A víz alatt minden perc számít

Kütyü Magazin - 2020. október 19.

A Casio idehaza is elérhetővé tette első analóg búváróráját, a Frogmant, amely a népszerű G-Shock család stílusjegyeivel és funkcióival büszkélkedhet. „Bár a modell megőrizte a szinte védjegyének számító aszimmetrikus számlapot, bizonyos szempontból fontos változásokon esett át. A GWF-A1000-1A2 héjszerkezetű tokja, karbonszálakkal megerősített védelmet kapott, ennek köszönhetően jóval ellenállóbb a külső behatások ellen” – hívta fel a figyelmet Nagy Sándor, a Casio termékmenedzsere. 

A Casio Frogman búváróra 1993-ban indult hódító útjára a G-Shock márka tagjaként. Azóta a japán órakészítési technológia jelentős fejlődésen ment keresztül, ami lehetővé teszi a könnyű, de közben strapabíró és magas funkcionalitással bíró karórák fejlesztését és összeszerelését.  

Az új GWF-A1000-1A2 karóra tengerkék szíjjal és ezüst, valamint fekete színű számlappal rendelkezik. A karóra másodlagos zónaidő, merülési idő, valamint árapály idő kijelzésére is alkalmas, ráadásul analóg formátumban. „A könnyebb leolvashatóság érdekében a karórát nagy és foszforeszkáló óra-, illetve percmutatóval látták el. Ennek köszönhetően a búvárok egy szempillantás alatt ellenőrizhetik a merülési idejüket” – hangsúlyozta Nagy Sándor. Hozzátette: szintén a könnyű leolvashatóságot segíti a rendkívül nagy fényerőt biztosító LED-számlap megvilágítás, ami rossz látási viszonyok között, illetve sötétben történő merülésnél is hasznosnak bizonyulhat. 

A GWF-A1000-1A2 számos, modernizált és újragondolt funkcióval érhető el, amelyek között ott található a Bluetooth-kapcsolat, ami nélkül a karóra nem tudna folyamatos kapcsolatban lenni a G-Shock Connected applikációval. Az alkalmazás olyan nélkülözhetetlen funkciókat kínál, mint a merülési napló (Dive Log), valamint az árapálypont beállítás (Tide Point Setting). „A merülési napló funkciónak köszönhetően a karóra viselője pontosan megjelölheti a merülési lokációkat, azok dátumát, illetve idejét és akár fotókat is társíthat az adatokhoz. Az árapálypont funkcióban pedig a felhasználó 3000 búvárkodási lokáció között szörfölhet, szerte a nagyvilágból, sőt akár összeválogathatja a saját, preferált listáját is” – emelte ki a szakember. 

A Frogman nemcsak emiatt tekinthető praktikus és hasznos búvárkelléknek. Merülés üzemmódban az óra és a percmutató egymással átfedésben halad a számlapon, annak érdekében, hogy a vízben töltött idő leolvasása még intuitívabb legyen a karóra viselőjének. Az aktuális idő és a merülési idő kijelzése közötti gyors váltás érdekében a Casio egy új modult fejlesztett ki az órához. Merülés üzemmódban a karóra segédszámlapok segítségével nemcsak a merüléssel kapcsolatos adatokat, hanem az aktuális helyi időt is meg tudja jeleníteni. 

Végül, de nem utolsósorban fontos megjegyezni az új Frogmannal kapcsolatban, hogy napelemes működésű. Teljes feltöltést követően a benne lévő kondenzátor akár 8 hónapra elegendő energiával el tudja látni a szerkezetet.  Az új Frogman nemcsak tengerkék, hanem fekete (GWF-A1000-1A) és piros (GWF-A1000-1A4) szíjjal is elérhető a hobbibúvárok számára. 

Vissza