Nokia Lumia 520 – Megéri az árát

Farkas Norman - 2013. február 25.

A finn gyártó a Mobile World Congress során mutatta be a Windows Phone 8 rendszerű Lumia 520-ast, melynek külső megjelenése és technikai tudása is azt sugallja, hogy egy középkategóriás mobilról van szó, ám az árcéduláját látva egyértelművé válik, hogy egy belépőszintet képviselő okostelefont köszönthetünk "személyében".

A várakozásoknak megfelelően ma délelőtt, a Mobile World Congress során mutatkoztak be a Nokia legújabb Windows Phone 8 rendszerű készülékei, a Lumia 720 és 520. Jelen cikkünkben az ár/érték arány bajnok Lumia 520-ast vesézzük ki, a középkategóriás Lumia 720-ról pedig egy másik írásban olvashatsz.

Vélhetően a Lumia 610 sikere buzdította arra a finn gyártót, hogy megalkosson egy olyan készüléket, amely rendkívül olcsón áll a felhasználók rendelkezésére, miközben jó minőségű, jól felszerelt, képes kielégíteni az átlagfelhasználók igényeit és megtalálhatóak benne a Windows Phone 8 rendszer előnyei. Így született meg a Lumia 520, melynek várható ára nettó 139 euró, azaz körülbelül 52 ezer forint körül alakul.

 

 

Az első, amit észrevehetünk a Lumia 520-ról készült képek nézegetésekor, hogy abszolút nem látszik rajta, hogy a melyik kategóriában versenyez. A 124 grammos, 119,9 x 64 x 9,9 milliméteres, szögletes sarkokkal határolt házba bújtatott okostelefon kifejezetten elegánsra sikeredett, dizájnja sokban hasonlít a felsőbb kategóriákba szánt Lumia modellekéhez.

A mobil előlapján egy 4 hüvelykes, 800 x 480 pixel felbontású, fokozottan érzékeny IPS megjelenítő kapott helyet, mely akár kesztyűvel is használható. A hátlapon egy 5 megapixeles, HD videók rögzítésére alkalmas kamera csücsül, mely nem kapott LED segédfényt, de ez megbocsátható ebben az árszegmensben. A készülék meghajtásáért egy kétmagos, 1GHz-es Snapdragon S4 processzor felel, amit 512MB RAM, 8GB belső tárhely, microSDXC kártyafoglalat, valamint HSPA+ modem (max. 21Mbps letöltési sebesség és 5,76Mbps feltöltési sebesség), WiFi, GPS és Bluetooth modul egészít ki. A kütyü energiaellátásáról 1430mAh kapacitású akkumulátor gondoskodik, mely 3G hálózaton akár 9,6 órányi beszélgetési időt képes biztosítani egyetlen feltöltéssel.

A WP8 alapú Lumia 520 fedélzetén természetesen megtalálhatók a Nokia fejlett szoftverei, így például a Nokia Drive navigációs alkalmazás is.

 

 

A mobilban nem találunk NFC modult, előlapi kamerát és LED vakut sem, de ezen hiányosságok mellett is megéri az árát, s jelentős mértékben hozzájárulhat a Windows Phone 8 platform szélesebb körben való elterjedéséhez.

 

 

 

Vissza