Koobe X7 Slim Plus táblagép teszt – Az erő vele van

Farkas Norman - 2013. április 19.

Nálunk járt a Koobe hétcolos táblagépe, az X7 Slim Plus, melyről megtévesztően alacsony ára miatt azt gondolná az ember, hogy biztosan valami gagyi cucc, ám erről bizony szó sincs. Elmondom, miért!

 

Hardver, működés

Az X7 Slim Plus leginkább azért lopta be magát a szívembe, mert klasszisokkal jobb hardvert tudhat magáénak, mint hasonló árú társai. Működését egy 1,5GHz-es, kétmagos Cortex A9-alapú Rockchip processzor biztosítja, amihez négymagos, 400MHz órajelű grafikus gyorsító és 1GB RAM társul. Ez az összeállítás szélsebes működést és magas szintű multimédiás teljesítményt biztosít, ami egészen egyedülálló a 35 ezer forintos tabletek piacán. Hogy egy kicsit konkrétabb legyek, a gép gond nélkül lejátssza a Full HD filmeket, – legyenek akár MP4, MKV, DivX vagy Xvid formátumban – melyeket akár a TV képernyőjén is nézhetünk róla egy HDMI kábel segítségével.

Bár a beépített 8GB tárhelyre nem pakolhatunk túl sok tartalmat, a microSD kártyahely jóvoltából akár 32GB-tal bővíthetjük a kapacitást, tehát e téren sincs gond. Praktikus, hogy a memóriakártya foglalat a gép szélén lapul, így roppant egyszerűen csatlakoztathatjuk, illetve távolíthatjuk el a modult. Én, ahol lehet, mellőzöm a kábelek használatát, s nem a tabletet kötöttem rá a laptopomra, amikor új tartalmakat akartam rátenni, hanem kivettem belőle a kártyát, egy adapter segítségével betettem a gépem kártyaolvasójába, majd a másolgatás után visszahelyeztem az X7-be.

 

 

A készülék hangszórói egész jól szólnak, bár a maximális hangerő már a minőség rovására megy. Ha fülest dugunk rá, akkor elég hangosan és kellemes minőségben élvezhetjük a zenéinket és a filmjeinket, s ennek kifejezetten örültem, mert találkoztam már néhány olcsó és kevésbé olcsó androidos eszközzel is, melyek egész egyszerűen túl halkan szólaltatták meg a multimédiás tartalmakat. Az erő tehát az X7 Slim Plus-szal van.

Adatkommunikációs szempontból ugyancsak jól állunk: van Wifi és Bluetooth modul is, ha mobilnetezni szeretnénk, akkor pedig az USB átalakító lehet a segítségünkre, mely által lehetőség van külső modem csatlakoztatására. Az androidos gépeknél megszokott modultrióból sajnos hiányzik a GPS, de lehet élni nélküle, főleg, ha a telefonunkat használjuk navigálásra.

A tablet energiaellátásáról egy 3000mAh kapacitású akkumulátor gondoskodik. A nem túl izmos telep igénybevételtől függően egy napig is vígan életben tudja tartani a masinát, de akár fél nap leforgása alatt lenullázhatjuk. Érdemes megemlíteni, hogy az X7 Slim Plus kizárólag a hozzá kapott töltővel etethető, a microUSB csatlakozóján keresztül képtelen áramot felvenni. A töltőt tehát magunkkal kell vinnünk, ha hosszabb útra indulunk a készülékkel.

Szoftver

Az X7 Slim Plus árához képest egy igen erős tablet, melynek előnyeit a megfelelő szoftverek által tapasztalhatjuk meg. A Koobe ezzel tisztában van, s friss operációs rendszerrel, illetve egy rakás előtelepített alkalmazással szállítja a gépet.

A készülék fedélzetén az Android 4.1.1 Jelly Bean verziója rohangál, méghozzá natúr, egyéni felület és hasonló adalékok nélküli kiadásban. Tényleg gyorsan fut, akadással még akkor sem találkozhatunk, ha a böngészőben egy összetettebb weboldal többujjas nagyításával-kicsinyítésével tesszük próbára a processzor „idegeit”.

