Tanácsok telefon és laptop vásárláshoz

Kütyü Magazin - 2023. augusztus 1.

Az iskolakezdés a legtöbb családnak hatalmas anyagi terhet jelent. A jelenlegi gazdasági viszonyok között még a megszokottnál is fontosabb a szülők számára, hogy a lehető legolcsóbban ússzák meg az iskolakezdést. Vannak azonban nagyobb tételek, amiket nehéz kikerülni.

Ilyen lehet például a szükséges első telefon vagy számítógép beszerzése a gyermek számára. Akár első készülékről van szó, akár a régit kell lecserélni, a MediaMarkt Okospult szaktanácsadói összeszedtek pár tippet, amivel csökkenthetjük az elkerülhetetlen beruházás költségeit.

Vásárlás előtt tisztázzuk, pontosan mire is van szükség

A legmegfelelőbb laptop vagy mobil kiválasztása elsőre nem tűnhet egyszerűnek, de némi körültekintéssel sok pénzt takaríthatunk meg. A legfontosabb, hogy pontosan tudjuk a felhasználó tényleges szükségleteit. Első gép lesz, ami elsősorban internetezésre és alap alkalmazások használatára kell? Esetleg gyermekünk már felsőoktatásban tanul grafikusnak, vagy webfejlesztőnek? Teljesen eltérő teljesítményű számítógépre lesz szükség ezekben az esetekben. Ha csupán az alapvető programokat, esetleg néhány egyszerűbb alkalmazást futtat majd rajta, nincs szüksége a legfejletteb, legdrágább eszközökre. Azonban az olyan grafikai vagy tervező programok használata, mint a Photoshop, az Illustrator vagy a CAD, igénylik a magasabb teljesítményt, így várhatóan mélyebben a zsebébe kell nyúlnia a szülőknek.

Ugyanúgy, mint a számítógép estében, teljesen eltérő megoldások jöhetnek szóba, ha gyermekünk első telefonját készülünk megvenni, ha a régit kell cseréni, mert már nem működik megfelelően vagy nincs elég tárhely rajta, esetleg egy új és jobb kamerával rendelkező készüléket szeretne.

Mindenképp új készülék kell?

Erre a kérdésre is választ adhat, ha tisztázzuk az első pont felvetéseit. Ugyanis, ha csak alapszintű géphasználatról, elérhetőségről beszélünk, úgy akár egy korábban a szülők által leselejtezett notebook vagy telefon is alkalmas lehet némi vérfrissítés után. Amit ilyen esetben fontos figyelembe venni, hogy a technológia olyan tempóban fejlődik, hogy számítógép esetében, egy 7-10, okostelefonoknál 4-5 éves készülék – ami esetleg már újonnan sem az elérhető legmodernebb volt – az feltehetően nem fogja tudni megfelelően futtatni a legalapvetőbb programokat, alkalmazásokat sem. Ilyenkor érdemes felméretni szakemberrel, hogy egy memória bővítéssel vagy egy szoftverfrissítéssel mennyit lehet javítani a készülék gyorsaságán, használhatóságán, és az megfelel-e az elvárt teljesítmény minimumának. Egy régi mobilnál arra is érdemes figyelni, hogy 2/3G-s telefonnal nem lehet csatlakozni a 4G és 5G hálózatokra, ezért a hálózati szolgáltatás nem lesz stabil, a hanggal és az internettel is problémák lesznek.

 

Freepik.com

 

Mérjük fel, mit hozható ki egy régi gépből

A számítógépeknél általában kétféle alkatrész cseréjével, bővítésével lehet gyorsítani a már meglévő, lassú gépeket. Az egyik a memória (RAM) bővítése vagy cseréje, a másik alkatrész pedig az SSD. Utóbbival látványos gyorsulást lehet elérni, ha a régi számítógépben merevlemez (HDD) van. SSD-ből is több típus létezik, ezért a már meglévő géppel kompatibilis modellek kiválasztásában érdemes szaktanácsadó segítségét kérni. A műszaki áruházlánc Okospultjában nem csak ebben tudnak segítséget nyújtani, igénybe lehet venni beszerelés, operációs rendszer újratelepítés, adatmentés szolgáltatásokat is. Érdemes azonban mérlegelni, mennyit kell költeni a készülékre ahhoz, hogy az még pár évig használható legyen. Bizonyos esetekben egy 30-50 000 forintos SSD már kellő gyorsulást eredményez, de van, amikor az SSD cserével és RAM bővítéssel sem érhetünk el elegendő sebesség növekedést. Az is előfordulhat, hogy a kijelző felbontása annyira elavult, hogy a gyorsaság javulása ellenére is élvezhetetlen a használata.

Egy bizonyos szintig okos mobilkészülékeknél is vannak lehetőség javítani a használhatóságon és kitolni az élettartamát. Egy telefon lassúságának oka lehet a tárhely hiány vagy egy vírus is, ezek könnyen orvosolhatóak felhő alapú tárhely vásárlással, vagy megfelelő vírusirtó használatával. Egy akkumulátorcsere is megoldást jelenthet, ha a probléma az alacsony használati idő. Ezek azonban főként rövid távon, átmenetileg segíthetnek, mivel a gyártók újabb és újabb szoftverei egyre nagyobb kapacitás igényűek, ezért a régebbi telefonok egy idő után már nem képesek a futtatásukra.

