Letölthető a Windows 8 nyilvános bétája

Farkas Norman - 2012. február 29.

A Mobile World Congressen végre lehullt a lepel a Windows 8-ról, s a Microsoft máris elérhetővé tette annak nyilvános béta verzióját.

A szoftvercég hivatalos oldaláról tölthetjük le az operációs rendszert. A Windows 8 próbaverziójának megfelelő változatát ISO képfájl formátumban ránthatjuk le, melyet aztán a megfelelő módon ki kell írnunk egy DVD-re, vagy egy USB meghajtóra. Egy telepítő program letöltésére is lehetőségünk van, mely az első lépéstől végigvezet a telepítési folyamaton. Érdekesség, hogy a Windows 8-as tabletekre szánt Metro UI-t is kipróbálhatjuk, pedig még egy ilyen „célhardver” sincs is a piacon.

Nem szaporítom tovább a szavakat, itt a Windows 8-hoz vezető link, ha érdekel és van rá lehetőséged, tegyél vele egy próbát! Ha kíváncsi vagy a rendszerben rejlő újdonságokra, görgess lejjebb.

A Barcelonában tartott bemutató rendezvényen a Microsoft képviselői számos kulcsfontosságú információt osztottak meg az érkező újdonságról:
· Fejlesztések és változtatások hosszú sora – A programozói platformot bemutató Developer Preview tavaly szeptemberi megjelenése óta a Windows 8 minden téren jelentősen fejlődött. A felhasználói élmény különböző vonatkozásainak – például az érintőképernyő, a billentyűzet vagy az egér használata – kiteljesítésétől a fejlesztői platform finomításáig a Consumer Preview minden területen jelentős teljesítménybeli, minőségi és megbízhatósági előrelépést mutathat fel. Az újonnan hozzáadott funkciók révén ráadásul jóval pontosabb képet nyújt a Windows 8 képességeiről.
· Windows Store új alkalmazásokkal – A Windows 8 Consumer Preview-val egy időben megnyílik a Windows Store béta változata is, amely már most számos Metro stílusban elkészült Microsoft, valamint külső fejlesztők által készített alkalmazásnak ad otthont. A Consumer Preview tesztidőszak alatt ezeket az alkalmazásokat ingyenesen ki lehet próbálni. A Windows Store személyre szabott ajánlásokat ad a felhasználóknak, akik az alkalmazásokat – a beállításokkal együtt – szabadon áthelyezhetik egy PC-ről egy másikra. Így még alaposabban megismerhetik, kihasználhatják alkalmazásaikat, a fejlesztők pedig még több lehetőséggel rendelkezhetnek.
· Kapcsolat a “felhővel” Windows-alapú PC-n és Windows Phone-on keresztül – A Windows 8 Consumer Preview tökéletesen integrálja a felhasználók által fontosnak tartott tartalmakat a különböző webes szolgáltatásokba. Egy Microsoft-fiókba történő opcionális bejelentkezés révén a felhasználók új funkciók garmadájához férhetnek hozzá, például a beállítások tárolásához, webes tárhelyhez, email, naptár és címtár szolgáltatásokhoz, valamint számos egyéb szolgáltatáshoz való kapcsolódáshoz. A “felhőben” tárolt adatok bármely Windows-alapú PC-ről és Windows Phone 7 operációs rendszert futtató telefonról elérhetők. 
· Internet Explorer 10 Platform Preview 5 – Az Internet Explorer 10 (IE10) a legjobb módja annak, hogy a felhasználók felfedezzék a web szépségét. A Microsoft népszerű internetes böngészőjét újratervezték, és teljes mértékben a Windows 8 platformot használó eszközökre szabták.  Az IE10 teljes képernyőt átfogó felhasználói élményt nyújt, hogy minél több jusson a felhasználóknak az internetből, s kevesebb a böngészőből, fürgeségét pedig többek között a hardveres gyorsítás technológiája garantálja.
· Új hardveres képességek – A Windows 8 Consumer Preview bemutatóján a Microsoft bemutatta az x86- és ARM-alapú referencia hardvereket is, amelyek egyes fejlesztők számára – a korábbi bejelentésnek megfelelően – hamarosan elérhetők lesznek. 

Vissza