Az Android 4.1 jön, a Flash támogatás megy

Farkas Norman - 2012. június 29.

Az Adobe bejelentette, hogy augusztus 15-től nem lesz elérhető a Flash az azt hivatalosan nem támogató androidos készülékek számára. A hamarosan érkező Jelly Bean rendszer köré épülő masinák szintén Flash nélkül maradnak.

Az Adobe már novemberben előre vetítette, hogy felhagy a Flash fejlesztésével az Android platformon. Eljött az idő, a vállalat bejelentette, hogy augusztus 15-től csak azok az androidos készülékek férhetnek hozzá a Flash frissítésekhez, melyek, melyek a szoftvert előtelepítve tartalmazták, azaz hivatalosan is "Flash-képesek". Azok a kütyük, melyek alapból nem rendelkeztek az alkalmazással, hanem azt a felhasználók utólag töltötték le rájuk, augusztus közepétől elbúcsúzhatnak a támogatástól. A hivatalosan "Flash-képes" telefonok listáját itt tette közzé az Adobe.

Az Android legfrissebb verziója, a 4.1 Jelly Bean már alapból nem részesül Flash támogatásban. Ám felmerül a kérdés, hogy mi van akkor, ha egy hivatalosan Flashet támogató kütyü Jelly Bean-re frissül. Nos, ebben az esetben a szoftver törlését ajánlja az Adobe a rendszer zökkenőmentes működése érdekében, de igazából nincs különösebb ok arra, hogy abbahagyjuk a bővítmény használatát, így ha az működik, nyugodtan fent is hagyhatjuk.

Az Adobe azzal indokolta döntését, hogy a HTML5-ben sokkal több lehetőség van, így arra fókuszál a továbbiakban.

Az érintett androidos felhasználóknak nem kell kétségbe esniük: augusztus 15-e után ugyan eltűnik a Play Store felületéről a Flash, viszont az Adobe oldaláról letölthetők lesznek az .apk fájlok.

Kulcsszavak: flash, Adobe
Vissza