-képes készülékkel és díjcsomaggal rendelkeznek, külön díjfizetés nélkül élvezhetik az ötödik generációs hálózat előnyeit külföldön is. 

Képek: Pixabay

A Vodafone Magyarország kutatásról:

A magyarok külföldi internetezési szokásait vizsgáló reprezentatív kutatást a Vodafone Magyarország megbízásából az Opinio készítette, több mint 1200 fő megkérdezésével, 2023 júniusában.

Az 5G roaming az alábbi országokban érhető el a Vodafone Magyarország ügyfelei számára június közepétől:

 

__________________________

*A Vodafone Magyarország megbízásából, az Opinio által, több mint 1200 fő bevonásával készített Reparon, 15-59 évesek körében végzett reprezentatív kutatás. (Mintavétel: 2023. június)

**Visa: Legnépszerűbb Külföldi Úticélok Tanulmány 2022: https://www.visa.hu/a-visa-rol/visa-szerkesztoseg/press-releases.3187718.html 

Vissza