Galaxy S 4 teszt – az év sztárja

Farkas Norman - 2013. május 15.

Megkaptuk egy hétre a Samsung idei zászlóshajóját, hogy megmondjuk róla a frankót. Nos, ha rövidek szeretnénk lenni, azt mondanánk, hogy a Galaxy S 4 egy jó telefon, ám ennél azért jóval árnyaltabb a helyzet. Az elődmodell külsejét idéző újdonság a legtöbb fronton hozza az elvártakat, de korántsem hibátlan.

Kamera és zene

Az új Galaxy S mobil hátlapján egy 13 megapixeles BSI szenzorral ellátott, gyenge fényviszonyok között LED villanóval segített kamera található, amely 4:3 képarány esetén maximum 4128 x 3096, 16:9-ben pedig 4128 x 2322 pixel felbontású fotók rögzítésére képes.

Fényképezéskor lehetőségünk van beállítani az ISO-t, a fényerőt, az arcfelismerést, a vakut, az önkioldót és a felbontást is, az exponálás a képernyőn található virtuális gomb megérintésén kívül történhet hangparancsra, vagy a hangerőgombok megnyomására is. Utóbbiakra a nagyítást-kicsinyítést is rábízhatjuk. A S 4 képes az előlapi- és hátlapi kamerával külön-külön és egyszerre is fotózni. A Dual Camera, azaz a kétkamerás fényképezéskor a júzer arca egy méretezhető és testreszabható keretben megjelenik a hátlapi fénylesővel rögzítésre kerülő kép tetszőleges pontján. Ennek egyetlen előnye van; garantálja, hogy a fotós sem marad ki a képből.

 

 

A telefonnal rögzített képek kellemes minőségűek, az S 4 kiválthat egy olcsóbb fényképezőgépet, bátran „kattintgathatunk” vele a családi nyaralás emlékezetes pillanataiban. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy gyenge fényviszonyok mellett a LED villanó megléte ellenére is romlik a képminőség, ekkor a Lumia 920 simán a Samsung újdonsága fölé kerekedik.

 

 

Tesztfotók letöltése teljes méretben: 1,  2,  3,  4,  5,  6,  7,  8,  9,  10,  11,  12

Az imént kitárgyalt adottságokon túl van egy tucat üzemmód a kameraszoftverben: ha gyors exponálást kíván a látvány, akkor a sport üzemmód a nyerő, a szép arc elfedi az alany esetleges bőrhibáit, a panoráma és éjszakai módokon nincs mit magyarázni, a legjobb fénykép használatakor 5 fotóból választhatjuk ki a legjobbat, a legjobb arc esetében szintén több alkotás közül választhatjuk ki, hogy a rajtuk szereplő embereknek melyiken a legelőnyösebb a külseje. A drámai felvételen az alany mozgásának (tehát értelemszerűen csak mozgó dolgot lehet „drámázni”) fázisait örökíthetjük meg, a radír üzemmódban eltünteti a szoftver azokat a mozgó elemeket, amik áthaladnak előttünk, az animált fénykép egy általunk megadott része pedig mozogni fog, így gif formátumban kerül mentésre. Van még egy hangos kép nevű mód is, amely lehetővé teszi, hogy 9 másodpercnyi hangot vegyünk fel az adott fotó mellé. Ennek előnyét már láthattuk az S 4 egyik reklámfilmjében, amiben nem igazán emelték ki, hogy az elkészült hangos képek kizárólag Galaxy S 4-en nézhetők és hallgathatók vissza.

 

 

Természetesen a videófelvétel is adott, ezt maximum Full HD, azaz 1920 x 1080 pixel felbontásban tehetjük. Lehetőség van a lassított és gyorsított videók készítésére, így elég látványos műveket kreálhatunk. A készülék gond nélkül le is játssza ezeket a nagy felbontású anyagokat (és persze a kisebbeket is).

