10 ezer európait kérdeztek meg a portréfotózásról

Kütyü Magazin - 2024. június 1.

Az európaiak 75%-a nem elégedett elsőre az általa készített portéfotóval, rendszeresen több felvételt készít, míg létrejön az ideális fotó, és átlagosan 268“fotó kudarcot” tárolunk a telefonunkon – derült ki egy, a közelmúltban végzett felmérésből. A megkérdezettek 6 százaléka szóba sem állna olyan valakivel, aki nem tud jó fotót csinálni a telefonjával.

A HONOR 10.000 fős,  a portréfotózással kapcsolatos szokásainkat  vizsgáló kutatás eredménye szerint a nők több mint 100-zal több sikertelen fotót, és átlagosan 330 használhatatlan képet tárolnak a telefonjukon, ezzel szemben a férfiak jellemzően csak átlag 224-et. Érdekes az életkori megoszlás is: a Z generációnak van a legtöbb elhibázott fotója (360), míg a 35-45 éveseknél ez jóval kevesebb (200).

 

 

A fényképezés fájó pontjai

A felmérés szerint a 18-45 év közötti európaiak majdnem egyharmadát zavarja, ha valaki túl sokat időzik, mielőtt egy jó fotót készít róla, és minden ötödik (20%) frusztráltnak érzi magát, ha barátja vagy rokona fotózási képességei nem elég jók. 

A fotózási készség ráadásul egy olyan tulajdonság, amit előszeretettel keresnek társaikban az emberek. A megkérdezettek közel egyharmada (30%) állítja, hogy különlegesebbnek érzi magát, ha valaki fényképet akar készíteni róla, 13 százalék pedig bevallotta, hogy nagyobb valószínűséggel jár olyannal, aki jól tud fotózni. 

Egy kis csoport számára viszont egyenesen elképzelhetetlen a párkapcsolata e nélkül: 6 százalékkal történt már olyan, hogy nem állt szóba többet valakivel,  aki  rossz képet lőtt róla, míg 5 százalékuk véget is vetett azért a  kapcsolatának, mert nem tetszett neki az elkészített fotó. 

A tökéletes portré

A megkérdezettek közel fele (46%) nagy nyomást érez, hogy jó képet készítsen, amikor megkérik erre, kicsit több mint harmaduk azonban (36%) elismeri, hogy nem tudja, hogyan kell jó portréfotót készíteni.

A tökéletesség ábrázolására irányuló nyomás ellenére 59 százalékuk azt mondta, hogy a jó portréfotók készítése jó érzéssel tölti el őket. A válaszadók egyharmada (34%) úgy érzi, hogy egy jó portréfotó többet elárul valakiről, 49 százalék pedig szereti, ha egy kép megörökíti valakinek a személyiségét. 

A júniusban megjelenő HONOR 200 család óriási segítséget jelent majd a felhasználóknak, ugyanis kiváló kamerarendszereivel, AI technológiájával és profi kialakításával a portréfotózást helyezi előtérbe, profit varázsolva még az átlag felhasználókból is.

_________________

* A kutatást a Censuswide végezte a HONOR megbízásából 2024 májusában. Több mint 10 000 18-45 év közötti fogyasztót kérdeztek meg öt piacon: Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Spanyolország és Olaszország. Piaconként 2000 válaszadó volt.

Vissza