Szövegtől videóig: így használhatja a pénzügyi ágazat az üzenetküldő alkalmazásokat

Kütyü Magazin - 2023. július 18.

A mai rohanó digitális korban az üzenetküldő alkalmazások a mindennapi kommunikáció szerves részévé váltak. A kommunikációs csatornákban bekövetkezett váltás a pénzügyi ágazat számára sem maradt észrevétlen – számos bank és pénzintézet felkarolta a csevegőalkalmazásokban rejlő lehetőségeket az ügyfelekkel való kapcsolattartás és az innovatív szolgáltatásnyújtás érdekében. Egy évtizeddel ezelőtt még az a gondolat is elrugaszkodónak tűnt, hogy valaki a bankjától egy emojit tartalmazó üzenetet kapjon; mégis, ma itt vagyunk, és hihetetlen fejlődésnek lehetünk tanúi abban, ahogyan a pénzintézetek az ügyfeleikkel kapcsolatba lépnek.

Ahogy az üzenetküldő alkalmazások egyre nagyobb jelentőséggel bírnak, a pénzügyi szektor kreatív módszereket talál arra, hogy személyre szabottabb, kényelmesebb és hatékonyabb élményt nyújtson az ügyfeleknek. Az azonnali ügyfélszolgálat biztosításától a tranzakciók egyszerűsítéséig az üzenetküldő alkalmazások felbecsülhetetlen értékű eszközökké váltak a bankok és más pénzügyi szolgáltatások számára. Miközben ezek a szervezetek az emojik, a GIF-ek és a megnyerő tartalmak világába merészkednek, egyúttal finom határvonalon kell járniuk annak érdekében, hogy márkaképük összhangban legyen az ügyfelek által elvárt bizalommal és megbízhatósággal.

Vizsgáljuk meg az üzenetküldő alkalmazások átalakulását a pénzügyi ágazaton belül és azon túl, és világítsunk rá a vállalkozások és a fogyasztók előtt álló kihívásokra és lehetőségekre.

Az üzenetküldő alkalmazásokra épülő banki szolgáltatások: a vonzó tartalom és a megbízható imázs kombinálása a pénzügyekben

Az üzenetküldő alkalmazások azért váltak fontossá a pénzügyi világban, mert az emberek könnyen és gyorsan használhatónak találják őket. Körülbelül 58%-uk úgy gondolja, hogy ezek az alkalmazások a leggyorsabb lehetőségei annak, hogy közvetlenül kommunikáljanak a vállalkozásokkal. Számos pénzintézet már alkalmazza őket számlafrissítések küldésére, ügyfélszolgálatra, valamint új termékek és szolgáltatások népszerűsítésére.

Szöveg, multimédia és chatbotok – az üzenetküldő alkalmazások dinamikus átalakulása a pénzügyi szektorban

Az elmúlt években a bankok sikeresen áttértek a szöveges üzenetküldésre, mint az ügyfelekkel való kapcsolattartás elsődleges eszközére. Az üzenetküldés kényelmes és hatékony kommunikációs módot kínál, amely megfelel a mai rohanó világ preferenciáinak.

Az átállás egyik fő mozgatórugója, hogy az Y generáció tagjainak 75%-a az üzenetküldést részesíti előnyben. A bankok felismerve ezt a trendet, kommunikációs stratégiáikat ehhez igazították, és személyre szabottabb élményt nyújtanak.

A személyes látogatásoktól az üzenetekig: A csevegőalkalmazások, például a Viber széles körű elterjedésével most már lehetséges egy teljes vásárlói élményt létrehozni az üzenetküldő platformokon keresztül, a figyelemfelkeltéstől és a konverzió ösztönzésétől kezdve a támogatás nyújtásáig és a hűség biztosításáig. Ez a megközelítés nemcsak a válaszadási és konverziós arányok növelésében segít, hanem jobb élményt nyújt mind a bankok, mind az ügyfelek számára is.

