Samsung 350U2B - mindennapi használatra

Gyenes Tamás - 2012. október 8.

Górcső alá vettük a Samsung 350U2B típusú, 12,5 hüvelykes képernyővel szerelt notebookját, mely lenyűgöző külsejével és kedvező árával veheti le a felhasználókat a lábukról. A kérdés már csak az, hogy a készülék mennyire válik be a gyakorlatban, illetve nem mindennapi mérete miatt notebookként, netbookként vagy ultrabookként tekinhetünk-e rá.

 

Hardver, szoftver

Processzorból a tesztelt példány egy 2,10 GHz-es, kétmagos Intel i3-ast kapott, amely a Sandy Bridge architektúrára épül. A gép elérhető erősebb, akár i5-ös processzorral is.

A memória nem bővíthető tovább, egy slot található az alaplapon. A tesztelt gépben 2 GB memória volt, ezt igény esetén egy 4 GB-os modulra cserélve jó ideig bebiztosíthatjuk magunkat.

A 320 GB-os Western Digital merevlemez korrekt teljesítményt nyújt, bár manapság már elérhető áron beszerezhető egy SSD, amivel könnyedén emelhetünk egy szintet a rendszer használati értékén.

 

A fényes, LED háttérvilágítású, 12,5"-os kijelzőn 1366×768 tükröződésmentes pixelt kapunk, ez a felbontás a mai divatnak megfelelően 16:9-es képarányt jelent, ami filmnézéskor optimális (máskor meg nem, de a divatok már csak ilyenek). Erre a feladatra tökéletesen megfelelő az integrált Intel HD Graphics 3000 videovezérlő, de komoly hardverigényű 3D-s játékokra természetesen nem való. A kijelző betekintési szöge is jónak mondható, bár nem kiemelkedő.

 

A szokásos gigabites hálózati csatlakozó és 150 Mbps sebességű vezetéknélküli hálózati kapcsolat mellett Bluetooth használatára is képes a készülék. Hangot a két darab 1.5 W-os kis hangszórón kapunk, kis notebookhoz képest egész hangosan és jól szólnak, a mikrofon pedig a csuklótámasz jobb felső részén található. A kijelző fölött lévő nagy felbontású webkamera segítségével videochat-elhetünk is egész jó minőségben, és a CyberLink YouCam alkalmazást is megkapjuk hozzá.

A billentyűzet kényelmesen használható, a kiosztása pedig az Apple által divatba hozott elrendezést követi. Személy szerint nagyon szomorú vagyok, hogy lassan minden notebook billentyűzete ugyanúgy néz ki. A látvány valóban megnyerő, a sziget-szerűen elrendezett gombokkal sem lenne probléma, de az F-gombok 4-es tagolásának, az Escape, és főleg az Insert/Delete, Home/End, Page Up/Down hatos elkülönítésének megszüntetését sosem fogom megbocsátani a gyártóknak. Ha valami, akkor ez a használhatóság rovására megy, és a design tervezésénél nem lenne szabad ezt figyelmen kívül hagyni. A touchpad alatt egy egygombos egeret találunk, ami szintén a MacBook-utánérzést erősíti -- persze valójában két gomb bújik meg a műanyag lap alatt.

A gépet 64 bites Windows Home Premium operációs rendszerrel kapjuk, de az Ubuntu 11.10-essel végzett gyorsteszt alatt is minden tökéletesen működött, felismerte az eszközöket a rendszer.

 

Üzemidő

A Sandy Bridge architektúra fejlett energiagazdálkodása, a nem túl energiaigényes integrált videovezérlő és a géphez járó Eco Mode szoftver együttes hatása figyelemre méltó. A gép nem melegszik érezhetően, így hosszabb távon is kényelmes vele dolgozni, és a takarékos működés az üzemidőn is meglátszik, a kis gép kifejezetten sokáig bírja, nem volt ritka az egy töltéssel 5-6 órás internetezés/szövegszerkesztés sem a teszt alatt. Extra takarékos üzemben biztosan kicsikarható belőle akár a gyártó által ígért 8 óra is. Az akkumulátorral kapcsolatban talán az lehet negatívum, hogy beépített, nem cserélhető, később ez az öregedés miatt probléma lehet, illetve egy csereaksival nem tudjuk megnövelni az üzemidőt egy teljes napra.

Ítélet

Kedves és kiegyensúlyozott gépet ismertem meg a Samsung 350U2B "személyében". Könnyű, de elég strapabíró volt a rendszeres hordozáshoz, a gép sebessége és a kijelző felbontása pedig elég az átlagos munkához. A gép háza jól összerakottnak tűnik, nincs műanyag-érzés, oldalt megfogva, fél kézzel is nyugodtan fel mertem emelni.

Barátságos ára is hozzájárul ahhoz, hogy nyugodt szívvel ajánlanám akár a tesztelt kiépítésben is bárkinek, aki nem vágyik kimagasló teljesítményre vagy felbontásra, inkább a külcsínyt és a hordozhatóságot helyezi előtérbe. A már említett ellenérzést félretéve a billentyűzettel kapcsolatban sajátomnak is el tudnám képzelni a gépet, bár talán erősebb processzorral szerelt kiépítésben és 4 GB memóriával kérném, egy SSD-vel pedig biztosan felturbóznám a rendszer sebességét.

A tesztelt gép specifikációja

Méretek: 298.9 mm szélesség, 197.8 mm mélység, 26 mm magasság
Súly: 1,4 kg
Processzor: Intel® Core™ i3-2310M Processor (3M Cache, 2.10 GHz)
Memória: 2 GB DDR3
Merevlemez: 320 GB 5400 rpm Western Digital SATA-II
Chipset: Intel® HM65
Videovezérlő: integrált Intel® HD Graphics 3000
Kijelző: 12.5" LED HD (1366×768)
Akkumulátor: 6 cellás

Csatlakozási lehetőségek, egyebek:

  • 2 db USB 2.0
  • VGA, HDMI
  • 4-in-1 kártyaolvasó
  • Gigabit LAN
  • Wi-Fi 802.11 bg/n
  • Bluetooth 3.0
  • beépített mikrofon
  • 2 x 1,5 W sztereo hangszóró
  • külső fejhallgató/mikrofon csatlakozó
  • 1.3 megapixel felbontású HD webkamera

 

Vissza