Intel 10-magos Ivy Bridge Xeon-EP processzor 30 MB L3 gyorsítótárral

Széll Zoltán - 2012. február 5.

Már szivárognak az Ivy Bridge Xeon-EP processzorok első részletei. A mobil és asztali Ivy Bridge processzorok már úton vannak és két hónap múlva érkeznek. Ezeknek már sok részlete ismert, viszont az Ivy Bridge Xeon-EP processzorokról eddig semmit nem lehetett tudni. Most az „elszórt morzsákból” néhány részletet megtudhattunk. Többek között azt, hogy fél évvel az első mobil és asztali processzorok után érkeznek.

Az asztali Ivy Bridge CPU-k nemcsak energiatakarékosabbak, mint elődeik, de ráadásul magasabb órajellel működnek. A piac azt várta, hogy Core i7-3770K sebessége meghaladja az 5 GHz-et (léghűtéssel!), de az Intel csak 3,5 GHz-es sebességet specifikált, amely a TurboBoost technológiával 3,9 GHz-ig növelhető.

A 22 nm-es Tri-gate 3D tranzisztorok az új technológiában finomítják a konstrukciót és ezzel nagyon kicsi szilíciummorzsák előállítását teszik lehetővé. A mobil és asztali Ivy Bridge processzoroknál nem sokkal nagyobbak a szervermodellek. A munkaállomásokhoz és szerverekhez fejlesztett 10-magos Ivy Bridge-EP processzor 2012 végén vagy 2013 elején érkezik. Ezek a processzorok a heteken belül érkező Xeon E5 sorozat felfrissített változatai, „Socket 2011” kompatibilisek, 10 magot és magonként 2,5 MB (összesen: 25 MB) L3 gyorsítótárat tartalmaznak. A négycsatornás memóriavezérlő DDR3-1866 memóriát támogat.

A márciusban érkező nyolcmagos Sandy Bridge Xeon E5 2660 processzor 2,2 GHz-es órajellel dolgozik és 95 watt (TDP) hőt termel, a 10-magos és 2,4 GHz-es Ivy Bridge processzor a fejlettebb 22 nm-es technológiának köszönhetően szintén 95 watt (TDP) hőt bocsát ki.

A tervek szerint a 10-magos processzor más változatban is kapható lesz. Ez a lapka 30 MB (3 MB / mag) L3 gyorsítótárat tartalmaz, 2,8 GHz-es órajelet használ és csak 10 %-kal termel több hőt, mint az előbbi változat. A tervek szerint az Ivy Bridge az EP változaton kívül EX változatban is kapható lesz. Az előbbiek az 1-, 2- és 4-processzoros rendszerekben, az utóbbiak a 8- és többprocesszoros rendszerekben használhatók. Az Ivy Bridge.EX processzorok több QPI csatornát tartalmaznak, mint az EP modellek. Ezek hasonló csatlakozóaljzatokba dugaszolhatók, mint az egy évvel később érkező Haswell-EX modellek. Látható, hogy Sandy Bridge-EX processzor nem lesz.

A fejlett 22 nm-es 3D Tri-Gate technológia 15-20 %-kal magasabb órajelsebesség használatát és 25 %-kal több mag integrálását teszi lehetővé.

A becslések szerint a 150 W-os, 3,1 GHz-es, nyolcmagos Sandy Bridge-EP Xeon E5 processzort alapul véve elképzelhető egy sokkal gyorsabb (3,6 GHz) 10 magos processzor bevezetése is, amely az előbbiekhez hasonlóan Socket 2011 csatlakozóaljzatba dugaszolható és szintén 150 watt hőt termel. A 3,6 GHz-es sebesség a Turbo Boost technológia segítségével 4,0 GHz-ig növelhető.
 

Kulcsszavak: processzor, szerver, Intel
Vissza