Nem marad folytatás nélkül a MeeGo - Jolla Mobile

Farkas Norman - 2012. július 10.

Egy saját céget hoztak létre Finnországban a Nokia ex-mérnökei, akik a MeeGo hozzáértőivel karöltve tovább viszik a Nokia N9 által kitaposott utat, sőt új, a platform köré épülő okostelefonokkal is előrukkolnak a jövőben.

A Nokia már nem tervezi újabb MeeGo alapú modellek kiadását, a tavaly nyáron bemutatott N9 volt a vállalat első és utolsó versenyzője a platformon. Bár az N9 nem lett elhanyagolva és folyamatosan érkeztek rá a frissítések, a finn óriás hivatalosan is megerősítette, hogy nincsenek további tervei ezen a fronton. Éppen ezért a MeeGo közösség és néhány, a Nokiából kivált mérnök úgy döntött, hogy új lendületet szeretne adni a Linux alapú rendszernek.

A buzgó, Mark Dillon vezette Jolla Mobile dolgozók a HTML5 alapokra épülő Mer Projecten ügyködnek, amely  - valószínűleg a Nokia kezében lévő szabadalmak miatt is - teljesen megújult kezelőfelülettel érkezik majd. Emellett gőzerővel folyik a partnerek utáni kutatás, hogy a rendszer elkészültével piacra kerülhessenek az azt futtató okostelefonok is.

A MeeGo rajongók biztosan nem fognak csalódni (legalábbis negatívan) a Jolla mobilokban, ugyanis Mark Dillon több évig dolgozott a rendszerrel vezető fejlesztőként a Nokiánál.

 

 

 

[Forrás: Engadget]

Vissza