Mi mindent mutatnak meg az autógumi jelölések?

forrás: Kütyü Magazin - 2023. szeptember 1.

Mennyit segíthet autósként, ha az egyes autógumi jelölések nyitott könyvnek számítanak számunkra? Milyen jelölésekkel célszerű egyáltalán tisztában lenni autósként, illetve hogyan tanácsos értelmezni őket?

Egyfajta instant gyorstalpalóval érhet fel a téma kapcsán a cikk végig olvasása. Legalábbis bízunk benne, hogy a bejegyzés tanulmányozása gyakorlati hasznosulást biztosít.

Az autógumi jelölések magyarázata megmutatja az abroncs méretét

Ennek köszönhetően sokkal precízebb lehet a gumiválasztás még akkor is, ha nem vagyunk járatosak a szakmát tekintve. Elég ismerni az általános jelölést, és máris boldogulhat az ember a kérdést tekintve.

Tegyük fel példaként, hogy az Olcsobbgumi.hu téli gumi választékában keresgélünk. Bármely darabnál az első jelölés az abroncs szélességét jelöli. Ennek a mértékegysége egyébként milliméter.

A következő érték a magasságra vonatkozik. Azt jelöli, hogy az autógumi oldalfalának magassága példának okáért 55-ös, 65-ös vagy egyéb. A szerkezetet jellemzően egy R betű jelöli, végül következik a perem átmérő inchben megadott értéke.

Az autógumi jelölések melyik értéke utal az életkorra?

Ezt az úgynevezett DOT szám tükrözi. Viszonylag könnyű ellenőrizni, hiszen gyártótól és típustól függetlenül az autógumik oldalfalán szerepel maga az érték. A példa kedvéért tegyük fel, hogy a szám 2319.

A négy értékből az első két szám a gyártás hetét tükrözi, a második kettő pedig a gyártás évére vonatkozóan ad információt. Avagy a szóban forgó fiktív gumiabroncs a 2019-es év 23. hetében jött le a gyártószalagról.

Fontos hozzátenni, hogy a gyártás idejét mindig a maga kontextusában érdemes figyelembe venni. Magyarul hozzá kell venni, hány futott kilométer van az adott garnitúrában, és mekkora a kopás mértéke.

Amit még szintén meg lehet tudni a jelölésekből

Nem árthat tudni, hogy minden egyes darabnál az úgynevezett 3PMSF jelzés, avagy a három hegycsúcs és hópihe a téli változatokra utal. Ehhez hasonló univerzális jel a nyári, illetve a négyévszakos modelleknél ugyanakkor nincs.

Dióhéjban ezek azok a tudnivalók, amelyek a téma kapcsán jelentőséggel bírhatnak. A méretre vonatkozó magyarázatok ismerete akkor segítség, hogyha váltás előtt vagyunk, és az autónkkal kompatibilis szett mellett szeretnénk letenni a voksot.

A DOT számot pedig olyankor a legjobb figyelembe venni, amikor a kopás megléte mellett az életkorral is számolni akarunk. Merthogy alapvető irányelvként nem árt észben tartani, hogy 6-8 évnél tovább még egy alig futott abroncs is veszít a minőségéből.

Minden itt részletezett paraméter persze akkor ér fel gyakorlati értékkel, hogyha a tudatos használatra is odafigyel az ember. Vigyázni kell a gumikra, mert értékesek, ezzel együtt pedig a megfelelő nyomásértéket is konstans jelleggel célszerű ellenőrizni.

Vissza