Mitac Mio A701, avagy teszt egy tulajdonos szemszögéből

Kütyü magazin - 2007. április 16.

Sokan, sok helyen, sokszor tesztelték már a készüléket. Ezekkel a tesztekkel sokszor az a probléma, hogy olyan profik csinálják, akik akarva akaratlanul átsiklanak az egyszerű felhasználót érzékenyen érintő problémák felett, hiszen ők tisztában vannak a készülék korlátaival, esetleg az operációs rendszer hibáival.

Mitac Mio A701


Első ránézésre a Mitac Mio A701 inkább hasonlít egy mobil kommunikátorra, mint egy PDA-ra méreténél és súlyánál fogva még inkább, ámde ez csak a külső!

 



Felszereltség

A dobozt kinyitva (ami önmagában is mézesmadzag egy magamfajtának?) rögtön elénk tárul a nem mindennapi felszereltség: 3db képernyővédő fólia, tartalék stylus(érintőcerka), bőrtok, autóstartó, autóstöltő, sztereo headset, szinkronkábel, utazószett a hálózati adapterhez (cserélhető dugaljak), magyarnyelvű használati utasítás, plusz egy angol nyelvű cd a szükséges doksikkal és segédprogikkal, ja és egy bónusz cd, ami persze nem egy nagy kuriózumot képvisel a rajta található segédprogramokkal( econverter, világóra), de azért ki tudja! Ezek az eszközök mindenképpen hasznosnak bizonyulnak a felhasználó szempontjából, ugyanis a hazai PDA kínálatban ez szinte csak a Mio készülékei között található meg. Más készülékeknél a tokot, a védőfóliát és az autós szettet a doboz nem tartalmazza. Ezeket a felhasználónak súlyos pénzeken meg kell vásárolnia, na persze vehet utángyártottat is, ami olcsóbb, de hát az mégse az igazi, és persze az is plusz költség. Ennyit a felszereltségről. Lássuk a külsőt!

 

Külső

Az A701-es aszimmetrikus formavilágával, méretével, a fekete és a fém keveredésével igazán egyedivé, komollyá, üzletivé varázsolja a készüléket a vetélytársak szürke mivoltához képest, merthogy a többi készülék általában szürke és téglalap alakú. És nagyobb:) Pontos mérete, tömege gyári akkumulátorral: 107 x 57 x 18,8 mm, 148 gramm A műanyagok minősége is elfogadható, de azért senkinek sem ajánlanám „melóstelefonnak”, a nagyméretű kijelző és a készülék törésállósága végett. Arra inkább vegyen az ember egy 3210-est vagy valami hasonlót. A mio nem bírja az efféle megmérettetést. Tapasztaltam. ?

A gombok elhelyezkedése megfelelő, kézhez álló, nyomkodásra reagálnak, egyszóval használhatóak. Funkciójukat tekintve egyénileg testre szabhatók, pl. a felvevő gombbal elindíthatjuk a media playert vagy a navit, de azért mindenkinek a gyári beállításokat ajánlanám.

Szövegbevitelre a nagyszerű érintőképernyőt vehetjük igénybe, melyet a mellékelt stylussal pöckölhetünk. Gyengén látóknak és remegő kezűeknek nem ajánlott, a készülék mérete nem teszi lehetővé „az autóban vezetés közben válaszolok az esemesre ujjal nyomogatva,(merthogy úgy is lehet)” funkciót. Hívást fogad, elutasít az mehet, na persze csakis headszettel. A teljes értékű kihúzható vagy nem kihúzható billentyűzet nekem nem hiányzott (rontaná az összképet, és esetleg recsegne a műanyag, plusz a kihúzósín kopása stb., de aki olyat szeretne, az úgyis olyat vesz.)


