Mindent az iPhone 11 Pro vízállóságáról

Kütyü Magazin - 2019. december 11.

Az iPhone 11 Pro az Apple jelenlegi legaktuálisabb okostelefonja, mely rengeteg újdonságot hozott a cupertinói óriás portfóliójába, azonban bizonyos elemek esetében – papíron legalábbis – ragaszkodtak a jól bevált megoldásokhoz, mint amilyen például az iPhone XS-nél alkalmazott IP68 szabvány. Hogy mit kell tudnunk általánosságban az iPhone 11 Pro vízállóságáról?

Ez a besorolás különösen fontos a vízállóság tekintetében, mely a mai prémium kategóriás készülékeknél sokak számára rendkívül kritikus pont a választásban, hiszen egy esetleges beázás javítása jelentős szervizköltségekkel járhat együtt. 

Az IP68 szabványról

Mivel biztosan sokan vannak, akik nincsenek tisztában az okostelefonos IP-besorolásokkal, érdemes lehet ezzel kezdeni a téma kivesézését. Az IP minősítés az Ingress Protection rövidítéseként számokkal mutatja meg, hogy egy készülék milyen por- és folyadékbehatolás elleni védelemmel rendelkezik. A jelölés mögé írott kétjegyű szám közül az első érték – esetünkben a 6-os –, a porállósági szintet, a második pedig – ami itt a 8-as – a víz elleni protekciót prezentálja.

Bár létezik magasabb védelmi besorolás is, azonban a jelenleg piaci forgalomba kerülő elektronikai eszközök közül az IP68 a legmagasabb, vagyis az iPhone 11 Pro kapcsán kijelenthetjük, hogy az okostelefonok piacán a legjobb por- és vízállóságot kínálja a felhasználók számára. Sokan azonban félreértik ezt a megnevezést, mert összekeverik a vízálló és a vízhatlan kifejezéseket, melyek között igencsak komoly különbséget találunk, éppen ezért sokkal szerencsésebb lenne az Apple készülékét – és minden más, ebbe a szabványba sorolt eszközt – inkább a cseppálló jelzővel illetni.

Ugyanaz a szabvány, de az iPhone 11 Pro mégis jobb?

Az IP-szabvány megismerésével azonban még korántsem jártuk körbe a legújabb generációs Apple okostelefonok vízállóságának kérdését! Az iPhone 11 Pro esetében ugyanis sokan megvádolták a cégóriást azzal, hogy ugyanolyan szabvánnyal rendelkezik, mint az iPhone XS, ami papíron igaz is, hiszen mindkettő IP68-besorolást kapott, azonban az újgenerációs készülék ezen a téren jobb értékekkel rendelkezik, hiszen a por- és vízállóság terén egyaránt továbbfejlesztett technológiákat kapott.

A hivatalos mérések alapján ugyanis egy iPhone 11 Pro könnyedén átvészeli, ha 30 percig 4 méteres vízbe esik, miközben az iPhone XS-nél ez az érték csak 2 méteres mélységig volt meghatározva. Mivel a piacon megtalálható jelenlegi legtöbb okostelefonra ez utóbbi érték az érvényes, ezért kijelenthető, hogy az Apple aktuális zászlóshajója messze kiemelkedik az átlagból, ami kifejezetten jó hír azoknak, akik tudják, hogy mekkora kárt tehet akár néhány csepp víz is egy ilyen érzékeny készülékben, és milyen drága lehet minden ebből fakadó beázás.

Azért ne dobjuk direkt vízbe a telefont!

Hiszen ezek a készülékek most még garanciálisak, azonban valójában semmire nincs garancia azzal kapcsolatban, hogy kibír egy ilyen merülést, noha fontos kiemelni, hogy hallottunk már olyan extrém esetekről, amikor a gyártó egyes modelljei napokig ellenálltak a beázásnak. A hatást ugyanis pozitívan befolyásolhatja például egy megfelelő védőtok, de ronthatja, ha a készülék külseje valahol megsérült.

„Egy kis repedés is elegendő lehet ahhoz, hogy egyetlen csepp víz meghibásodást idézzen elő a készüléken belül, hiszen a hardvert csak az illesztéseknél védi vízálló tömítés, egy berepedt kijelző esetén azonban ezt a hatást elfelejthetjük.” – teszi hozzá Nagy Gábor, az iSamurai iPhone szerviz tulajdonosa.

Nem árt tudni mindemellett, hogy az Apple általános garanciája továbbra sem terjed ki az iPhone 11 Pro beázásból fakadó károsodására. Ez magyarul annyit jelent, hogy ha a telefonunk bizonyítottan egy beázás miatt károsodott, akkor elbúcsúzhatunk az általános jótállásból fakadó ingyenes cserétől vagy javítástól, vagyis a garancián túli szerviz feltételei vonatkoznak majd ránk. Szintén ide sorolható probléma még, hogy minden okostelefonnak, így az Apple újgenerációs eszközének a vízállósága is csökkenhet idővel, de minél többször van kitéve víznek – például magunkkal visszük fürdeni vagy úszni –, annál jobban gyengül a biztonságot garantáló ragasztás mértéke is.

Mi a teendő, ha megtörtént a baj?

Bár próbálkozhatunk különféle szárítási trükkökkel, azonban csodát egyiktől se várjunk, inkább keressünk minél előbb egy megbízható szervizt, ahol jó minőségű alkatrészekkel dolgoznak, illetve elegendő ilyen telefont, illetve problémát láttak már ahhoz, hogy mind a szétszerelés, mind az összerakás során az előírt szerszámokat használják, és a megfelelő protokollt kövessék. Egy helytelenül szervizelt okostelefon ugyanis könnyedén elveszítheti vízállóságát a tömítések rossz visszahelyezéséből kifolyólag, aminek köszönhetően hamarosan ismét hasonló problémával kell szembenéznünk. Bízzuk tehát mindig tapasztalt, megbízható szervizre a munkát.

 

 

Vissza