Az Apple és a Google harcba száll a Flappy Bird klónok ellen

Czipperer Dia - 2014. február 18.

Hivatalosan is megszűnt a Flappy Bird játék, ám a klónok azóta szép számmal szaporodnak. Az Apple és a Google azonban elszántan küzd azért, hogy ezek az appok ne kerüljenek be alkalmazásboltjukba.

Nemrég számoltunk be róla, hogy a fél éve megjelent Flappy Bird alkalmazás lekerül az app store-ok virtuális polcáról, ugyanis a játék fejlesztője úgy döntött, nem bírja tovább a hirtelen jött népszerűséget, és nyugalomra vágyik, így a játék forgalmazását megszűnteti. 

Azóta viszont szép számmal jelennek meg a különféle klónok, melyek kihasználva az eredeti app népszerűségét és a felhasználók felháborodását, igyekeznek utat törni maguknak. A Google és az Apple azonban elszántan igyekeznek, hogy ezek ne szaporodjanak el. 

A fejlesztők felháborodásuknak hangot adva Twitteren csiripeltek élményeikről. Ken Carpenter, a Flappy Dragon fejlesztője tweetelt arról, hogy játékát az Apple elutasította arra hivatkozva, hogy az app megtévesztő. Erre számos válasz érkezett, más fejlesztők is hasonló esetekről számoltak be.

 

Az Apple szóvivője arról nyilatkozott, hogy a vállalat nem csupán a „flappy” névre hallgató appokra van kihegyezve, hanem minden olyan megoldásra, mely az eredeti játékot kívánja helyettesíteni valamilyen módon. 

A Google pedig azt írta Carpenternek, amikor eltávolították appját, hogy ne használjon irreleváns, megtévesztő illetve túlzó kulcsszavakat az alkalmazás leírásánál és a címben. Ő is válaszolt a vállalatnak egy mondatban, melyben azt írta, hogy a Flappy Dragon a legjobb flappy játék most, hogy a Flappy Bird megszűnt. 

A fejlesztő megkísérelte másodszor is regisztrálni alkalmazását, ám újabb leutasításba ütközött. Ezután megváltoztatta az app nevét Derpy Dragonra, és így már nem kötött bele a vállalat. Az alkalmazás jelenleg is elérhető a Google Play áruházban.

 

Nem Carpenter volt az első, aki nevet változtatott azért, hogy applikációja bekerülhessen az alkalmazásáruházba. A Flappy Bee játékot is átkeresztelték Jumpy Bee névre az App Store-ban, ám egyelőre nem lehet tudni, hogy ez az Apple kérésére történt-e vagy sem. 

Mindenesetre a Google Play Store-ban még az eredeti néven fut a játék, vagyis a két vállalat még csak most kezdi igazán felvenni a harcot a „flappy-áradattal”, és a korábban feltöltött appok egyelőre köszönik szépen, jól érzik magukat.

 

Forrás: TheVerge.com

Vissza