Huawei Ascend Y210 teszt

Farkas Norman - 2013. július 22.

Nálunk járt a Huawei kezdő okostelefonosoknak szánt, belépőszintű mobilja, az Ascend Y210. Az igen vonzó árcédulával bíró készülék tökéletesen megfelelne a kiszemelt célcsoport elvárásainak, de van egy nagyon aggasztó hiányossága, mely akár a bukását is okozhatja.

Bevezető

A Huawei tavasszal mutatta be két új mobilját az Ascend Y210 és Y300 „személyében”. Jelen tesztünkben a kisebbik modellt boncolgatjuk, melyet első okostelefonnak szán a cég, azaz célcsoportját azok alkotják, akik csak most ismerkednek a bővíthető rendszerű készülékekkel. Ezek a felhasználók lehetnek azok a mobilra vágyó fiatalok, akiknek szüleik fognak telefont venni a lehető legjobb ár/érték arányra törekedve, és azok, akik eljutottak arra a pontra, hogy beadják derekukat az egyre népszerűbb okostelefonoknak, de nem szeretnének nagy összeget bukni abban az esetben, ha mégsem jön be nekik a dolog.

A tesztben arra keressük a választ, hogy cirka 27 ezer forintos árcédulájával vajon megfelelő készülék-e az Y210 a neki kijelölt feladatra, s miért.

Külső

Az Ascend Y210 egy viszonylag apró készülék, háza lakozott hatást keltő, azaz csillogó műanyag, mely ügyesen gyűjti az ujjlenyomatokat. Ez alól kivétel a hátlap, amely matt fekete maradt. A Huawei nem tervezett csicsás külsőt a telefonnak, az egyetlen érdekesség, hogy az előlap alsó részén lépcsőszerűen vékonyabbá válik a fekete készüléktest. Itt egyébként a gyártó logója, az érzékelők, a hangszóró, a 3,5 hüvelykes, 480 x 320 pixel felbontású IPS LCD kijelző és négy kapacitív vezérlőgomb kapott helyet. A megjelenítő színei, fényereje és élessége megfelelő a kategóriában. Nem várhatunk és nem is kapunk olyan látványt, mint például az SLCD vagy az AMOLED esetén, de ez teljesen rendben van ebben az árszegmensben.

 

 

A mobil jobb oldalán a hangerőszabályzó gombok, tetején a 3,5mm-es audiokimenet és a ki/bekapcsoló gomb figyel, balra a microUSB aljzat került. A vékony plasztik hátlap felső részén a segédfény nélküli, 2 megapixeles, fix fókuszos kamera nyílása kapott helyet. Ebből már le is szűrhetjük, hogy az Y210 nem egy multimédiás zseni, nem várhatunk tőle jó minőségű fotókat – de azért lőttem néhány tesztfotót szemléltetés céljából. Igazából semmi bajom azzal, hogy egy belépőszintű mobilba nem kerül ütős képalkotó egység, de egy LED villanót már minden okostelefonba pakolhatnának a gyártók, hiszen – saját tapasztalataimból kiindulva – nagyon hasznos tud lenni olykor a zseblámpa funkció.

 

Tesztképek letöltése teljes méretben: 1,  2,  3,  4

 

A hátlap lehámozása után tárul elénk az 1700mAh kapacitású akkumulátor, melynek kiemelése után helyezhetjük be a SIM és microSD kártyákat.

Az Y210 összeszerelési minőségére nem igazán lehet panasz, egyben van a kütyü, nyomkodás hatására nem recseg-ropog – persze ha elkezdjük masszívan passzírozni, már hallható némi nyöszörgés.

 

A teszt a következő oldalon folytatódik.

 

Vissza