Az ügyfélkommunikáció javítása rich-media üzleti üzenetekkel: a Viber jóvoltából

 

Átállás a multimédiás tartalomra: A mai fejlett alkalmazások lehetővé teszik a bankok számára, hogy gazdag multimédiás tartalmat használjanak az emberek eléréséhez és a velük való kommunikációhoz. A Viberen például a márkák képeket, fájlokat és videókat oszthatnak meg üzleti üzenetekben, matricákat és carousel tartalmakat küldhetnek chatbotokban, saját márkás lencséket hozhatnak létre, és még sok minden mást. Ezek a lehetőségek segítenek hatékonyan kapcsolatot teremteni az ügyfelekkel, és fenntartani az érdeklődésüket a bankok termékei és szolgáltatásai iránt. Emellett a magával ragadó és informatív források, például infografikák és videók megosztása értékes információt nyújtva tovább javítja az ügyfélélményt.

Chatbotok alkalmazása: A bankok kiaknázták a chatbotok előnyeit, mivel ezek 24/7-es segítséget nyújtanak, és hatékonyabbak, mint a hagyományos e-mailes támogatás. Manapság az ügyfelek személyre szabott és időben történő interakciót várnak el a vállalkozásoktól. A chatbotok pontos információkkal, gyors válaszidővel, problémamentes támogatással és önkiszolgálási lehetőségekkel felelnek meg ezeknek az elvárásoknak. A chatbotok segítségével a bankok növelhetik az elégedettséget, a lojalitást és a szolgáltatásaikba vetett általános bizalmat – miközben az élő ügyfélszolgálati ügynököknek meghagyhatják az összetettebb kérdéseket.

Az ügyfelek bevonása AR-lencsékkel, üzleti üzenetekkel és chatbotokkal: a Viber jóvoltából

 

Prioritás az ügyfelek adatvédelme és biztonsága

A bankoknak prioritásként kell kezelniük az ügyfelek adatvédelmét és biztonságát, hogy bizalmat és hűséget tudjanak kialakítani ügyfeleik körében. Íme ehhez néhány alapvető tipp:

● Válasszon megbízható kommunikációs platformokat: Válasszon olyan üzenetküldő alkalmazásokat, amelyek tiszteletben tartják a felhasználók magánéletét. A Viber végponttól végpontig terjedő titkosítást kínál a privát és csoportos csevegésekhez és magánhívásokhoz, valamint úgynevezett “encryption in transit” megoldást az üzleti üzenetek átvitele során. A vállalat betartja az olyan adatvédelmi törvényeket, mint a GDPR, a CCPA és a CPRA.

● Erős hitelesítési intézkedések bevezetése: A jogosulatlan hozzáférés megakadályozása érdekében az érzékeny ügyféladatokhoz és az online pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáféréshez többfaktoros hitelesítést írjon elő.

● Az ügyfelek felvilágosítása a biztonságos banki gyakorlatokról: Rendszeresen tájékoztassa az ügyfeleket a lehetséges kockázatokról, például az adathalász-támadásokról és az online csalásokról, és adjon útmutatást arra vonatkozóan, hogyan védhetik meg adataikat és számláikat.

● A biztonsági incidensek figyelemmel kísérése és az azokra való reagálás: Állítson fel egy külön erre a célra létrehozott csapatot, amely figyelemmel kíséri, és reagál a lehetséges biztonsági rések vagy fenyegetések esetén, illetve rendelkezzen egyértelmű tervvel az ilyen incidensek kezelésére.

● Az adatfelhasználás átláthatóságának fenntartása: Világosan tájékoztassa az ügyfeleket arról, hogy személyes adataikat hogyan használják, tárolják és védik, valamint adjon számukra lehetőséget adatpreferenciáik kezelésére.

● Titkosítsa az érzékeny adatokat: Biztosítsa az érzékeny ügyféladatok titkosítását a jogosulatlan hozzáférés megakadályozása érdekében.

Bizalmas információk megosztása csevegőalkalmazásokon: a Viber jóvoltából

Az üzenetküldés korszakának elfogadása

A mai, folyamatosan változó világban az üzenetküldő alkalmazásokat használó bankok és pénzügyi szervezetek az élen maradhatnak, és iparági vezetővé válhatnak. Ezek a csevegőalkalmazások megkönnyítik a kommunikációt, az ügyfélre összpontosítanak, valamint javítják a bizalmat és a lojalitást. Az üzenetküldő alkalmazások beépítése a pénzügyi iparág kommunikációs stratégiájába már nem luxus, hanem szükségszerű ahhoz, hogy az egyre inkább digitális világban boldogulni tudjunk.

 

Szerző: Limor Bailey, a Rakuten Viber partneri ügyfélkapcsolatokért felelős igazgatója

Vissza