Sony VAIO E14 notebook teszt

Erőss Csaba - 2013. március 1.

Nálunk járt a Sony frissített VAIO E notebook család 14 hüvelykes tagja, melyen már a Windows 8 rendszer teljesít szolgálatot. Megnéztük, mit tud a japán gyártó normál sorozata a csempésített ablakok között.

Bevezető

Aki  nem lenne képben a Sony laptop családok különbségei között az gyorsan bepótolhatja a hiányosságot a gyártó hivatalos oldalán (http://www.sony.hu/hub/vaio-laptopok), ahonnan gyorsan kiderül, hogy az E sorozatba olyan gépek tartoznak, amelyek semmilyen téren nem emelkednek ki a tömegből. Nos, e sorozat 14 colos tagja vendégeskedett szerkesztőségünkben. A "nagyok" kistestvérének tekinthető készülék mindent tud, amit elvár a márkától az ember, ugyanakkor nincs meg benne a többiekhez képest a megkülönböztető előny, legfeljebb az árcédulája lehet hívogató (már ha csak Sony-ban gondolkodunk).

Szerencsére a helyzet ennél azért jóval árnyaltabb, a 200 ezer forintos árcímke egy kifejezetten jó, mindenki számára ajánlható komplett készüléket rejt, melynél a kistestvér státusz inkább a mindenből egy kicsi jót, mintsem a maradékot bele elvet jelenti. Ennek egyik ékes bizonyítéka a DVD író/olvasó, illetve a billentyűzet világítás is, melyeket a drágább versenytársakból is előszeretettel spórolnak ki. De haladjunk inkább szépen sorban, hogy teljes kép alakulhasson ki a laptopról.

 

Külső, felépítés

A Sony Vaio E14 négy színben érhető el, ebből nálunk a fekete vendégeskedett, és külsejére nem is érkezett panasz, mindenki elismerően csettintett mikor meglátta. A fekete géptesten végigfutó piros csík, illetve az elvékonyodó test megnyerő, dinamikus és erőtől duzzadó képet ad a gépről, melyet a billentyűzet világítás tesz teljessé. Utóbbi igazi vevőcsalogató, mind megjelenésben, mind funkcionalitásban nagy előnyt jelent, működése ráadásul a fényviszonyokhoz is köthető, így a megvilágított irodában például nem is lép működésbe.

A készülék 4 USB foglalatot tartalmaz, ráadásul ezek között találhatunk USB 3-asat is, emellett a szokásos HDMI, VGA, hálózati, Jack aljzatok kaptak helyett a gépben, illetve a jobb oldalon a DVD meghajtó. Ennek érdekessége, hogy kinyitni csak a billentyűzet felett elhelyezett gyorsgombbal lehet, ami első körben kisebb fejtörést okozott számomra. Az optikai meghajtóval járó „probléma” még a laptop tömege, mely 2,3 kg-ra rúg, ugyanakkor ezt nem éreztük problémának a tesztelés során, mind az egyik asztaltól a másikig való mozgatás során, mind a hazacipelésnél nem nyomta a vállunkat a Vaio E14 súlya, ugyanakkor attól sem kellett tartanunk, hogy nem vesszük észre, hogy a táskánkban van.

 

 

A külsővel kapcsolatban még a billentyűzetről és a touchpadról érdemes pár szót ejtenünk. Utóbbi megfelelően érzékeny, a kattintásért felelős alsó rész útja talán egy kicsit hosszú, de ez ízlés kérdése, emellett a gesztusokkal is jól bánik, szóval korrekt eleme a  laptopnak. A billentyűzet ezzel szemben maga lehet az egyik érv, ami miatt valaki a Vaio E14 mellett dönt. A gombok bevonata és elrendezése, a nyomás útja tökéletesen alkalmassá teszi szöveges munkák elvégzésére is. A tesztidőszakban 15 oldalnyi szöveget írtunk meg rajta 2 nap alatt és ez csak erősítette ezt a véleményt.

A laptop külsejével kapcsolatban még az anyaghasználatot érdemes kiemelni, a „selymes műanyag” bevonat nagyon jó választás volt a Sony részéről, a minőségérzetet nagyban növeli, jó érzés kézbe venni a VAIO E14-et. Tehát a külsejét tekintve abszolút rendben van a laptop, a tömeg, az anyaghasználat, az input eszközök megfelelnek annak, amit az ember elvár egy ilyen szintű készüléktől.

 

 

 

Vissza