Hamarosan kapható lesz az első 8K-s monitor

Czipperer Dia - 2015. szeptember 16.

A Sharp az idei CES-en mutatta be első, 8K felbontásra képes kijelzőjét, amely október végétől már meg is vásárolható a vállalat anyaországában, Japánban.

Piacra dobják a világ első Super Hi-Vision 8K kijelzőjét. A Sharp által megalkotott, 85 hüvelykes monitor valójában televíziónak is nevezhető, ugyanis beépített rádióegységgel is rendelkezik.

Az LV-85001 modellszámú készüléket professzionális használatra tervezték, tekintve, hogy még nagyon kevés 8K-s tartalom áll rendelkezésre.

Az 1080 pixeles kijelzők felbontásának 8-szorosát képes megjeleníteni az eszköz. A Sharp a készüléknél a saját IZGO technológiájukkal ellátott, 7680x4320 pixeles felbontású LCD panelt használt.

Az első 8K felbontásra képes kijelző még év elején, a Consumer Electronic Show-n (CES) mutatkozott be, és október 30-ától már kapható is lesz Japánban, 133 034 dolláros áron.

Egyelőre azonban ne várjuk, hogy a 8K kijelzők tömegesen elterjednek majd. Bár a japán NHK már évek óta dolgozik a technológián, a hivatalos tesztek még csak jövő év elején indulhatnak le, és a 8K-s tartalmakra még többet kell várni: az első ilyen felbontású közvetítések 2018 tájékán érkezhetnek. Persze itt is lehetett már tesztadásokkal találkozni, például Washington DC-ben a 2012-es nyári olimpia alatt.

 

 

Forrás: Engadget.com

Kulcsszavak: Sharp, monitor, 8K
Vissza