Zenei fronton egy full extrás, a számok különféle csoportosításától kezdve a dalszövegek és az albumborító megjelenítésén át a birizgálható lejátszási sebességig minden jóval felvértezett lejátszót kapunk, ami akár a hangulatunknak megfelelő lejátszási listát is képes létrehozni (Zenesarok). Van hangszínszabályzó (SoundLive névre hallgat) és hangzás finomítására szolgáló szoftveres cucc (Adapt Sound) is. A hangminőség fülesen keresztül és a kihangosító hangszórón keresztül is tisztán szólal meg. A zenei részt egy fekete levessel zárom: az S 4 rejtélyes okokból nem kapott FM rádiót, így a rádiózás szerelmesinek maradnak a netes csatornák.

Összegzés

A Galaxy S 4 ugyan nem sok formai újítást hozott be a Samsung mobilok világába, de azt hiszem kiderült a tesztből, hogy hardveres és szoftveres fronton egyaránt nagyot durrantott. A Samsung okosan tervezte meg a készüléket, nagyon tetszett, hogy az 5 hüvelykes Full HD kijelző használata nem járt a telefon méretének növekedésével. A telefon meghajtását szolgáló hardverelemek a kor legjobbjai, a fedélzetén megtalálható alkalmazások és szolgáltatások pedig oly mértékben kényeztetik a felhasználót, hogy azt már nehéz lenne fokozni. Ezeket figyelembe véve az S 4 maximálisan méltó arra, hogy a dél-koreai óriás idei, eladási rekordokat döntögető androidos zászlóshajója legyen.

A formabeli hasonlóság miatt nem érdemes váltani az S III-ról az S 4-re villogás, vagánykodás céljából, de a nagyobb és élesebb kijelző, az erősebb processzor okot adhat a cserére. A szoftveres újítások zöme hamarosan a tavalyi csúcsmodellre is elérhető lesz, így pusztán azok miatt szintén nem éri meg váltani.

A fém keret dob az S 4 minőségérzetén, de az anyaghasználat jócskán alulmúlja a HTC One-nál látottakat. Ez alapján evidens lenne, hogy a prémium anyagokból építkező csúcsmobilra vágyók a szintén erős hardverrel megáldott One-t választják az S 4 helyett, de a Samsung hatékony és a HTC igencsak lightosan működő marketinggépezetének hála ez mégsem teljesen egyértelmű.

A fentiek fényében szinte biztos, hogy a bruttó 230 ezer forintos árcédula sem áll a Galaxy S 4 sikerének útjába, persze valószínű, hogy a júzerek zöme a szolgáltatóknál, akciósan jut majd hozzá a készülékhez.

 

 

Samsung Galaxy S 4 – Specifikáció

Méret, súly: 136,6 x 69,8 x 7,9mm, 130g

Operációs rendszer: Android 4.2.2 Jelly Bean + TouchWiz UI

Kijelző: 4,99 hüvelykes kapacitív Super AMOLED, 1920 x 1080 pixel, 441ppi

Processzor: Qualdomm Snapdragon 600, négymagos Krait 300, 1,9GHz

Memória: 2GB RAM, 16,32 vagy 64GB tárhely, microSD foglalat

Csatlakozás: négysávos GSM, négysávos UMTS modul, LTE (100/50Mbps), HSPA, EDGE, GPRS, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac), Infra port, microUSB 2.0, Bluetooth 4.0, GPS +GLONASS, NFC

Kamera: 13 megapixeles, LED vakuval segített BSI hátul, 2 megapixeles elöl

Akkumulátor: 2600mAh, Li-ion

Egyéb: szemkövetés-alapú funkciók, hőmérő, barométer, közelség- és fényérzékelő, gyorsulásérzékelő, giroszkóp, extra szoftverek garmadája ( Trip Advisor, Samsung Link, Samsung Hub, Samsung Apps, Dropbox, ChatON, WatchON, S-Voice, S-Fordító, Optikai olvasó, S-Health, S-Jegyzet, Group Play stb.)

 

 

 

Vissza