Hazánkban is bemutatkoztak az új Ivy Bridge ultrabookok

Farkas Norman - 2012. június 15.

Szerdán, a Design Terminálban mutatkoztak be Magyarországon az új Intel Ivy Bridge processzor köré épülő, szupervékony noteszgépek. A sajtóeseményen a chipgyártón kívül partnerei (Asus, Acer, Lenovo, Samsung, Toshiba, Fujitsu) is jelen voltak, így rögtön több vállalat ultrabookját is volt szerencsénk megcsodálni. A 11-15 hüvelykes LCD képernyővel szerelt, 0,9-2 kilogrammos és maximum 22 milliméter vastag gépek közös jellemzője többek között az alvó állapotból való szupergyors felállás, a kiemelkedő teljesítmény és a magával ragadó dizájn.

Az ultrabookokkal egy lenyűgöző formavilágú, ugyanakkor rendkívül erőteljes és széles körben alkalmazható gépekből álló kategóriát teremtett az Intel. A tavaly bevezetett, első ilyen masinákban a Sandy Bridge processzor teljesített szolgálatot. 2012 közepére elérkeztünk a harmadik generációs Intel processzorokhoz (Ivy Bridge), melyek magukkal hozták az elődeiknél energiatakarékosabb, biztonságosabb, gyorsabb és dizájnosabb ultrabookokat. A szupervékony noteszgépek új hulláma  minden eddiginél jobb felhasználói élménnyel kecsegtet, lássuk, miért!

 

Az Ivy Bridge mikroprocesszor köré épülő kütyükben talán az a legvonzóbb, hogy nem kell rájuk várni. Ez alatt a szupergyors válaszidőt értem: a gépek mélyalvásból 7, sima alvó üzemmódból pedig ennél is hamarabb térnek magukhoz. Emellett az erejük is lenyűgöző, elődeiknél cirka kétszer jobb grafikus teljesítményre képesek az új HD 4000 GPU jóvoltából. Az eszközökön USB 3.0, vagy Thunderbolt csatlakozó(ka)t is találunk, így az adatcsere is villámgyorsan történhet.

Igazán figyelemreméltó fejlődés figyelhető meg a biztonsági funkciók területén is: a gépek hardverébe integrált, ez által helyi védelmet biztosító  Intel Anti-Theft a tolvajok rémálma, hiszen az ellopott ultrabookokon tárolt adatokhoz képtelenség hozzáférni. Ugyanakkor a tulajdonos gond nélkül újra használatba veheti a hozzá visszakerült készüléket, mintha mi sem történt volna. Ez nem minden, hiszen a chip szintű azonosítást nyújtó Intel Indentify Protection jóvoltából az online bankolás, vásárlás és játék is biztonságosabbá válik.

Üzemidő fronton is előrelépés történt, a hihetetlen - 14 colos gépeknél maximum 18mm, nagyobbaknál maximum 21mm-es - karcsúság dacára az új noteszek zöme 8 órás üzemidővel kecsegtet.

 

Az ultrabook világa egy kicsit ki fog tágulni a közeljövőben, hiszen az összecsukható, hagyományos gépek mellett az érintőképernyővel felvértezett, rendhagyó kialakítással bíró eszközök is megvetik lábukat a piacon. Jelenleg 30 érintésvezérelt ultrabook közelít, melyek közül 10 nem a megszokott "kagyló" formában érkezik.

Jó hír, hogy az Intel nem pihen, s máris konkrét tervei vannak a jövő ultrabookjait illetően. A gépek harmadik hulláma 2013-ban érkezik, lelkük pedig a Haswell kódnevű CPU lesz, mely brutálisan alacsony készenléti fogyasztást ígér, így a jövevények akár a 10 napig (!) is mehetnek egy öltéssel.

 

Az Intel szerdai sajtóeseményén néhány PC gyártó is jelen volt, hogy megmutassa Ivy Bridge alapú készülékeit.

Az Acer, a Lenovo, a Toshiba, a Fujitsu, és az Asus is kiállított néhány második generációs ultabookot. (a Lenovo, az Acer és az Asus egyes gépeiről már beszámoltunk oldalunkon, a linkekre kattintva bővebb információt kaphatsz róluk.)

A rendezvényen Zságer Balázs, a Zsagar együttes frontembere is tiszteletét tette, hogy bemutassa az ultrabookok zenei képességeit. Az előadó elmondta, hogy meggyőzték az új készülékek - még a rajtuk található operációs rendszer ellenére is.

Vissza