Tíz tipp mobil eszközeink védelmére

Kütyü Magazin - 2013. július 18.

Telefonunk, táblagépünk vagy laptopunk nélkül lassan egy lépést sem teszünk és ez egyre inkább így van nyaralás közben is. Ezért utazáskor szervezetünk óvása mellett érdemes odafigyelni eszközeink védelmére is. Miután saját magunkat és otthonunkat is bebiztosítottuk, ne felejtsük el mobil eszközeink védelmét sem.

Okostelefonunk, laptopunk már ugyanúgy a nyaralás részét képezi, mint a fürdőruha vagy az útikönyv, de senki sem szeretné, hogy kikapcsolódását online károkozók keserítsék meg. Ezért érdemes maximális védelmet biztosító antivírus szoftverekkel ellátni eszközeinket. Manapság már mindenhova becsekkolunk, posztoljuk a nyaralás meghatározó élményeit, mindenhol használjuk az ingyen Wi-Fi-t, így olyan ismeretlen hálózatokhoz csatlakozunk, amik azonnal megfertőzhetik eszközeinket.

Takács Viktória, az ESET magyarországi disztribútora, a Sicontact Kft. marketing és stratégiai igazgatójának tippjei mobil eszközeink védelmére:

1. Mindig védd jelszóval a számítógépes eszközeid. Miért? Ha valaki ellopja az eszközt, először a jelszóval szembesül, és csak annak feltörése után tud hozzáférni az adataidhoz.

Megjegyzés: Nem lehetetlen feltörni egy jelszót, de mégis egy védelmi réteggel több védi számítógépünk, így időt nyerhetünk az eszköz lokalizálásában.

2. Mindig készíts biztonsági mentést a gépen tárolt adatokról. Miért? Attól, hogy nem tudjuk visszaszerezni ellopott eszközünket, még nem jelenti azt, hogy az azon tárolt összes információt és szoftvert el kell veszítenünk. Ha rendszeresen végzünk biztonsági mentéseket, akkor a legjobb úton haladunk afelé, hogy megvédjük elveszett fájljainkat.

Tipp: Manapság már nagyon sokfajta mentési lehetőség áll rendelkezésünkre, beleértve az online mentési módokat is.

3. Használj nyomkövető szoftvert, mely segít az ellopott eszköz felderítésében. Miért? Ellopott eszközünk visszaszerzése egyáltalán nem lehetetlen, főleg akkor, ha tudunk kommunikálni az eszközzel, vagy azzal a személlyel, aki eltulajdonította. Az ESET Lopásvédelmi funkciója ebben segítségedre lehet.

4. Ne kísértsük a tolvajokat azzal, hogy őrizetlenül hagyjuk eszközeinket, főleg nyilvános helyeken. Miért? Ha őrizetlenül hagyod laptopod az autóban, táblagéped a repülőtéren vagy okostelefonod egy étteremben, az olyan, mintha felszólítanád a tolvajokat, hogy lopják el az eszközöd.

Jó tudni: Egy ESET felmérés szerint ötből egy eszközt (Amerikában) autóból lopnak el, 12%-át repülőtereken, vonatokon vagy buszokon, míg 11%-át éttermekben vagy kávézókban.

5. Titkosítsd fontos adataidat. Miért? Ha fontos adatainkat titkosított fájlokban tároljuk, akkor megakadályozhatjuk, hogy bárki hozzájuk férhessen az ellopott eszközön.

Tipp: A fájlok titkosítása a legfrissebb Microsoft Windows és Mac OS X operációs rendszereken ingyenesen elérhetőek.

6. Gondolkozz, mielőtt kattintasz. Miért? Mert a közösségi médiában szembejövő linkek közül sem minden az, aminek látszik, rengeteg az átverés, főleg azok, melyek pikáns tartalmakat ígérnek.

Tipp: sokszor biztonságosabb először rákeresni a link tárgyára a Google-ban vagy a weboldal URL-jét begépelni a böngészőbe.

7. Ne ossz meg olyan személyes tartalmat, amit még édesanyádnak sem mutatnál meg. Miért? Az adatvédelmi beállítások ellenére szinte lehetetlen kontrollálni, hogy mi történik azokkal a dolgokkal, amiket kiposztolunk, szóval ezeket  bárki láthatja, akár olyan is akivel nem szeretnéd megosztani az adott tartalmat.

Tipp: Rendszeresen ellenőrizzük adatvédelmi beállításainkat, mivel ezek időnként megváltozhatnak.

8. Csak olyan emberek bejelölését fogadd el, akikben megbízol annyira, hogy vacsorára is meghívnád magadhoz. Miért? Ha ismeretlen embert fogadunk el barátunkként, az a saját hírnevünket veszélyeztetheti.

Tipp: Győződj meg róla, hogy jól értelmezed a „barátom barátja“ beállítást a közösségi oldalakon.

9. Ne terjesszünk linkeket és posztokat ellenőrzés nélkül.

Miért? Az információk és linkek megosztása vizsgálat nélkül nagyon kockázatos.

Becsaphatnak minket, így helytelen és rosszindulatú tartalmakat oszthatunk tovább.

Tipp: Ellenőrizd ezeket a tartalmakat egy megbízható hírportálon, mielőtt megosztanád őket a közösségi médiában.

10. Úgy posztolj, hogy bármi, amit kitettél, saját életre kelhet. Miért? Mert ugyan kitörölhetünk tartalmakat, azokat már lehet, hogy látták és elmentették.

Tipp: Ne kapkodj, jól gondold, meg mit osztasz meg!  Bárki, aki látja az általad kiposztolt fényképet, bármikor lementhet magának egy másolatot és azt tehet vele, amit csak akar.

Az ESET antivírus szoftverei megfelelnek a nyaralás alatt felmerülő biztonsági problémák kiküszöbölésére. Többek között segítségükkel nagyobb biztonsággal használhatjuk a Facebookot, az Anti-Theft, azaz a Lopásvédelem funkció a hordozható eszközök elvesztése vagy ellopása esetén lehet nagy segítség. Az adathalászat elleni funkció pedig a digitálisan tárolt személyes adataink védelméért felel.

 

 

 

 

 

Vissza