Az irodai nyomtató valóban sok energiát fogyaszt?

forrás: Kütyü Magazin - 2024. március 1.

Az elmúlt években, részben az energiaválságnak is “köszönhetően” a fenntarthatóság és az ökológiai lábnyom csökkentése minden cég életében előtérbe került. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy környezettudatos, környezetbarát eszközöket, gépeket kell használni, amelyeket könnyebb működtetni és az energiafogyasztásuk is sokkal kisebb.

Alternatív rezsicsökkentés: okos megoldásokból nincs hiány

Fontos kiemelni, hogy ez egy hosszas, több lépésből álló folyamat, aminek csak az egyik része a milyen nyomtatót vegyek kérdés megválaszolása, amiben a TechOffice is tud segíteni. Ahhoz, hogy az iroda valóban környezettudatosan, fenntartható módon működjön, számtalan területen kell változtatásokat meghozni. Ebből az egyik legnagyobb a jelenlegi nyomtató lecserélése. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezt a készüléket csak akkor cserélik le, ha véglegesen bedobja a törölközőt, menthetetlen lesz vagy már annyira nehézkes a felhasználása, hogy több stresszt okoz, mint valódi megoldást.

Pedig nem kell megvárni azt, mire rémálom lesz az irodai nyomtatás. A technológia folyamatosan fejlődik, így ott is érdemes a cserén gondolkozni, ahol régebbi, többéves, elavult készülék található. Ehhez a helyzethez “csatlakozott” a rezsicsökkentés, mint kiemelt szempont. A folyamat, amely során az iroda energiafogyasztását vizsgáljuk meg és optimalizáljuk azt, az összes kisebb-nagyobb eszközt nagyító alá kell venni. Érdemes a nagy gépekkel kezdeni, mint amilyen a nyomtató is.

De mégis hogyan lesz környezetbarát a nyomtatás? Kezdhetjük kisebb praktikákkal is, például amikor csak tehetjük, kétoldalas nyomtatásra váltunk, amivel akár a felére is csökkenthetjük a papírfogyasztást. A legjobb lépés azonban az, ha a jelenlegi nyomtatót cseréljük le egy hatékonyabb változatra. Az energiahatékonyság figyelembevételével érdemes A vagy A+ besorolású gépet választani.

A nyomtatás is lehet zöld

Kevesen tudják Magyarországon, de már lehet újrahasznosított papírt is használni a nyomtatáshoz. Továbbá a nyomtatási technológiára is oda kell figyelni. Válasszunk olyan készüléket, ami hő nélkül működik. Ez azt jelenti, hogy a papír és a képalkotó alkatrészek között nincs súrlódás, így kopás sem. Fenntarthatóbb, költséghatékonyabb lesz a nyomtató használata, és akár 52%-kal is csökkenthető az energiafelhasználás.

Praktikák a mindennapokban

Természetesen a rezsicsökkentés nem kell, hogy a nyomtató kicserélésével megálljon. A teljes iroda áramfelhasználását optimalizálhatjuk sok más apró lépéssel. Már az is segít, ha a laptopok, számítógépek képernyőjének fényerejét 100%-ról 70%-ra állítjuk. A nem használt alkalmazásokat mindig zárjuk be. Ha egy ideig nem használjuk a gépet, akkor azonnal állítsuk alvó módba.

A nap végén pedig húzzunk ki minden olyan berendezést, amit nem kell éjjel-nappal bekapcsolva hagyni.

Vissza