Művészet határok nélkül

Kütyü Magazin - 2024. február 20.

Az Egyesült Nemzetek Szövetségének központjában indította el „Sárkányok egyesítik a világot” kiállítását még február 9-én a HONOR az ENSZ Kínai Könyv Szövetségével, a Global Webbel és a Kínai Központi Szépművészeti Akadémiával együttműködve, az ENSZ állandó kínai képviselete támogatásával. A kínai holdújév végéig, tehát még ezen a héten is futó kiállítás a nemzetközi egységet és művészetek közti kapcsolatokat szimbolizálja.

Az ENSZ által nemrég hivatalos ünnepként elismert tavaszi fesztivállal egybeeső tárlat a HONOR Talents tervezőinek innovatív munkáit mutatja be, akik az impozáns kínai sárkányt ötvözték különböző kultúrák művészeti elemeivel. A kezdeményezés nem csak egy sajátos ünneplése a holdújévnek, hanem egyszerre elismerése a kínai hagyományoknak és a világ kultúráinak.

Összesen 25 ezren jelentkeztek a HONOR Talents Global Design versenyre, amelyek legjobbjai tekinthetők most meg. A képek és grafikák harmonikusan ötvözik a kínai motívumokat a nemzetközi művészeti hatásokkal, szimbolizálva egy közös jövőt, ahol a kreativitás és a tisztelet dominál.

Zaid Abidin „Együtt repülve az égen” című alkotása az 50 éve tartó maláj-kínai diplomáciai kapcsolatokat helyezi előtérbe úgy, hogy a hagyományos malajziai wau bulan papírsárkányokat jeleníti meg egy közös égbolton. Lucrezia “Lulu” Spapperi Gestri „Kínai-olasz szimfónia” című műve a sárkány misztikumát olasz tájakkal hozza össze, szembeállítva a sárkányok hagyományos, kárt okozó európai megítélését Kelet-Ázsiáéval, ahol a szerencse szimbólumai. Huang Xiaoxuan és Wu Yan kínai művészek „Minden élőlény · A sárkány üvöltése” című alkotása a kiállítás ökológiai harmóniára fókuszáló jellegét jeleníti meg, egy olyan világot szemléltetve, ahol számos lény élhet együtt békésen a sárkány szeretetteljes felügyelete alatt.

2020-as bevezetése óta a HONOR Global Design verseny rengeteg fiatal tehetségnek biztosított lehetőséget arra, hogy bemutassák alkotásaikat: több mint 40 ország és 240 egyetem 25 ezer kreatív elméje kerülhetett a nemzetközi porondra. A 2023-as esemény 12 ezer nevezéssel döntött rekordot, ezzel is igazolva, hogy a HONOR szeretné gondozni és előtérbe helyezni a művészek következő generációját.

A „Sárkányok egyesítik a világot” kiállítás nemcsak a holdújévet ünnepli, hanem a nemzetközi kulturális együttműködés új fejezetét vezeti fel, a HONOR-ral az élen, amely világokat hidal át a művészet és az innováció által.

Vissza