Gyengébben vizsgázott a Nexus 6 a bontási mestereknél, mint elődje

Czipperer Dia - 2014. november 26.

Az iFixit csapata a Google és a Motorola „szerelemgyerekét”, a Nexus 6-ot kaparintotta meg magának, és szedte darabokra. A készülék nem szerepelt rosszul, de korábban a Nexus 5 jobb minősítést kapott a bontási mesterektől.

A Nexus 6 is átesett a nagy „beavatáson”. Az iFixit csapata erőt nem kímélve szétkapta a legújabb Nexust, hogy kiderüljön, valójában mennyire könnyen szerelhető. A Nexus 5 korábban kedvező értékelést kapott a csapattól, 10-ből 8 pontot sikerült bezsebelnie. Az új üdvöske kicsit lemaradva csak 7 pontot kapott.

A Nexus 6 egy pontos lemaradása azonban azt is jelzi, hogy nem egy nehezen javítható készülékkel van dolgunk. Ugyannyi pontot kapott, mint korábban az iPhone 6 modellek.

A hátoldalán nincsenek csavarok, viszont nincs is semmilyen kis bemélyedés sem, amivel könnyen leszedhető lenne a borítás. Ehhez sajnos a körmök sem elegendőek. Ám a csapat a jól bevált felszedővel (lásd a képen) hamar megoldotta a feladatot.

 

Ám ez még mindig nem vitte közelebb őket a belső komponensekhez, ugyanis érkeztek a csavarok. Összesen 22 darabbal kellett megküzdeni a továbbhaladáshoz: igazi türelemjáték. Utána a telefon két darabra esett szét: a kijelző és az akkumulátor egység vált ketté. Az egyik oldalon meg is érkeztek az induktív töltési tekerccsel ellátott 3220 mAh-es akkumulátorhoz és a hátoldali kamerához. A Sony Exmor IMX 214 CMOS szenzorral ellátott fényleső ugyanaz, mint amit a OnePlus One modellnél is használtak.

Kicsit mélyebbre ásva a másik oldalon pedig a kijelző fogadta a felfedezőket. Annak ellenére, hogy viszonylag könnyű eljutni idáig, ennek az eltávolítása már korántsem olyan egyszerű. A képernyő a digitalizáló üveghez van olvasztva (csakúgy, mint a Nexus 5-nél), vagyis nem olcsó mulatság ennek a cseréje. Számos más komponens (SIM-foglalat, hangszóró, USB port) is közvetlenül az alaplaphoz van forrasztva, amely a kijelző analógiája alapján szintén megnehezíti a cserét.

Pozitív, hogy a készülékben – bár ritka, de – csak egyfajta szabványos csavart használtak (T3) és az is, hogy ugyan az aksi kevésbé hozzáférhető, de ki lehet cserélni. A forrasztott alkatrészek viszont megnehezítik a javítást.

Ám úgy tűnik, ennek ellenére könnyű esetnek tekinthető a Nexus 6 számos vetélytárshoz képest, hiszen a csapat javíthatóság szempontjából 7 pontot adott a phabletnek.

 

 

Forrás: iFixit

Kulcsszavak: javítás, Nexus 6, iFixit
Vissza