Éljünk a készülékbeszámítás lehetőségével

Ha nem lehet gazdaságosan újra használhatóvá tenni a régi számítógépet vagy telefont, készülékbeszámításra még mindig alkalmas lehet. Akár online is érdeklődhet eszköze értékéről a MediaMarkt weboldalán. Az ajánlattétel után, ha él a lehetőséggel, akkor bevizsgálják a gépet, és az értékének megfelelő utalványt állítanak ki, amit beválthat új eszköz vásárlására. Ezzel nem csak a költségeit csökkentheti, de megszabadulhat az elektromos „hulladéktól” és lehetőséget ad a még működő gép újrahasznosítására, ahelyett, hogy a szekrény alján porosodna.

Olyan teljesítményű gépet válasszunk, amire valóban szükség van

A legmeghatározóbb egy számítógép teljesítményénél a processzor és a memória.  Az alapvető programok futtatásához, internetezéshez, táblázatok kezeléséhes és filmnézéshez már a belépő szintű konfigurációk is elégségesek. Ilyen lehet egy Windows operációs rendszerrel ellátott, Intel Celeron vagy Pentium processzorral szerelt, 4 GB memóriás laptop, amiben 128 GB SSD meghajtó van. A műszaki áruház szaktanácsadói szerint ez ma a minimum elvárás egy gép felé. Ilyen új gépek akár már 120 ezer forinttól elérhetőek.

Ha azonban hosszabb távon gondolkodunk, akkor érdemes lehet egy Intel Core i3 vagy AMD Ryzen3 processzorral szerelt laptopot keresni, minimum 8 GB memóriával és 128 GB vagy több háttértárral, ami több éves távlatban is kiszolgálhatja még gyermeke növekvő igényeit. A kényelmes használathoz a 15,6” kijelzőméret ajánlott, de a 14” is megfelelő lehet, ha elsődleges szempont a hordozhatóság. Intel processzor esetén 11-12-13. generációs, illetve AMD esetén 5-6-7. generációs processzort célszerű választani. A Celeron vagy Pentium processzoros gépek 100 és 170 ezer forint között mozognak, az Intel Core i3 vagy AMD Ryzen 3-mal rendelkezők pedig 160 és 260 ezer Ft között.

Azoknak, akik komolyabb szoftvereken tanulnak, dolgoznak, esetleg gyakran játszanak videójátékokkal, egy dedikált videókártya és a jó processzor elengedhetetlen. Ilyen esetekben legalább Intel Core i5 (11. generációtól felfele), vagy AMD Ryzen5 (5. generációtól felfele) processzor a javasolt, 8 GB memóriával, és minimum RTX3050 videókártyával a grafikai és tervező programok, valamint a játékok zökkenőmentes használatához. Ezek gépek hozzávetőlegesen 300 ezer forinttól indulnak.

Első telefonnál ne a kamera felbontása legyen a lényeg

Manapság már alapnak számít, hogy a gyerekeknek is okostelefont vesznek a szülők. A MediaMarkt szaktanácsadói sem javasolnak mást, ugyanakkor véleményük szerint a belépő szintű, 50-70 ezres szegmensből érdemes választani. Ebben az árkategóriában már találnak olyan készülékeket, amelyekkel kényelmes netezni, videókat nézni, lehet értékelhető minőségben fotózni és a tárhely is megfelelő, ugyanakkor kevésbé költséges, ha elveszik, összetörik, vagy cserélni kell rajta valamit. A korukból adódóan a gyereknél viszonylag gyakran történnek balesetek a telefonokkal. Az Apple kivételével szinte minden márkánál elérhető a 100 forint alatti árkategória. Egy kevésbé ismert márka is tudhat ugyan annyit, mint a hasonló kategóriájú, drágább, prémium társa, ám érdemes utána érdeklődni a konkrét terméknek, mert ugyanaz a technikai tudás kevesebb pénzért visszaüthet, például a megbízhatóságban.   

Bár a gyerekeknek még mindig gyakran választják a szülők a feltöltőkártyát mobilelőfizetés helyett, a műszaki áruházlánc tanácsadói szerint ezt érdemes lehet átgondolni. Nagyon kedvező árú csomagok is elérhetőek már, amelyekkel adott esetben jobban jöhetnek ki a hónap végén, mint feltöltős kártyákkal. Sőt, hűségidő aláírásával az új készülék árából további kedvezmény jár. Ha pedig esetleg régi készülék is rendelkezésre áll, akkor a beszámítási értékével tovább csökkenthető az új készülék ára. Ezekkel együttesen tízezreket takaríthatunk meg.

Nézzük meg az outlet kínálatot!

Az outlet termékek jellemzően bontott csomagolású, kipróbált, esztétikai sérült vagy felújított termékek. A kedvezmény jellemzően a csomagolás sérülésének mértékétől függ, kereskedőtől függően 10-40% között mozog. A MediaMarkt-nál az IT termékekre jelenleg 15-40% közötti kedvezmények vannak érvényben, a normál árképzésű termékekhez képest. Érdemes tehát az outlet kínálatot is végig böngészni, ha már tudjuk, hogy pontosan mire van szükségünk.

Vissza