Galaxy S 4 teszt – az év sztárja

Farkas Norman - 2013. május 15.

Megkaptuk egy hétre a Samsung idei zászlóshajóját, hogy megmondjuk róla a frankót. Nos, ha rövidek szeretnénk lenni, azt mondanánk, hogy a Galaxy S 4 egy jó telefon, ám ennél azért jóval árnyaltabb a helyzet. Az elődmodell külsejét idéző újdonság a legtöbb fronton hozza az elvártakat, de korántsem hibátlan.

Extra szoftverek, kényelmi funkciók

Elérkeztünk ahhoz a részhez, melyben a készülék szoftverezettségét tárgyaljuk ki. Lényegében az S 4 extra szoftverei és funkciói teszik ki a gyártó reklámszlogenjének alapját, azaz a csúcsmobil általuk válik ideális társsá a mindennapokban. A jól csengő szlogen csak részben bullshit, hiszen a számtalan szolgáltatás egy része valóban jól jön a mindennapi használat során, de tény, hogy néhány innovatívnak tűnő, kényelmesebb használatot szolgáló fícsör vagy megszokást kíván, vagy szimplán felesleges. Az persze teljesen szubjektív, hogy kinek melyik újítás jön be és melyik az, amelyiket a telefon első kézbevételekor kikapcsolja. Ugyancsak bizton állíthatjuk, hogy a Samsungra senki nem lesz mérges a számtalan extra jelenléte miatt, hiszen a felhasználó inkább akkor panaszkodnak, ha valami hiányzik.

Fókuszban a kényelem – vezérlés érintés nélkül

Már említettük, hogy az S 4 kijelzőjét kesztyűben is érdemben tapogathatjuk, arról viszont még nem szóltunk, hogy érintés nélkül milyen műveleteket hajthatunk végre.

Az Air Gesture révén a bejövő hívásainkat a telefont a fülünkhöz emelve fogadhatjuk, görgethetünk a böngészőben, lapozhatunk a galériában, vagy nézhetjük meg az adott elem előnézeti képét – például, hogy egy link milyen oldalra visz. Ennek előnye, hogy nem maszatoljuk össze a kijelzőt, illetve szabad kezek nélkül is használhatjuk a készüléket, hozzáférhetünk bizonyos szolgáltatásaihoz. Hátránya, hogy működése lassúbb az érintéses vezérlésnél és kevésbé pontos (például görgetéskor). A készülék döntögetésével is lehetőségünk van a böngészőben való görgetésre, lapozásra. Én ezt a megoldást nem igazán kedvelem, mert a véletlen döntések által okozott navigálás gyorsan fel tud idegesíteni – persze ettől függetlenül lehet, hogy valakinek ez a fícsör válik be a legjobban.

 

 

Az okosságoknak ezzel nincs vége, hiszen ahogy az S III esetében is tapasztalhattuk, a Samsung kihasználta az előlapi kamerában rejlő vezérlési lehetőségeket. Az S 4-ben már intelligens görgetést és intelligens szünetet is találunk a már ismert intelligens képernyőzár mellett, ami addig nem kapcsolja ki a kijelzőt, amíg a júzer nézi azt. Az intelligens görgetés segítségével bólintással görgethetünk a böngészőben, az intelligens szünet pedig megállítja a videót, amíg félrenézünk és folytatja a lejátszást, ha visszanézünk.

A fentiekből kiderült, hogy az érintés nélküli vezérlés legtöbb formája a böngészőben használható. Az S 4 gyári browserével nem csak emiatt kényelmes szörfözni, hanem a benne található funkcióknak (pl. oldalak mentése későbbi olvasásra, instant nyomtatás WiFi hálózaton keresztül, független fényerő beállítás lehetősége stb.) és az oldaltartalmak okos tördelésének is nagy szerepük van ebben. A friss Android verzió tudatában a Flash támogatás hiánya nem túl meglepő, ám azt utólag telepíthetjük a gépre.

 

 

Extra szoftverek

A gyártó egy sor olyan szolgáltatással tűzdelte tele a csúcsmodellt, amelyeknek jó hasznát vehetjük az élet különböző területein.

A WatchON „személyében” egy sokoldalú programot ismerhetünk meg, amely műsorújságként és távirányító-szoftverként is funkcionál. Előbbi fícsör régióhoz kötött, utóbbi pedig rengeteg televízióval kompatibilis, működését a készülék tetején található infra port teszi lehetővé. Hamarosan a HomeSync előnyeit is élvezhetik az Az S 4 tulajdonosok, azaz set top boxként használhatják okostelefonjukat.

A GroupPlay névre keresztelt újdonság lényege, hogy több, NFC útján párosított S 4 összehangolva játssza le az adott zenét folyamatos WiFi Direct kapcsolat mellett. A zenelejátszáson túl multiplayer játékra és közös dokumentumszerkesztésre is lehetőség van a szolgáltatás keretein belül.

 

Az S Health egy jópofa extra, mely a sportolásra fogékony és a hipochonder felhasználóknak is sok örömet szerezhet. A beépített szenzorok segítségével (pl. lépésszámláló, hőmérő, páratartalom érzékelő, barométer stb.) a készülék követi a kitűzött cél felé vezető utunkat, illetve képes megállapítani egészségi állapotunkat, mi több az aktuális környezeti körülmények alapján meghatározza, hogy ajánlatos-e az adott helyen és időben sportolnunk (ez utóbbit az ún. komfortszint határozza meg). A szoftver szolgáltatásait külön megvásárolható kiegészítőkkel (pl. mérleg, karkötő) terjeszthetjük ki, melyek révén pontosabban tudja majd követni fejlődésünket.

A Sztori Album segítségével egy saját albumot készíthetünk az általunk kiválasztott fotókból, amit a Blurb és a Samsung együttműködésének köszönhetőn meg is rendelhetünk postai kiszállítással némi pénzért cserébe.

A fentieken kívül az S jegyzet, a ChatON csevegőprogram, a Samsung Apps alkalmazás áruház, a könyveket, játékokat és filmeket kínáló Samsung Hub, a Samsung Link DLNA-alapú tartalommegosztó program, az S Fordító és az Optikai olvasó névre hallgató, lencsevégre kapott szövegek fordítására szolgáló szoftver. Érdekesség, hogy a két fordítóprogram nem ismeri a magyar nyelvet, reméljük, ez hamarosan változik.

 

 

Még mindig nem ért véget az S 4 ultrahasznos szoftvereinek sora.  A Google termékei (Google Play, Earth, Talk, Google+, Chrome) mellett kapunk Dropbox klienst, amit használatba véve rögtön 48GB ajándék tárhelyet kapunk két évre. Természetesen a Google hangos jeresője és a Siri Samsung-féle utánzataként emlegetett S Voice is a repertoár részét képezi.

Már gyári állapotban az egyik kezdőképernyőn fogad bennünket a TripAdvisor alkalmazás widgetje. A program segítségével a nyaralásunk, utazásunk minden egyes részletét megtervezhetjük az indulástól kezdve a hazaérkezésig.

A Samsung a tömérdek extra beépítésekor nem feledkezett meg az S 4 biztonságossá tételéről. A gyártó nem volt rest bedobni a készülékbe a KNOX biztonsági szolgáltatáscsomagot, ami lehetővé teszi, hogy a távoli eszközelérést igénylő vállalatok dolgozói is kompromisszumok nélkül, a bizalmas adatokat maximális biztonságban tudva használhassák azt.

 

Vissza