Fujitsu Esprimo X913-T teszt – Ideális munkagép

Ábrahám György - 2013. május 8.

Nálunk járt a Fujitsu tízujjas multitouch IPS érintőképernyővel felszerelt számítógépe, mely a kábelrengeteg nélkülözése mellett a gyors és csendes működésével teszi kényelmessé a munkavégzés minden percét.

Bekapcsolás után

A gép szélsebesen bootol. A bekapcsolást követően nem lesz időnk tenni-venni, ha sietve akarunk dologhoz látni. Az előre telepített Windows 8 egyik újdonsága az érintős kijelzők jobb támogatása. Nyitottam is gyorsan egy Internet Explorer-t (miután felszedtem a padlóról az állam, ami a kijelző minősége kapcsán pottyant le), majd az okostelefonokon szokásos mozdulatokat végigpróbálgattam. Mindegyik működött, a több ujjas mozdulatok is. Később fórumozás, böngészés közben is próbáltam kihasználni ezt a lehetőséget. A tesztem nem erről a technológiáról, sem a Windows 8-ról, sem a Metro felületről vagy az Internet Explorer-ről nem szól.

A dolog szuperül működik, viszont mindannyiszor előre kellett hajolnom és felemelnem a kezemet, ha valami képernyőmozdulatot akartam csinálni. Nem mellékes, hogy ezen a hatalmas kijelzőn a feladat még egy kicsit fárasztó is. Különösen fárasztó ezzel játszani, ha közben gépelünk vagy egerezünk. Nem utolsó szempont, hogy egy idő után idegesítően össze lesz maszatolva a kijelző (ilyenkor előnytelen a fényezett felület). Mindent egybevetve, ami a Fujitsu szerepét illeti a történetben, az maximálisam teljesítve van, akinek erre van szüksége, az tesz optikai tisztító sprayt és kendőt az asztalára, és boldogan él a lehetőségeivel.

 

 

A kijelző minőségére már utaltam: a felület hatalmas, a felbontás éppen illeszkedik a mérethez, és egészen közelről szemlélve sem fogunk tudni pixeleket számlálni. A színgazdagság lenyűgöző, a frissítési ráta is elég jó, a megvilágítás precízen, egyenletesen van elosztva.

Már korábban megjegyeztem, hogy a gépből nem létezik játékos kivitel, ezért kár is próbálkozni (azért egy próbát tettem a Half-Life 2 Deathmatch játékkal, simán vitte natív felbontásban, de szó sem lehet a mai hardcore játékokról).

Nehezen találtam olyan feladatot, ami esetleg megizzaszthatná a gépet, nem is próbálkoztam tovább (benchmark eredményeket nem terveztem közreadni, ha megkeressük a specifikációból az egyes hardverek típusát, könnyen eldönthetjük némi kutatás után, hogy elég lesz-e a teljesítmény).

Egy újabb idegesítő részlet: valaki elfelejtette a beépített webkamera driverét telepíteni, így arról első körben le kell mondanunk (esetleg felkutathatjuk és telepíthetjük magunknak, vagy vehetjük a telefont és érdeklődhetünk a gyártónál eme gondatlanság ellenszeréről).

Az egyik kedvenc funkcióm az ún. S3 (alvó) mód. Ebben az állapotban a gép teljesen kikapcsol, de a futási állapot rögzül a memóriában (amely feszültség alatt marad). Ha igazán gyors kezdésre van szükségünk, válasszuk nyugodtan, az Esprimo gyakorlatilag azonnal bevillantja az előző este félbehagyott munkát.

Szót kell ejteni a zajkeltésről, ma már az alapvető tulajdonságok között illik számon tartani. Sajnos megfelelő mérőeszközöm nincs, azt azonban bátran állíthatom, hogy terhelés alatt sem ad ki nagyobb hangot egy átlagos notebooknál, ha valaki érzékeny a számítógép zajára, akkor nem kell aggódnia, ha az Esprimo-t választja.

Az itthon szokásos esti köreimet lefutottam a géppel a rövid teszt-időszak alatt (böngészés, fórumozás, zenehallgatás, filmnézés), és végig meg voltam róla győződve, hogy kiváló munkaeszköz lehetne belőle. Ugyanakkor sajnáltam, hogy nem jutott idő az éles munkavégzés kipróbálására (ehhez teljes újratelepítésre (Linux) és a szoftverfejlesztéshez szükséges környezet kialakítására lett volna szükség), ott bizony tudtam volna keményebb szituációk elé állítani a vasat.

Összegzés

Összességében gyakorlatilag csak pozitívumokról tudok beszámolni (tényleg apró szépséghibákkal), ha vagyunk olyan helyzetben, hogy megfizessük a normális munkavégzés eszközét, akkor bátran válasszuk ezt a modellt, nem fogunk csalódni.

 

 

 

 

Vissza