Megérkeztek Austinba a Google vezető nélküli autói

Vértes Judit - 2015. július 9.

A Google Lexus RX450h SUV vezető nélküli autóit most Kalifornián kívül, Texasban is kipróbálják. 

A SUV járműveket 2012 óta teszteli a Google Mountain View környékén. Ez az első alkalom, hogy a vállalat Kalifornián kívül is kipróbálja az autókat.

A tesztelés lényege, hogy sokféle helyszínen, különböző körülmények között próbálják ki a sofőr nélküli kocsikat, ezzel segítve a technológia fejlesztését. Érthető tehát, hogy a Google a Bay Arean kívülre is kimerészkedik.

A Google szóvivője elmondta, a vállalat továbblépett az első szakaszból, amikor az volt a kérdés, hogyan működik a technológia. Az újabb fejlesztési fázisban azt tesztelik, hogyan fogadja el a világ az önjáró autókat, hogyan lépnek kapcsolatba velük, egyszóval hogyan „boldogulnak” a világban, és a világ hogyan boldogul velük.

Austin fontos város a Google számára, hiszen nem csupán néhány irodájának ad otthont, de egyike annak a három városnak, ahol a Google Fiber nagysebességű internet elérhető.

Texas azonban nem tartozik azok közé az államok közé, ahol a törvény egyértelműen engedélyezné a sofőr nélküli autók tesztelését. Texas szenátusa előtt van egy függőben lévő javaslat a sofőr nélküli autók tesztelésének szabályozására vonatkozóan, de ezt a törvényt a Google és az autógyártók ellenezték.

Mivel nincs erre vonatkozó törvény, a Google nem kell, hogy engedélyt kérjen a közutak használatához. A vállalat egyeztetett a kormánnyal, illetve a Közlekedési Minisztériummal valamint különböző hivatalokkal a tesztelés megkezdése előtt.
 

 

 

Forrás: Mashable.com

Vissza