 

 

Ahogy fent említettem, előtelepített, illetve extra szoftverekből van bőven. Kapunk hasznos alkalmazásokat (pl. Evernote, Office Suite Viewer, Chrome, Dropbox), e-könyv olvasót (Moon+ Reader) háromszáz ajándék magyar nyelvű kiadvánnyal, közösségi programokat (Facebook, Skype) és játékokat is. Utóbbi kategóriából áll rendelkezésünkre a legtöbb: Amazing Alex, Angry Birds, Angry Birds Star Wars, Bad Piggies, Fruit Ninja, Drag Racing, Soccer Kicks, Tetris, Galaxy Bowling és Subway Surfers.

Billentyűzetes hordtok

A cikk elején már szót ejtettem a táblagéphez külön megvásárolható billentyűzetes tokról, ami igen olcsón szerezhető be, ám piszkosul feldobja az X7 Slim Plus funkcionalitását és használhatóságát. Amellett, hogy védi a tabletet, teljes fizikai QWERTY gombsort is nyújt mellé, mely microUSB kábel segítségével csatlakoztatható hozzá. Bár a klaviatúra angol kiosztású, szoftveres segítséggel (pl. a Play Store-ból letölthető External Keyboard Helperrel) magyarrá varázsolhatjuk. Mivel a gombok apróbbak az átlagnál, ezért egy kis gyakorlás szükséges ahhoz, hogy elsajátítsuk rajta a gördülékeny szövegbevitelt, de kétségtelen, hogy így is nagyságrendekkel kényelmesebb használni, mint a virtuális billentyűzetet.

Ha kinyitjuk a tokot, lehetőségünk van hátulról kitámasztani. Így a tablet olyan szögben fekszik előttünk, mely gépeléshez és filmezéshez is ideális.

 

 

Összegzés

Összességében nagyon meg voltam elégedve a Koobe X7 Slim Plus táblagéppel. A készülék külseje és tudása is egyedülálló az általa képviselt árkategóriában. Az egyszerű, barátságos megjelenéséhez gyors működés, friss operációs rendszer és meggyőző teljesítmény társul, s ennél aligha kívánhatunk többet. Hibájaként csupán a GPS modul hiányát és a terhelés alatt gyorsan merülő akkumulátort tudom felhozni.

Bátran ajánlom a készüléket azoknak a felhasználóknak, akik nem szeretnének, vagy épp nem áll módjukban egy kisebb vagyont költeni, de egy megbízható, jól felszerelt androidos táblagépre vágynak, melynek jó hasznát vehetik a mindennapokban.

 

Koobe X7 Slim Plus – specifikációk

Méret, súly: 192 x 122 x 7,8 milliméter, 360 gramm

Operációs rendszer: Android 4.1.1 Jelly Bean

Processzor: kétmagos, 1,5GHz-es Rockchip 3066 Cortex A9 CPU, négymagos GPU

Memória: 1GB RAM, 8GB tárhely, microSD foglalat (max. 32GB)

Kijelző: 7 hüvelykes, 1024 x 600 pixel felbontású, kapacitív multitouch TFT LCD kijelző

Csatlakozás: microUSB port, miniHDMI kimenet, 3,5mm-es jack, WiFi, Bluetooth (4.0)

Kamera: 1,3 megapixeles előlapi egység

Akkumulátor: 3000mAh Ly-Polymer

Egyéb: kiemelkedő ár/érték arány, rengeteg előtelepített extra szoftver (pl.: Tetris, Soccer Kicks, Fruit Ninja, Amazing Alex, Angry Birds, Drag Racing, Galaxy Bowling, Skype, Twitter, Dropbox, Evernote, Office Suite Viewer, Moon+ Reader, MX Player, Winamp, Dimag Reader, Youtube, Facebook), alumínium hátlap, G-szenzor

 

 

Vissza