Intel Xeon E5 alapú alaplap terabájt memóriával

Széll Zoltán - 2011. december 29.

Megjelentek a négy csatlakozóaljzatos (Socket 2011) rendszerekhez fejlesztett Xeon E5 processzor és az új lapkán alapuló alaplapok első részletei. Az egyik adat mellbevágó, mivel ebből az derül ki, hogy a négy Xeon E5 processzor összesen 1,5 TB memóriát támogat.

A ma ismert Socket 2011 processzorok két QPI csatornán keresztül csatlakoztathatók két másik proceszorhoz vagy két csatornán keresztül egymáshoz..Ezért az Intel 2012 első felében bevezeti a Xeon E5-4600 sorozatú processzorokat, amelyek kitöltik a rést a fejlett RAS jellemzőkkel rendelkező high-end E7 sorozatú Westmere-EX (10 mag, 30 MB L3 gyorsító-tár) lapkák és a két-csatlakozóaljzatos E5-2600 processzorok között. Az utóbbi processzorok kiválóan használhatók akár műszaki munkaállomásokban, mivel egyidejűleg sok szálat (32) képesek kezelni, ahol a magas magteljesítmény sokkal jelentősebb mint a RAS képesség, vagy az óriási, processzorok közötti sávszélesség. Az E7 sorozatú processzorok négy QPI csatornát tartalmaznak a processzorok közötti adatátvitelhez.

 Minden Socket  2011 processzor három memóriamodult (DIMM) kezel csatornánként, azaz összesen 12-őt (4 csatorna/CPU mag). A négyprocesszoros alaplap ezért összesen 48 memóriamodult támogat. Ha ezt a platformot kiváló folyadékos hűtőrendszerrel kombinálják, akár 1U (43 mm) magas rack fiókba is beépíthető. Több nagy, memórialapkákat gyártó cég jelentett be 32 GB-os LR-DIMM (DDR3-1333) alacsonyfeszültségű, energiatakarékos memóriamodulokat, amelyek mindössze 5 watt energiát igényelnek. Bár egy 1U fiókban 48 memóriamodul (1,5 TB) kicsit soknak tűnik, a fiókból ugyanis több mint 750 watt hőt kell eltávolítani!! Ez még nem minden, mivel  a platform 160 PCIe v3 vezetéket is tartalmaz, ami a bővítő dobozban akár 8 két GPU-s gyorsító bedugaszolását engedi meg. A nyolc folyadékhűtéses OC AMD HD7990 két GPU-s kártya  maximum 15 TFLOPS kétszeres pontosságú lebegőpontos teljesítményt szállít.
 

Kulcsszavak: Intel, alaplap
Vissza