Hasselblad kamerarendszerrel jön a OnePlus 9 széria

Kütyü Magazin - 2021. március 24.

A OnePlus nemzetközi technológiai cég bejelentette új csúcskategóriás készülékeit. A OnePlus 9 széria kiváló kamerarendszerrel, magas képfrissítési rátával és gyors, vezeték nélküli töltéssel érkezik. A OnePlus 9 széria legnagyobb fejlesztése a kamerára irányul, ami a professzionális fényképezőgépeket gyártó Hasselbladdal kötött együttműködésen alapul. 

Az így kifejlesztett kamerarendszer, ami a következő csúcskategóriás okostelefonokban is megtalálható majd, a Hasselblad Camera for Mobile nevet kapta, és elsősorban a színek megjelenítésének tökéletesítésére törekszik. Ennek egyik eredménye a Natural Color Calibration with Hasselblad, aminek köszönhetően a OnePlus csúcskészülékeinek kamerái által rögzített színek természetes és valósághűek.

“A OnePlus 9 széria kétségkívül hatalmas mérföldkő a márka számára. A Hasselbladdal közösen fejlesztett Hasselblad Camera for Mobile kamerarendszer pontosabb színeket és kiváló képminőséget eredményez. Mindez a márkára jellemző részletekre való odafigyeléssel kiegészülve magával ragadó felhasználói élményt nyújt.”  – mondta el Pete Lau, a OnePlus vezérigazgatója és termékvezetője.

 

OnePlus 9 Pro

A Hasselblad Camera for Mobile fejlesztésekor a két cég azt a célt tűzte ki, hogy a Hasselblad fényképezőgépeire jellemző színteljesítményt egy okostelefon kamerája is képes legyen megmutatni. Ennek érdekében a OnePlus és a Hasselblad közösen kalibrálták a OnePlus 9 és OnePlus 9 Pro szenzorait, számos laboratóriumi teszttel biztosítva a Hasselblad magas elvárásainak való megfelelést. Ezt követően több száz valós helyszínen, változatos körülmények között optimalizálták a működést „számításos fényképezés" (computational photography) segítségével, ezzel finomhangolva a színeket, és hozzáigazítva azokat a felhasználók igényeihez és szokásaihoz.

A OnePlus 9 Pro 48 MP-es főkamerája egyedi fejlesztésű IMX789 szenzorral és 1/1.4”-es érzékelővel dolgozik, amit a OnePlus a Sony-val közösen tervezett meg,. A lenyűgöző végeredmény érdekében olyan megoldásokat alkalmaz, mint 2x2 on-chip lens (OCL), 12 bites RAW formátum, dual native ISO és digital overlap HDR, utóbbinak köszönhetően a világosabb és a sötétebb részletek egyaránt jól látszanak a fényképen. Mellette található az 50 MP-es ultraszéles látószögű kamera 1/1.56”-es Sony IMX766 szenzorral, ami továbbfejlesztett képminőséget és kevesebb képzajt eredményez. A kamera a Freeform Lens megoldással javítja fel a beérkező fényt, így a fényképek szélein jelentkező torzítás mértéke körülbelül 1%-ra csökken. A széles látószögű kamera jó minőségű makrofotók készítésére is alkalmas, melynek során akár 4 cm-ről is megörökíthetjük fotónk tárgyát. A 8 MP-es telefotó kamera 3,3-szoros optikai zoomra (77 mm) képes optikai képstabilizátorral, míg a digitális zoom 30-szoros. A dedikált monokróm kamera a főkamerával együtt részletgazdag fekete-fehér képeket biztosít, emellett képeinkhez tilt shift hatást is hozzáadhatunk. 4K felbontású videót rögzíthetünk vele 120 fps képkockasebességgel, a DOL-HDR pedig akkor is jól láthatóvá teszi a felvétel tárgyát, ha az hátulról kap fényt.