Belső

Specifikáció
  • Operációs rendszer: Microsoft Windows Mobile 5.0 for Pocket PC Phone Edition Azt hiszem, ezt a részt kipipálhatjuk, ez van, ezt kell szeretni. Tucatnyi program van rá, mindent meg lehet találni, amire az ember gyerekének szüksége lehet. A készüléket megfelelően kezeli, gyakorlott PDA/GSM kombó használók azért egy ROM-frissítést megengedhetnek maguknak, ami a gyártó honlapjáról is letölthető használati utasítással egyetemben, only at your own risk(csak saját felelősségre)!
  • Processzor: Intel XScale PXA270 520 MHz Több mint elegendő! Az 520 MHz kevés, bár egyre több készülékben található meg, egy pár éve még örültem volna, ha az asztali pécémben ekkora proci lett volna és a kvék, vagy a gyúm ilyen szépen futott volna rajta mint pl. a mio-n.
  • Memória: 128 MB ROM / 64 MB RAM Átlagos memóriaméret, vannak kevesebbel és több memóriával rendelkező gépek, szerintem pont elég.
  • Kijelző: 2,8" színes, transzflektív TFT, 240 x 320pixel felbontás, 16 bit színmélység Teljesen jó, tökéletesen érzékeny a nyomogatásra, akár ujjal akár a cerkával, nem folyik össze az TFT mint pl az eten x500-nál nyomás hatására. Napfényben, mint általában az TFT-k többsége nem látszik semmi, de pl. navigálásnál autóban nem áll fenn ez a probléma. Ja igen , eső illetve víz hatásának ne tegyük ki a kijelzőt, ugyanis azt nem szereti, tönkremegy tőle.
  • Akkumulátor: 1200mAh Lithium-Polymer, cserélhető Mobiltelefonálással maximum 2 nap, navigálással 1 nap, a kettővel együtt fél nap, minden nélkül bekapcsolt állapotban 1,5 hét a személyes tapasztalatom.
  • Méretek: 112 x 56 x 18 mm • Súly: 140 gramm ideális!:) • Audio: 2,5 mm sztereó hangkimenet, monó hangszóró, mikrofon A mellékelt sztereó hedszettel filmet nézni a pda-n…na ez egy kicsit vad, de teljesen olyan mint PC-n divikszet nézni. Plusz egy pipa!
  • Bővíthetőség: SD/MMC SDIO kompatibilis Az SD- olcsó, gyors, (ma már automatából is lehet kapni egyes országokban) és mégsem akkora, mint egy 1Ft-os! Lásd microSD és társai… Nekem bejött.
  • Digitális fényképezőgép: 1.23 megapixeles, CMOS Na ez az a rész ami hanyagolható. Vaku nincs(pedig akár lehetne is), képminőség:…. Egyszóval aki fényképezni akar, az fényképezőt vesz. ?
  • Bluetooth: +
    Ez is jó, ha van a háznál. Általában minden társát felismeri, egy negatívum hogy 1.0-s , tehát ha valaki egy SD-nyi képet akar másolni a haverjának, az ne ebben a formában tegye, mert kinő a szakálla. Egyébként BT-s hedszettel tökéletesen kommunikál, a hatótávolság is elég jó.
  • Infravörös port: -
    Na ezt ne keressük a készülékben. A PDA-kra jellemző infravörös portot valahogy elfelejtették a gyártók. Kár! Sokszor jól jött volna. Na mind1 van szinkronkábel és BT. :)
  • WLAN: -
    Sajnos ez sincs a készülékbe, viszont lehet hozzá SD sloton keresztül bővíteni pár kékhasúért cserébe. Skype és Messenger őrülteknek Hotspot közelében ajánlott.
  • Mobiltelefon funkciók, GPRS: 3 sávos GSM modul, hangminőség jó, a tárcsázó billentyűi ujjal is használhatóak, kosarasoknak illetve nagy vastag ujjú embertársainknak létezik másik tárcsázó skin, vagy program, ami egyes helyekről ingyenesen letölthető, majd feltelepítendő, ezáltal a gombok mérete elég nagy lesz hogy könnyedén lehessen velük tárcsázni. Negatívum bár elhanyagolható, a bejövő hívások esetén a felvesz gomb lenyomása után kb. 2 másodpercig a mio hangszórója süket. Ezt nevezik 2 sec bug-nak, mely a már említett ROM frissítéssel 1 sec-re(szerk.: és akkor már 1 sec bug ?) csökkenthető.

Az A701 sajnálatos módon, illetve itt is az igények a meghatározóak, „csak” a GPRS Class II adatátvitelt támogatja. Ez WAP böngészésre alkalmas, másra nemigen. Szóval se EDGE, se 3G. Egy mínusz.

  • Beépített GPS: +
    A cucc beépített SirfStar III GPS vevővel rendelkezik, mely a gépház bal felső sarkában szolidan gömbölyödik. Ez is egy pozitívum, ugyanis más készülékeknél a GPS vevőt ki kell hajtani stb. ami persze adott esetben a vevő letöréséhez stb. vezethet. Ezen kívül, ami nagyon hasznosnak bizonyult, az a beépített Quickposition segédprogramocska, mely időnkénti használata, drasztikusan lecsökkenti a műhódak keresésének idejét!!!, ennek következtében navigálásunk nem azzal kezdődik, hogy az összes szórólapot elolvassuk az autóban, amíg a cucc menetkésszé válik. A navi szempontjából én az iGO-t javaslom, mert gyors, pontos, stb. a többi softhoz képest.

     
 


Összegzés

Azoknak ajánlom ezt a kütyüt, akik olyan készüléket szeretnének, amivel nem gond a navigálás, adott esetben telefonálni is szeretnének, na és persze a felhasználói programok tömkelegéből is szeretnének mazsolázni és használni ezen a készüléken, akár hobbiból, akár munkaeszközként, merthogy ez a szerintem kiváló ár/érték arányú készülék erre, ezekre is képes. És még ki tudja mire…;)

Akik kedvet kaptak a készülék megvásárlásához, azok itt megtehetik.

Vissza