A jövő otthonait bemutató kiállítás a Millenáris Parkban

Kütyü Magazin - 2014. május 20.

Az Electrolux Design Lab versenyre beküldött legizgalmasabb ötletekből válogatva szabadtéri kiállítás nyílt a Millenáris Parkban. A 2014. május 20-a és június 27-e között ingyenes látogatható tárlaton bemutatkozik az a két magyar tervező is, akik a 2014-es versenyen a legjobb 70+ pályázó között versenyeznek.

A Design Lab versenyt 12 évvel ezelőtt indította el az Electrolux, hogy bemutatkozási lehetőséget adjon a fiatal tervezőknek, és párbeszédet kezdjen a designerekkel a jövő otthonairól. A versenyre nevező egyetemisták a jövőnek terveznek, de ötleteikkel a modern társadalom már ma is érezhető kihívásaira reagálnak. Az elmúlt években a Design Lab verseny többek között az urbanizáció, a mobilitás, a környezetszennyezés, az egészségtelen környezet problémáira keresett választ. 

A 2014-es versenyen, a fenntarthatóságot és egészséges életmódot szem előtt tartó kreatív ötleteket várt az Electrolux. Az 1700 nevező között induló, immár a legjobb 70+ koncepció között versenyző Kovács Apor egy otthoni PET palack újrahasznosító ötlettel oldotta meg a hulladékkezelés problémáját.

 

 

PETE névre keresztelt háztartási gépe használt PET palackokból készítene saját igényeinkre szabott ruhadarabokat. Kovács Apor ötletével a megfelelő hulladékhasznosítás igényét kívánta hangsúlyozni. A gondolat egy kirándulás során fogalmazódott meg benne, amikor barátaival a Duna-delta vidékére látogatott: a korábbi esőzések eredményeként megemelkedett vízszint elárasztotta a fás, bokros területet, a hordalékkal együtt pedig a növényzeten fennakadtak a víz sodorta műanyag palackok is. „Szomorú volt látni és belegondolni, hogy, ha a Duna visszahúzódik, ott a szárazföld tele lesz PET palackokkal. Reménykedem, hogy a jövőben lesz megoldás, hogy ezt a sok műanyagot, újra fel tudjuk használni, és ne kelljen ahhoz Kínába szállítani, hogy ruhát készíthessünk belőle.” – meséli Apor ötletéről. 
 

Kovács Apor beszél találmányáról

A szintén harmadik fordulóba jutott Koczka Kristóf az egészséges életmódra fókuszált pályázatával. SPIC= nevet kapott koncepciója egy intelligens bioszféra terve, amely adatokat gyűjt rólunk és környezetünkről, miközben megtermeli azokat a gyógy- és fűszernövényeket melyekre szervezetünknek a legnagyobb szüksége van.
 


„A SPIC= egy őszinte reakció azokra a civilizációs körülményekre, amiben elfelejtünk együtt élni a minket évezredek óta körülvevő, természet adta lehetőségekkel és tudással.”
– meséli Koczka Kristóf ötletéről. Mint mondta, egy olyan jövőképet vizionált a tervezéskor, amelyben a technológia képes az ember valódi szükségleteit, nem pusztán a kényelmét szolgálni és mindezt az élő környezettel együttműködve tenni.
 

Koczka Kristóf mesél ötletéről 

A 2014-es verseny két legjobb ötlete, valamint az elmúlt évek legérdekesebb koncepciói most poszterkiállításon is megtekinthetők a Millenáris Parkban, a Teátrum épülete előtt. A tárlat 2014. május 20-a és 2014. június 27-e között nyitvatartási időben ingyenesen látogatható. 

A 2014-es Electrolux Design Lab verseny több mint 1700 nevezés érkezett, közülük szakaszokban választja ki a zsűri és a közönség a legkreatívabb ötleteket. A legjobb 100+ koncepció közül a szakértők és közönség szavazatai 70+ pályázót juttattak a harmadik fordulóba, köztük Kovács Apor és Koczka Kristóf ötletét. Ebben a szakaszban a pályázók feladata, hogy június 15-ig továbbfejlesszék ötletüket. A továbbfejlesztett pályázatokat június 15-étől lesznek elérhetők az electroluxdesignlab.com weboldalon. A harmadik fordulóból továbbjutó pályaművekre június 15-e és 28-a között szavazhat majd a közönség.

 

Vissza