Azok a csodálatos üveg télikertek

forrás: Kütyü Magazin - 2024. július 1.

Először is tisztáznunk kell, hogy az üveg télikert nem egyenlő a melegházzal vagy üvegházzal. Alapvetően a télikert a ház részét képezi, legalább az 50%-át üvegfelület borítja, és több célt is szolgálhat. Ezzel szemben az üvegház többnyire a kert egy távolabbi pontján kerül elhelyezésre, és csak kertészkedésre használják.

Miből és hogyan épül?

Az üveg télikert nem csupán egy melléképület, jóval több annál, minthogy a ház egy járulékos eleme lenne – éppen ezért a serbánterasztető minden télikertet különleges gonddal épít meg. Hiszen része lesz a mindennapoknak, az életterünket tudjuk kibővíteni vele. 

A szerkezet leginkább alumíniumból készül, melyet a legmodernebb nyugat-európai technológiával építenek. A váz elemei porfestéssel vannak ellátva, így rendkívül ellenállóvá válnak az időjárási körülményekkel szemben. Az anyag lehetővé teszi, hogy ne kelljen a későbbiekben sem az állandó javítási és karbantartási munkák miatt idegeskednünk, mivel gyakorlatilag gondozásmentes felületről van szó. 

Fedéshez általában VSG biztonsági üveget vagy polikarbonátot használnak. Az üveg rendszerint 8 mm vastag, mely 2 db 4 mm vastag ragasztott üvegből tevődik össze. Fontos információ minden esetben a tetőfedés anyagának hóterhelése, hiszen egy esetlegesen hirtelen lehulló nagy hómennyiség súlyát is ki kell majd bírnia. A polikarbonát lehet víztiszta vagy hőstopos opálos, vastagságának a 16 mm ideális.

Miért legyen üveg télikertünk?

Funkcióját tekintve nagyon hasonlíthat egy teraszhoz. Leginkább azért jó, mert növelhetjük vele a lakás hasznos alapterületét. Kialakíthatunk itt egy második nappalit, melynek segítségével több időt tölthetünk a szabadban. 

Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy otthonról dolgozhatunk, akkor lehet itt is egy “dolgozószobánk”, vagy berendezhetünk egy kényelmes olvasókuckót magunknak. Ha szeretünk összejárni a családdal, barátainkkal, akkor közös beszélgetésekhez, játékhoz adhat teret. 

Ráadásul teszi mindezt az év legnagyobb részében. Sőt, ha fűthetővé alakítjuk, akkor gyakorlatilag minden egyes nap élvezhetjük a kellemes környezetet.

Mik az előnyei és hátrányai?

Mint mindennek, egy üveg télikertnek is vannak előnyei is, és hátrányai is. Az egyik legnagyobb fejtörést a hőmérséklet szabályozása okozhatja. De számolnunk kell a tervezéssel és kivitelezéssel járó kiadásokkal is. 

A télikert építése enegdélyköteles is, így ha a telkünk beépítettsége már súrolja a lehetséges maximumot, akkor el kell gondolkodnunk, hogy egy oldalról is fedett terasz is megfelelhet-e az igényeinknek. 

Előnye szerencsére lényegesen több van. Ha fűthető lesz, akkor egész évben tartózkodhatunk itt, ha nem, akkor pedig a növényeink számára jelent majd ideális telelőhelyet. Sokoldalú használatra nyit lehetőséget, melyeket fent részleteztünk. És arról sem szabad megfeledkezni, hogy nagyban növeli ingatlanunk értékét. Egy üveg télikert tehát otthonunk díszévé válhat. 

Vissza