Mennyi az annyi? - Új roamingtarifák az Unióban

forrás: Prím Online - 2012. július 3.

Július elseje óta jelentősen csökkentek a mobiltelefon használat költségei az EU (plusz Norvégia, Izland és Liechtenstein) területén. A hanghívás, hívásfogadás és SMS költségeit a három hazai hálózatos szolgáltató nagyon hasonlóra „kalkulálta”, a mobilinternetezésnél azonban nagyobbak a különbségek.

Azt, hogy a megváltozott uniós szabályok szerint mennyiért is telefonálhatunk/internetezhetünk külföldön, Márton György ma összefoglalta blogjában, ebből ismertetünk néhány fontos adatot.

A hanghívás külföldről haza még most is száz forint felett van percenként, viszont a hívásfogadás az említett országokban Magyarországról percenként 29,4 Ft-ba kerül, csakúgy, mint az SMS küldés.  

Az igazi újdonság azonban - mint olvashatjuk a Telefonközpont blogban - a mobil internetezés, levelezés, adatforgalmazás területén jelentkezik:  1MB adat forgalmazása (le- és feltöltése) július elsejétől nem kerülhet többe, mint 259 Ft. A kalkulációk után a három hazai szolgáltató 247-258 forintos megabájtonkénti árat állapított meg (a legolcsóbb a Telenor, a legdrágább a Vodafone, míg a T-Mobile a középutas 251,9 forinttal). A másik újdonság, hogy az elszámolás kilobájtonként történik a korábbi 100 kilobájtos egységekkel szemben, s ez a rövid levelek letöltésénél jelentős megtakarítással jár. 

Ez persze önmagában még nem jelenti, hogy kedvünkre internetezhetünk, egy-egy képben gazdag portál nyitóoldalának letöltése 2 MB (vagyis 500 forint) is lehet, de előbb vagy utóbb minden szolgáltató kénytelen lesz kitalálni azokat a netezésre valóban alkalmas kiegészítő csomagokat, amelyekkel a T-Mobile és a Vodafone már elő is rukkolt. Ilyen csomag a Vodafone-nál az Európai Napijegy szolgáltatás, ami napi 990 forint ellenében belföldi percdíjakat és 50 megabájtnyi roaming adatforgalmat biztosít. A T-Mobile pedig három roaming-opciót kínál ügyfeleinek a Travel&Surf csomagban. 

A szolgáltatók roaming tarifái: Telenor, T-Mobile, Vodafone.

 

Kulcsszavak: tarifa, roaming
Vissza