Kitiltották az okosórát néhány egyetem vizsgáiról

Vértes Judit - 2015. június 23.

A diákok és a tanárok régóta küzdenek egymással, különösen a vizsgák idején. A diák a jobb eredmény érdekében különböző trükköket talál ki a válaszok megszerzésére, a tanár pedig igyekszik ezt megakadályozni. A technológia fejlődésével új lehetőségek nyíltak meg a vizsgázók előtt. A tanárok pedig igyekszenek kitiltani minden okosnak tűnő tárgyat a vizsgateremből.

Ki ne emlékezne az Éretlenek című francia filmre, ahol az érettségiző diákok különböző rafinált eszközöket készítettek a puskázáshoz, a lapozható cipőtalptól kezdve, a gumírozott hajpánton keresztül, a távolról irányított tollig. Ma már nem szükséges ilyen házi készítésű eszközökhöz folyamodni, hiszen egy okostelefon, okosóra, digitális fülhallgató segítségével könnyen hozzájuthatunk a válaszhoz. A telefonokat már régebben, de most már az okosórákat is kitiltották a vizsgatermekből.

Az ausztrál La Trobe egyetemen minden tanulónak az okosórát a széke mellett elhelyezett zacskóba kell tennie a vizsga idejére. Több brit egyetemen bármilyen órát tilos bevinni a vizsga helyszínére.

Ahogy a technológia egyre fejlettebb és egyre kisebb eszközöket hoz létre, egyre több dolgot kell kitiltani a vizsgatermekből, ha a diákok valódi tudását szeretnénk felmérni. A Google szemüvegtől kezdve a Bluetooth fülhallgatókon át sokféle kütyü segítheti a puskázást.

Néhány egyetemen már akciófilmbe illő módszerekkel igyekeznek lebuktatni az esetleges csalókat. A kínai Luoyang egyetemen például egy csalást lefülelő drónnal figyelik a vizsgázókat a két napos felvételi vizsga alatt.

A kézre írt puskák ideje lejárt. Tavaly Kínában egy diák kis kamerával felszerelt tollal, tele vezeték nélküli fülhallgatóval, és egy bekábelezett pólóban ment vizsgázni.

 

 

Forrás: Mashable.com, kép: twitter.com

Kulcsszavak: okosóra, egyetem
Vissza