A jövő az utakon - Ausztráliában is megjelennek a vezető nélküli autók

Vértes Judit - 2015. július 22.

Az Australian Road Research Board (ARRB) és a Dél-Ausztrál kormány bejelentette a megállapodást, miszerint novemberben megjelennek az első automata járművek Adelaide utcáin.

A déli féltekén Ausztrália lesz az első, ahol tesztelik a vezető nélküli autókat. Az ARRB és a Dél-Ausztrál kormány bejelentése alapján novemberben kezdődik a járművek kipróbálása Adelaide városában. A próba a svéd Volvo, a telekommunikácós Telstra vállalat, és a technológiai Bosch cég együttműködésével valósul meg. A Volvo autók testelése az előzésre, sávváltásra, fékezésre, és a rámpa használatra irányulnak majd.

A Volvo XC90 SUV komplex szenzorhálózattal, felhő-alapú helymeghatározó rendszerrel, intelligens fék és kormánytechnológiával rendelkezik. A vállalat célja, hogy 2017-re 100 automata autó legyen az utakon. A modell ugyanaz, ami a svéd Drive Me programban is szerepelt már.

Kevin McCann, a Volvo Car Australia igazgatója elmondta, a vezető nélküli autók sokféle előnyt jelentenek egy város számára. Az önjáró autók bevezetése jelentősen növelheti a közlekedésbiztonságot, gazdaságosabbá teheti az üzemanyagfogyasztást, csökkenti a torlódásokat, és lehetőséget ad az infrastruktúrális fejlesztésekre.

Az ARRB bíztatta a többi államot is, hogy csatlakozzanak a programhoz, ami a korábbi sci-fi és fantasy regényekben megjelenő autókat a közutakra hozza. Gerard Waldron, a csoport vezetője elmondta, hogy a döntéssel szeretnék erősíteni az ausztrál technológiai innovációt, és ezt a lehetőséget a Dél-Ausztrál kormány rögtön felismerte.

Ausztrália nem szeretne lemaradni Nagy Britannia, ahol szintén bejelentették a próbák elindítását, és az Egyesült Államok mögött, ahol 2012 óta tesztelik az autókat.

Elon Musk, a Tesla alapítója bejelentette, ebben az évben a Tesla autók újítása, hogy „autopilot” módban is működnek, ezzel új lendületet adott a vezető nélküli autók fejlesztésének.

Az ARRB felmérése szerint az ausztrálok pozitívan állnak a vezető nélküli autókhoz. A felmérésben résztvevő 505 ausztrál 60%-a pozitív, vagy nagyon pozitív véleményen van a robotautókkal kapcsolatban. A többség úgy gondolja, csökkenthetők általuk a balesetek száma és súlyossága. Az üzemanyag fogyasztás gazdaságossága és a károsanyag kibocsájtás csökkentése szintén szerepet játszott a többség véleményalkotásában.

 

Forrás: Mashable.com

Vissza