 

Az új Hasselblad Pro mód a Hasselblad piacvezető szenzorkalibrációját először ülteti át okostelefonba. Mindez a színek pontos és természetes megjelenítését eredményezi, kiváló alapot biztosítva az utómunkához. A Hasselblad Pro mód felhasználói felülete a Hasselblad képfeldolgozási szoftverén alapul, és rengeteg lehetőséget biztosít a fotók finomhangolására, például az ISO, a fókusz, az exponálási idő és a fehéregyensúly beállításával. A felhasználók 12 bites RAW formátummal is dolgozhatnak a gazdagabb színekért és a nagyobb dinamikai tartományért.

A OnePlus 9 Pro Fluid Display 2.0 alacsony hőmérsékletű polikristály-oxid technológiát alkalmaz, ennek köszönhetően a OnePlus 9 Pro kijelzője 1 és 120 Hz között automatikusan állítja a képfrissítési rátát az aktuális használatnak megfelelően, jelentősen csökkentve az energiafogyasztást. A DisplayMate értékelése alapján A+-ra minősített kijelző 1300 nites maximális fényerővel, 10 bites színmélységgel érkezik. A OnePlus 9 Pro kijelzője 0,1-es JNCD (Just Noticeable Color Difference) értékű.

A OnePlus 9 Pro Qualcomm Snapdragon 888 5G mobil processzorral és X60 5G Modem-RF System platformmal érkezik. Az X60 az első modem, amely 5 nanométeres gyártási eljárással készül, gyors adatkapcsolatot és alacsony késleltetési időt biztosítva. A OnePlus 9 Pro LPDDR5 RAM és UFS 3.1 tárhellyel is rendelkezik

A Warp Charge 65T egy teljes napra elég üzemidőt biztosít mindössze 15 perc töltéssel. Az új megoldásnak köszönhetően a készülék 4500 mAh-s akkumulátora 29 perc alatt teljesen feltölthető. 

A Warp Charge 50 vezetéknélküli töltő 25W-os töltés esetén pedig akár 43 perc alatt tölti fel teljesen a készüléket. 

 

OnePlus 9 

A OnePlus 9 kamerarendszer szintén a Hasselblad Camera for Mobile megoldást alkalmazza. A három kamerából álló rendszer főkamerája 48 MP-es, és egyedi tervezésű 1/1.43”-es Sony IMX689 szenzorra épül. Támogatja a 2x2 OCL, 12-bites RAW formátumot, a dual native ISO-t és 3-HDR-t. A hagyományos, 10 bites szenzorhoz képest 64-szer nagyobb mennyiségű színinformációt tárol. Szintén megtalálható benne egy dedikált monokróm kamera. Emellett 50 MP-es ultraszéles látószögű kamerával bír 1/1.56”-es Sony IMX766 szenzorral, és Freeform Lens technológiával. 

The OnePlus 9 120 Hz-es Fluid Display kijelzője 6,55”-es, és a DisplayMate értékelése alapján A+ minősítésű. 1100 nites maximális fényerővel és HDR10+ minősítéssel bír, így HDR videók lejátszása közben jobb minőséget biztosít. A OnePlus 9 fényerejének 8192 fokozata van, ami a különböző fényerőszintek közötti váltást természetessé és kényelmessé teszi. A 4500 mAh-s akkumulátor pedig 29 perc alatt teljesen feltölthető.

 

OxygenOS 11 

Az OxygenOS 11 kezelőfelület gyors, akadozásmentes és testre szabható működést biztosít. Az új Turbo Boost 3.0 memória-optimalizáló megoldással a korábbinál akár 25%-kal több alkalmazás is futtatható a háttérben. Ezt a OnePlus a memóriában tárolt adatok tömörítésével és virtuális memória használatával, vagyis a RAM-ban tárolt adatok a telefon tárhelyére való ideiglenes kiírásával éri el. A Pro Gaming mód optimális felhasználói élményt biztosít játék közben, és blokkolja az értesítéseket, hívásokat. A OnePlus Cool Play pedig segít a hő egyenletes eloszlásában játék közben.

Elérhetőség

A OnePlus 9 Pro 128 GB április elejétől lesz elérhető a hazai partnerek kínálatában várhatóan bruttó 379.999 Ft-os fogyasztói áron. A OnePlus 9 128 GB április végétől lesz elérhető a hazai partnereknél várhatóan bruttó 299.999 Ft-ért. Az elérhetőségről további információ a későbbiekben várható.

Vissza